fbpixel

Search icon
Search
Καύσωνας: Πέντε τρόποι να ενυδατωθείτε αν δεν σας αρέσει το νερό
HEALTH

Καύσωνας: Πέντε τρόποι να ενυδατωθείτε αν δεν σας αρέσει το νερό

Έξυπνες λύσεις για ενυδάτωση όλη μέρα


Έχετε βαρεθεί να ακούτε την φράση «Μην ξεχνάς το νερό!»; Το νερό είναι η καλύτερη, πιο προσβάσιμη και εύκολη λύση για να ενυδατωθούμε αλλά τι γίνεται όταν βλέπουμε εξωπραγματικές εξωτερικές θερμοκρασίες αλλά δεν έχουμε όρεξη να αυξήσουμε το νερό που πίνουμε; Η πρόσληψη νερού είναι αναντικατάστατη, αλλά μπορούμε να τη βελτιώσουμε συμπληρωματικά με 5 έξυπνους τρόπους που θα βρείτε παρακάτω.

Η σημασία της ενυδάτωσης

shutterstock-1932454316.jpg

Μπορεί το νερό να μην έχει θερμίδες, αλλά η επαρκής ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφή, όταν ο στόχος μας είναι η υγεία. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ξηροδερμία, κράμπες, αδυναμία συγκέντρωσης αλλά και επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία, όπως χαμηλή πίεση ή καρδιακές αρρυθμίες. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι η επαρκής ενυδάτωση βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση βάρους.

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη υγρών;

Γιαούρτι στο πρωινό

shutterstock-2046389303.jpg

Σχεδόν όλα τα τρόφιμα περιέχουν ένα ποσοστό νερού, κάτι που μας συμφέρει το καλοκαίρι. Το γιαούρτι περιέχει περίπου 80% νερό καθιστώντας το μία εξαιρετική επιλογή για την αρχή της ημέρας ή ακόμα και για ένα σνακ. Συνδυάστε το φρούτα τα οποία επίσης έχουν καλές ποσότητες νερού, δημητριακά και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.

Καρπούζι

shutterstock-751443625.jpg

Ορόσημο του καλοκαιριού, το καρπούζι εκτός από πεντανόστιμο και θρεπτικό (από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν την αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο) αποτελείται από περίπου 90-93% νερό. Ιδανικό σνακ για την παραλία αλλά και για ένα ελαφρύ γεύμα αν το συνδυάσουμε με τυρί φέτα ή γιαούρτι.

Η σαλάτα του καλοκαιριού

shutterstock-1733524013.jpg

Δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τον βασιλιά της περιεκτικότητας νερού, δηλαδή το αγγούρι. Αν και πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως «άχρηστο» λαχανικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελείται από 95-98% νερό. Συνδυάστε το με ντομάτα (90-94% νερό) για μία άκρως γευστική συνοδευτική σαλάτα για τα καλοκαιρινά σας γεύματα. Η ντομάτα εκτός από βιταμίνη C και βιταμίνη Α (μεταξύ πολλών άλλων), περιέχουν φυτικές ίνες και το αντιοξειδωτικά λυκοπένιο.

Μεταμορφώστε το «νερό» σας

shutterstock-89547175.jpg

Ποιος είναι ότι το νερό πρέπει να το πίνετε σκέτο; Φτιάξτε τη δική σας εκδοχή του λεγόμενου «spa water» με τον εξής τρόπο: Σε μία κανάτα προσθέστε φέτες από λεμόνι, λάιμ και φλοίδες αγγουριού. Προσθέστε παγάκια και νερό και αφήστε το για 5 λεπτά να αρωματιστεί το νερό. Σερβίρετε στο ποτήρι συμπεριλαμβάνοντας λίγες από τις φέτες για ομορφιά, εξάλλου πρώτα «τρώμε» με τα μάτια! Εκτός από διαφορετική γεύση, τα επιπλέον υλικά δίνουν μικρές ποσότητες βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών συστατικών αναβαθμίζοντας έτσι το νερό σας. Αν θέλετε να πειραματιστείτε μπορείτε να προσθέσετε ένα ματσάκι δυόσμο ή μέντα.

Σπιτικά σορμπέ

shutterstock-1732222702.jpg

Τάση των τελευταίων χρόνων, τα σπιτικά σορμπέ αποτελούν μία από τις viral συνταγές του TikTok την καλοκαιρινή περίοδο. Είτε απλά προσθέσετε το αγαπημένο σας φρούτο στο μπλέντερ, είτε το συνδυάστε με γιαούρτι ή άλλα υλικά για μία διαφορετική γεύση, τα healthy ice creams είναι εδώ για να μείνουν. Η διαδικασία είναι απλή: κόβουμε τα φρούτα της αρεσκείας μας σε κομμάτια, για παράδειγμα νεκταρίνια, μούρα και πεπόνι, τα καταψύχουμε και μετά τα χτυπάμε στο μπλέντερ. Το αποτέλεσμα είναι ένα υγιεινό σορμπέ που μπορούμε να καταναλώσουμε κατευθείαν ή να το βάλουμε σε θήκες για γρανίτα και να το απολαύσουμε μετά από μερικές ώρες

Καλή όρεξή και καλό καλοκαίρι!
niki-dietitian.jpg



Η Νίκη Αθανασιάδη PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ