Πρόκειται για μια ερώτηση που τίθεται συχνά, όμως όσες φορές και να την αναλύσουμε θα καταλήξουμε στο ότι δεν υπάρχει απάντηση που να ταιριάζει σε όλους. Όσο υπάρχουν μεταβλητές που παίζουν ρόλο για κάθε ζευγάρι ξεχωριστά - τόσο θα ξεχωρίζει και το πόρισμα. Φυσικά, δε συζητάμε για το ενδεχόμενο του χωρισμού να είναι σχετικά φιλικός και να αφορά παιδιά, όπου η φιλία είναι ιδανική για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιδανικός τρόπος να διατηρήσετε μια φιλία με τον πρώην σας είναι ότι είναι όταν και τα δύο άτομα έχετε προχωρήσει ειρηνικά, έπειτα δηλαδή από αρκετούς μήνες και ίσως χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν εργάζεστε μαζί ή κάνετε co-parenting, τα πράγματα πρέπει να είναι άβολα ή πικρά. Αλλά μπορείτε οπωσδήποτε να εφαρμόσετε όρια, διατηρώντας την επικοινωνία ευγενική, και περιορισμένη στον σκοπό για τον οποίο πρέπει να παραμείνετε συνδεδεμένοι. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, δικαιολογούν μια φιλία για λογιστικούς ή συναισθηματικούς λόγους ενώ ξεκάθαρα τους βασανίζει.
Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε πότε είναι υγιές και πότε όχι να διατηρείτε φιλικές σχέσεις με τον πρώην σας
Ας αρχίσουμε με τις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες που δίνουν για να παραμείνουν φίλοι με τους πρώην τους, ενώ εξακολουθούν να είναι πληγωμένοι.
1. Δεν είμαι θυμωμένη, είναι καλός άνθρωπος.
Ακριβώς επειδή η σχέση δεν έληξε άσχημα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εξακολουθείτε να είστε φίλοι. Θα είναι πιο δύσκολο για λίγο, αλλά η απομάκρυνσή τους από τη ζωή σας θα επιταχύνει απόλυτα τη διαδικασία επούλωσης.
2. Αν του δείξω πόσο καλή φίλη είμαι, θα επιστρέψει.
Θέλετε να ξοδεύετε την πολύτιμη ενέργεια σας παλεύοντας για κάποιον που έχει προχωρήσει και θέλει ακόμα να είστε φίλοι; Ή μήπως θέλετε να επιλέξετε πρώτα εσάς και να αποφύγετε μια τέτοια ψυχοφθόρα συνθήκη;
3. Δεν θέλω να νομίζει ότι νοιάζομαι.
Διαιωνίζετε το heartbreak σας ανησυχώντας για το τι σκέφτονται αυτοί περισσότερο από το τι σκέφτεστε εσείς. Παραδεχτείτε ότι πονάτε. Δεν υπάρχει καμία ντροπή για τον πόνο σας.
4. Είμαστε στην ίδια παρέα.
Σίγουρα είναι δύσκολο, όμως σίγουρα δεν αποτελεί λόγο να διατηρήσετε μια φιλία με κάποιον που σας πλήγωσε. Ένα έξυπνο tip θα ήταν να παραλείψτε τις ομαδικές εκδηλώσεις, τουλάχιστον στην αρχή.
5. Περνούν δύσκολες στιγμές προσωπικά, οικονομικά κ.λπ.
Αν η δικαιολογία για να παραμείνουν φίλοι είναι επειδή σας χρειάζονται, τότε γιατί έβαλαν τέλος στο ρομαντικό μέρος της σχέσης; Βάλτε προτεραιότητα την ψυχική σας υγεία από τις ανάγκες του άλλου!
Η απομάκρυνση του ατόμου που σχετίζεται με τον πόνο είναι το πρώτο βήμα της διαδικασίας επούλωσης που θα σας οδηγήσει σε ένα μονοπάτι ελαφρότητας, ενδυνάμωσης, διαύγειας, κλεισίματος, και ναι, μιας αγάπης που θα ανέβει επίπεδο, χάρη στον τρόπο με τον οποίο υπερασπιστήκατε τον εαυτό σας -όχι αυτούς- στην ανάρρωση σας.
Από την άλλη, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί η φιλία με τον πρώην σας να μην είναι -πλεόν- τόσο κακή ιδέα. Όταν δηλαδή:
1. Δεν τους σκέφτεστε πλέον ρομαντικά.
2. Έχετε συγχωρέσει ο ένας τον άλλον για οτιδήποτε σας πλήγωσε.
3. Η ιδέα ότι έχουν προχωρήσει δε σας κάνει να νιώθετε απελπισία.
4. Και κατά κύριο λόγο, όταν έχει περάσει αρκετός χρόνος και αισθάνεστε και οι δύο at peace.