Στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, ένα διώροφο διατηρητέο κτίριο στην οδό Τριπόδων στην Πλάκα αναβίωσε, διατηρώντας την αρχιτεκτονική κληρονομιά των μέσων του 19ου αιώνα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη δραστηριότητα αποκατάστασης των κτιρίων της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, με σημαντικές συντηρήσεις και αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων.
Κτίσματα που στέκονταν εγκαταλελειμμένα επί δεκαετίες και είναι «μικρά διαμαντάκια της πόλης» ξαναγεννιούνται σε σύγχρονες κατοικίες που διατηρούν την αίγλη περασμένων χρόνων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το διατηρητέο διώροφο κτίριο της οδού Τριπόδων στην Πλάκα, που αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα κτιρίων που χτίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα και σώζονται μέχρι σήμερα. Το νεοκλασικό κτίριο, συνολικής έκτασης 225,13 τ.μ., αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου από την κατασκευή του πριν από το 1858, με μοναδική όψη σε στενό δρόμο, πλαισιωμένο από κτίρια αντίστοιχης εποχής.
Η αρχιτεκτονική ομάδα των AO Architects ανέλαβε το έργο να το μετατρέψει σε μια σύγχρονη κατοικία, πλοηγώντας την ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της ιστορικής ακεραιότητας και της συνάντησης της με τη σύγχρονη εποχή. Η μεταμόρφωση του υπέροχου αυτού κτιρίου σε σύγχρονη κατοικία, απαιτούσε σεβασμό και τόλμη με γνώμονα την ανάδειξη του.Το αποτέλεσμα είναι ένας αρμονικός συνδυασμός κληρονομιάς και λειτουργικότητας, ενώ οι εσωτερικοί χώροι του κτιρίου προσαρμόστηκαν σε δύο ανεξάρτητα σπίτια.
Το κτίριο επισκευάστηκε και αποκαταστάθηκε εσωτερικά και εξωτερικά με νέα διάταξη των χώρων κύριας χρήσης, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης. Διατήρησε το χαρακτήρα του
με την επιμελή επιλογή νέων υλικών και την επαναχρησιμοποίηση παλιών υφιστάμενων, διατηρώντας τη φυσική μορφή τους. Όλα τα υφιστάμενα υλικά αποκαλύφθηκαν και τα καινούργια που προστέθηκαν, εναρμονίζονται με την παλαιά αισθητική του κτιρίου, δημιουργώντας φιλόξενη ατμόσφαιρα.
Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν η οργάνωση των χώρων του κτιρίου, ώστε να εξασφαλίσει στους ενοίκους του ένα προστατευμένο και ήσυχο περιβάλλον, χωρίς να το αποκόπτει από τη γειτονιά. Το κτίριο σήμερα λειτουργεί ως δύο ανεξάρτητες κατοικίες, η πρώτη στο ισόγειο και η δεύτερη στον όροφο, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ενοίκων του. Η πρόσβαση στο κτίριο γίνεται μέσω ενός μακρόστενου διαδρόμου με περίτεχνες διακοσμήσεις στην οροφή, που οδηγεί στην εσωτερική αυλή (αίθριο), χαρακτηριστικό των σπιτιών της εποχής.
Στο επίπεδο του αίθριου - ισογείου, αναπτύσσεται η πρώτη κατοικία που περιλαμβάνει το καθιστικό, την τραπεζαρία, την κουζίνα με χαρακτηριστικό ζωγραφικό διάκοσμο στην οροφή τους, καθώς και το υπνοδωμάτιο και το λουτρό. Η συνολική αισθητική αντικατοπτρίζει ένα προσεγμένο μείγμα σύγχρονης άνεσης και ιστορικής κομψότητας.
Αριστερά της αυλής βρίσκεται η παλιά αυθεντική μαρμάρινη κρήνη, όπως και η περίτεχνη σκάλα με τα μαρμάρινα και μεταλλικά στοιχεία, που οδηγεί στον όροφο με τη δεύτερη κατοικία. Εδώ διακρίνεται το ξύλινο χαγιάτι σε σχήμα L, που δημιουργεί διάδρομο πάνω από την αυλή, για την πρόσβαση στους διάφορους κύριους χώρους της κατοικίας. Δεξιά του διαδρόμου, παρατάσσονται τέσσερα υπνοδωμάτια στη σειρά, όπου σώζεται ο υπέροχος ζωγραφικός διάκοσμος τους και αριστερά του διαδρόμου διαμορφώνονται το καθιστικό, η κουζίνα και το λουτρό.
Σε όλους τους χώρους, οι ζωγραφισμένες διακοσμήσεις αποτίνουν φόρο τιμής στην αρχική μεγαλοπρέπεια του κτιρίου. Πέρα από την αισθητική, η αρχιτεκτονική ομάδα των AO Architects έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της τοπικής κουλτούρας και μνήμης.
Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!
Photography: Tηλέμαχος Κουκλάκης