fbpixel

Search icon
Search
Παρατηρείτε ότι έχετε έλλειψη ενέργειας; Έτσι θα ανακάμψετε
WELLNESS

Παρατηρείτε ότι έχετε έλλειψη ενέργειας; Έτσι θα ανακάμψετε

Ανακαλύψαμε τις πιο χρήσιμες expert συμβουλές


Αν βασίζεστε στην καφεΐνη και τη ζάχαρη για να βγάλετε τη μέρα σας, τότε δεν κάνετε καλό στα επίπεδα ενέργειάς σας. Το μυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να εγκαταλείψετε τις προσωρινές λύσεις και να ακολουθήσετε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση για να επαναφέρετε τη διάθεση και την εγκεφαλική σας δύναμη. 

Δείτε τις προτάσεις τους!

Κάντε ένα διάλειμμα για να απολαύσετε ένα γεύμα 

Το να τρώτε ενώ είστε αγχωμένοι μειώνει την ενέργειά σας. Αν είστε στρεσαρισμένοι όταν τρώτε, το σώμα δυσκολεύεται να χωνέψει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά - αντίθετα, το αίμα φεύγει από το έντερό σας και κατευθύνεται στα χέρια και τα πόδια σας, έτοιμο για τη λειτουργία "μάχης ή φυγής". Αν αισθάνεστε καταβεβλημένοι, αφιερώστε δέκα λεπτά μακριά από την οθόνη ή το τηλέφωνό σας για να φάτε. Αυτό θα δώσει στο έντερό σας την ευκαιρία να κάνει αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Επιπλέον, όταν είμαστε αγχωμένοι, τείνουμε να αναζητούμε γρήγορες λύσεις που μας δίνουν μια προσωρινή ώθηση και μια αντιληπτή έκρηξη ενέργειας, η οποία στη συνέχεια ακολουθείται από μια πτώση της ενέργειας, αφήνοντάς σας συχνά να αισθάνεστε ακόμα χειρότερα.

Μην υπερ-ασκείστε

Η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στα επίπεδα ενέργειάς σας, ειδικά αν δεν τροφοδοτείστε επαρκώς. Αγκαλιάστε την άσκηση - θα πρέπει να σας αφήνει να αισθάνεστε ανεβασμένοι και γεμάτοι ενέργεια. Αν περνάτε μια αγχωτική περίοδο, να είστε ευγενικοί και να κινείτε το σώμα σας με αγάπη, και σκεφτείτε δύο φορές να κόψετε θερμίδες ή υδατάνθρακες από τη διατροφή σας. Αυτό θα σας οδηγήσει στο να νιώθετε υπερβολική πείνα και να κάνετε κακές διατροφικές επιλογές, γεγονός που έχει αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειας.

shutterstock-1916721038.jpg

Ενυδάτωση

Βλέπουμε ανθρώπους που πίνουν δύο λίτρα νερό κάθε μέρα, αλλά εξακολουθούν να είναι αφυδατωμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό ξεπλένει το σύστημά σας εάν τα επίπεδα των μετάλλων σας δεν είναι τα βέλτιστα. Για να ενυδατωθείτε σε κυτταρικό επίπεδο και να βελτιώσετε την ενέργεια, προσθέστε στο νερό σας λεμόνι ή lime, θαλασσινό αλάτι, ginger και κανέλα.

Σταθείτε περισσότερο

Οι καρέκλες, και ο χρόνος που περνάμε σε αυτές, είναι μακράν ο μεγαλύτερος ενεργειακός απορροφητής στη σύγχρονη ζωή μας. Από τη στιγμή που ξυπνάμε, καθόμαστε στο τρένο, καθόμαστε σε ένα γραφείο και μετά επιστρέφουμε στο σπίτι για να καθίσουμε στον καναπέ και μετά να πάμε για ύπνο. Αυτό αντιστοιχεί σε κακή στάση του σώματος και έλλειψη δύναμης, η οποία επηρεάζει τον τρόπο που αναπνέουμε, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει τα συναισθήματά μας. Καθ' όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, αλλάξτε τη θέση του υπολογιστή σας - καθίστε στο πάτωμα με τα πόδια σταυρωμένα ή σε στάση οκλαδόν, ή σε στάση μισού περιστεριού, ή ξαπλώστε μπρούμυτα για να διατηρήσετε τη σπονδυλική στήλη ευλύγιστη. Αναζητήστε ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να χαλαρώσετε και να μαλακώσετε το σώμα. Η γιόγκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφιστείτε από την ένταση - δεν χρειάζεται πλέον να σπαταλάτε ενέργεια σε σφιγμένους μύες και καμπουριασμένους ώμους.

Περάστε χρόνο με φίλους

Ενώ ο "χρόνος για μένα" είναι σημαντικός για την ψυχική και σωματική μας ευεξία, ο πολύς χρόνος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να προκαλέσει χαμηλή διάθεση και κούραση και μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι είναι λιγότερο κοινωνικοί είναι επίσης πιο δυστυχισμένοι και δεν κοιμούνται τόσο καλά. Αντί να παρακολουθείτε τηλεοπτικές εκπομπές ή να κάνετε scrolling στο τηλέφωνό σας, βγείτε από το σπίτι και συναντηθείτε με φίλους. Μια συζήτηση με ένα άλλο άτομο θα τονώσει το μυαλό σας και θα σας βοηθήσει να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια.

anthony-tran-i-epv9dxg7u-unsplash.jpg

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Είναι κοινή παρανόηση ότι το σώμα μας μπορεί να μάθει να τα βγάζει πέρα με λίγο ύπνο χωρίς αρνητικές παρενέργειες. Περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας κοιμώμενοι και κατά τη διάρκεια αυτού του πολύτιμου χρόνου το σώμα μας επισκευάζει τα κατεστραμμένα κύτταρα και δημιουργεί νέα, ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε σε βέλτιστο επίπεδο. Ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική υγεία και μελέτες δείχνουν ότι το να κοιμάστε λιγότερο από επτά ώρες σε μακροπρόθεσμη βάση παίζει ρόλο στη μείωση των επιπέδων ενέργειας και συγκέντρωσης.

Να είστε προσεκτικοί με την καφεΐνη

Οι πηγές υποδεικνύουν ότι 400mg καφεΐνης την ημέρα - που ισοδυναμεί με τέσσερα φλιτζάνια (945ml) καφέ - είναι ασφαλή για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, αλλά αυτό διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ατόμων. Η καφεΐνη όντως βελτιώνει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση, αλλά διεγείρει επίσης τα επινεφρίδια να δουλεύουν πιο σκληρά και να απελευθερώνουν περισσότερη αδρεναλίνη για να μην νιώθετε υπνηλία, κάτι που μπορεί να προκαλέσει χάος στον οργανισμό αν είστε ήδη στρεσαρισμένοι. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγή των ορμονών του φύλου σας, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει το PMS και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, και να διαταράξει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, οδηγώντας σε ανισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Για μια φυσική εναλλακτική λύση, δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα cordyceps. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη οξυγόνου στο σώμα, βελτιώνοντας τη δύναμη του εγκεφάλου και την αθλητική απόδοση.