fbpixel

Search icon
Search
Μust-try tips μετά την προπόνηση για άμεση ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους
WELLNESS

Μust-try tips μετά την προπόνηση για άμεση ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους

Απλές κινήσεις που θα κάνουν τη διαφορά


Είναι γεγονός ότι η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους το ανθρώπινο σώμα και φυσικά, είναι γεγονός ότι η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη και για την ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, είναι -επίσης- γεγονός ότι υπάρχουν και στιγμές που μετά από ένα έντονο workout, μπορεί να αισθανόμαστε extra κούραση, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μυϊκών πόνων. Κακά τα ψέματα, όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση, όμως, τα ευχάριστα νέα είναι πως υπάρχουν μερικά πολύ εύκολα tips που μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά. Συνεχίστε να διαβάζετε, για να τα ανακαλύψετε...

Έτσι θα αντιμετωπίσετε τους μυϊκούς πόνους!

Διατάσεις

First things first, είναι ίσως το πιο σημαντικό και το πιο απαραίτητο step, που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την gym routine σας. Ειδικά -ωστόσο- στις περιπτώσεις που αισθάνεστε πως κάποιο σημείο του σώματός σας είναι extra καταπονημένο, τότε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι διατάσεις. Ο ρόλος των μυϊκών διατάσεων -aka stretching- είναι πολύ σημαντικός, καθώς μεταβάλλουν το μήκος του μυ και συμβάλλουν στην καλύτερη κινητικότητα των αρθρώσεων, αλλά και στην αποτελεσματική λειτουργία των κινητικών μηχανισμών του ανθρώπινου σώματος. Κάντε focus στα σημεία που σας ταλαιπωρούν κι αφιερώστε μερικά λεπτά, για να αποχαιρετήσετε όσο το δυνατόν πιο άμεσα τους ενοχλητικούς πόνους.

shutterstock-2302311663.jpg

Συμπληρώματα

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι λένε ένα μεγάλο "ναι" στα συμπληρώματα διατροφής. Βέβαια, την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλές, διαφορετικές απόψεις γι' αυτά, ωστόσο, όπως ισχύει σε όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, έτσι και σε αυτή την περίπτωση "κλειδί" είναι η ισορροπία. Μία ειδική, φαρμακευτική αγωγή, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένα είδη πρωτεΐνης μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά, ενώ εξίσου αποτελεσματικές είναι -σε αυτές τις περιπτώσεις- και οι θερμαντικές κρέμες. Εφαρμόστε με απαλές κινήσεις στα σημεία όπου υπάρχει κάποιος μυϊκός σπασμός και κατόπιν, κάντε μασάζ με πιέσεις. Τα gel, αυτά, συμβάλλουν στην καλύτερη οξυγόνωση της περιοχής και στην ταχύτερη κυκλοφορία του αίματος. Συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, ώστε να επιλέξετε το προϊόν που είναι κατάλληλο για τις δικές σας ανάγκες.

Foam roller

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, ωστόσο, είναι γεγονός πως το foam roller είναι ένα "εργαλείο" που μοιάζει απαραίτητο για όσους βάζουν τη γυμναστική στη ζωή τους. Πρόκειται για έναν κυλινδρικό σωλήνα συμπιεσμένου αφρού που χρησιμοποιείται εκτενώς στην μείωση του πόνου, την αύξηση της σωματικής ευελιξίας, αλλά και την εξάλειψη των μυϊκών κόμβων και μπορεί να αποτελέσει βασικό part της αποθεραπείας. Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε; Ξαπλώστε επάνω του και ρολάρετε στο σημείο που σας ταλαιπωρεί, επιμένοντας για μερικά δευτερόλεπτα. Εναλλακτικά, εξίσου αποτελεσματικά είναι και τα massage guns, που κάνουν focus στα "προβληματικά" σημεία. Ουσιαστικά, αυτό που κάνουν είναι δυνατό μασάζ σε συγκεκριμένες περιοχές και χαρίζουν άμεση ανακούφιση.

shutterstock-1931621699.jpg

Ύπνος

Είναι δεδομένο πως ένας ήσυχος και καλός ύπνος, αποτελεί για όλους πλέον επιτακτική ανάγκη. Ωστόσο, αυτό που λίγοι γνωρίζουν, είναι πως ο ύπνος είναι σημαντικός και στην αποκατάσταση των αθλητών -αρχάριων και μη- και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στη σύγχρονη προπονητική έχει πλέον εξέχουσα θέση. Όλο και περισσότεροι αθλητές και προπονητές σχεδιάζουν την προπόνηση τους, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην αποκατάσταση -παθητική και ενεργητική- αλλά και στην ξεκούραση και τον ύπνο. Το make the long story short, είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως ο βαθύς ύπνος -πάνω από 7 ώρες- έχει θεραπευτικές ιδιότητες κι αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Ντουζ

Προφανώς και μετά από κάθε προπόνηση -ό,τι κι αν περιλαμβάνει αυτή- θα πρέπει να ακολουθήσει ένα ντουζ, ωστόσο, ειδικά στις περιπτώσεις που αισθάνεστε το σώμα σας καταπονημένο, τότε πρέπει να δώσετε extra προσοχή. Προσπαθήστε να αλλάζετε συνεχώς τη θερμοκρασία του νερού, καθώς η εναλλαγή ζεστού-κρύου μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά από τους μυϊκούς πόνους μετά από ένα έντονο workout. Επιμείνετε για μερικά λεπτά, κάνοντας παράλληλα και μασάζ με τα χέρια σας και θα παρατηρήσετε αμέσως σημαντική αλλαγή στα προβληματικά σημεία.

shutterstock-1733246744.jpg

Ξεκούραση

Last but not least, βασικό part της αποκατάστασης είναι -φυσικά- η ξεκούραση. Προσπαθήστε γενικότερα να μην υπερβαίνετε τα όριά σας και να ακούτε το σώμα σας. Δεν είναι ανάγκη να κάνετε μεγάλα βήματα και να βιάζεστε, προκειμένου να φτάσετε στον στόχο που έχετε θέσει. Step by step, όλα θα γίνουν όπως πρέπει, εφόσον δουλεύετε μεθοδικά και κυρίως με προσοχή. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε όταν ταλαιπωρείστε από μυϊκούς πόνους και να δώσετε στο σώμα σας τη δυνατότητα να ρίξει στροφές, προκειμένου να επανέλθει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.