fbpixel

Search icon
Search
Καφεΐνη: How much is too much?
WELLNESS

Καφεΐνη: How much is too much?

Ανακαλύψτε όσα δεν γνωρίζετε για το αγαπημένο σας ρόφημα


Η καφεΐνη έχει τα πλεονεκτήματά της, ωστόσο όπως το κάθε τι, μπορεί να δημιουργήσει και ανάλογα προβλήματα. Γι' αυτό και αποφασίσαμε να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα το πόση είναι η υπερβολική ποσότητα και αν πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωσή της. Δεδομένου ότι πολλοί από εμάς βασιζόμαστε στον καφέ είτε για να μας ξυπνήσει το πρωί, είτε για κρατηθούμε στη συνέχεια σε εγρήγορση, δεν είμαστε οι μόνοι. Εκατομμύρια άνθρωποι επενδύουν στην καφεΐνη κάθε μέρα! Για να δούμε όμως, ποιες στην πραγματικότητα είναι οι επιπτώσεις;

Πόση είναι η υπερβολική ποσότητα;

Μέχρι 400 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης την ημέρα φαίνεται να είναι ασφαλές για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες. Αυτή είναι περίπου η ποσότητα καφεΐνης που περιέχεται σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ, 10 κουτιά κόλα ή δύο ποτά «ενεργειακά σφηνάκια». Λάβετε υπόψη ότι η πραγματική περιεκτικότητα σε καφεΐνη στα ποτά ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, ιδίως μεταξύ των ενεργειακών ποτών. Μόλις ένα κουταλάκι του γλυκού καφεΐνης σε σκόνη ισοδυναμεί με περίπου 28 φλιτζάνια καφέ. Τέτοια υψηλά επίπεδα καφεΐνης μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας και ενδεχομένως θάνατο.

nathan-dumlao-3kzpelkaxhc-unsplash.jpg

Εσείς χρειάζεται να περιορίσετε την καφεΐνη;

Πίνετε περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα; Μπορεί να θέλετε να περιορίσετε τη χρήση της αν πίνετε περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη την ημέρα (ή το αντίστοιχο) και έχετε παρενέργειες όπως:

  • Πονοκέφαλος
  • Αϋπνία
  • Νευρικότητα
  • Ευερεθιστότητα
  • Συχνή ούρηση ή αδυναμία ελέγχου της ούρησης
  • Γρήγορος καρδιακός παλμός
  • Μυϊκός τρόμος
  • Ακόμα και λίγη ποσότητα σας κάνει νευρικότητα

Να θυμάστε ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη από ό,τι άλλοι. Εάν είστε ευαίσθητοι στις επιδράσεις της καφεΐνης, ακόμη και μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ανησυχία και προβλήματα ύπνου. Το πώς αντιδράτε σε αυτήν μπορεί να καθορίζεται εν μέρει από το πόσο καφεΐνη έχετε συνηθίσει να πίνετε. Οι άνθρωποι που δεν πίνουν τακτικά τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις της.

yulia-matvienko-ee8jszi1h7u-unsplash.jpg
Για να αλλάξετε τη συνήθειά σας, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

Κρατήστε σημειώσεις

Αρχίστε να δίνετε προσοχή στο πόση καφεΐνη λαμβάνετε από τα τρόφιμα και τα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών ποτών. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τους. 

Μειώστε την ποσότητα σταδιακά

Για παράδειγμα, πιείτε ένα κουτάκι αναψυκτικού λιγότερο ή πιείτε ένα μικρότερο φλιτζάνι καφέ κάθε μέρα. Ή αποφύγετε να πίνετε καφεϊνούχα ποτά αργά μέσα στην ημέρα. Αυτό θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να συνηθίσει τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης και θα μειώσει τις πιθανές στερητικές επιδράσεις.

Προτιμήστε ντεκαφεϊνέ 

Τα περισσότερα ροφήματα χωρίς καφεΐνη μοιάζουν και έχουν την ίδια γεύση με τα αντίστοιχα που την περιέχουν. Οπότε καλό θα ήταν να προτιμάτε αυτά «χωρίς». Όταν φτιάχνετε τσάι, βράστε το για λιγότερο χρόνο. Αυτό μειώνει την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη. Ή επιλέξτε τσάι από βότανα που δεν έχουν καφεΐνη.

Προσοχή στα παυσίπονα

Ορισμένα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή περιέχουν καφεΐνη. Αναζητήστε αντ' αυτού, πάντα να ελέγχετε τη συσκευασία και να αναζητάτε συγκεκριμένα αυτά που δεν έχουν. 

Το συμπέρασμα

Αν είστε σαν τους περισσότερους ενήλικες, η καφεΐνη αποτελεί μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Συνήθως, δεν αποτελεί πρόβλημα για την υγεία σας. Αλλά να έχετε υπόψη σας τις πιθανές παρενέργειες της και να είστε έτοιμοι να την περιορίσετε αν χρειαστεί.