fbpixel

Search icon
Search
Lifechanging tips & τρόποι για να έχετε ενέργεια (και υγεία) μέχρι τα 100
MAGAZINE

Lifechanging tips & τρόποι για να έχετε ενέργεια (και υγεία) μέχρι τα 100

Το μυστικό είναι η καλή και ισορροπημένη διατροφή!


Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε διαφορετικές ανάγκες και χρειαζόμαστε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, για να είμαστε και να φαινόμαστε υγιείς. 

Δείτε ποια..

Για την υγεία των οστών: Ασβέστιο και βιταμίνη D

Τη μέγιστη οστική πυκνότητα την αποκτάμε μέχρι τα 25 μας έτη. Μετά αρχίζει η σταδιακή απώλειά της με τα κόκαλά μας να χάνουν ασβέστιο και να γίνονται πιο εύθραυστα. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε να λαμβάνουμε περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D. Καταναλώστε οπωσδήποτε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά κάθε μέρα, αλλά και σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, εμπλουτισμένα δημητριακά και μικρά ψάρια. Η βιταμίνη D βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια και στα αβγά.

shutterstock-2207159177.jpg

Για τις αρθρώσεις: Μονοακόρεστα λιπαρά

Σύμφωνα με το American Journal of Clinical Nutrition, η φλεγμονή είναι ο μεγαλύτερος δείκτης γήρανσης. Στις αρθρώσεις αναπτύσσονται φλεγμονή, πόνος, δυσκαμψία και παραμορφώσεις, εξαιτίας της φυσιολογικής φθοράς τους. Το ελαιόλαδο είναι γεμάτο με μονοακόρεστα λιπαρά και βοηθά στη μείωση των φλεγμονωδών διαδικασιών του σώματος αλλά και του πόνου.

Για την όραση: Βιταμίνες C και Ε

Σε ηλικιωμένα άτομα, άνω των 65 ετών, παρατηρείται μια απώλεια της όρασης που οφείλεται στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Μια διατροφή εμπλουτισμένη με βιταμίνες C και Ε, βήτα καροτίνη και ψευδάργυρο μειώνει τον κίνδυνο της απώλειας της όρασης.

shutterstock-609605480.jpg

Για τη μνήμη: Ω-3 λιπαρά

Όσο μεγαλώνουμε, μειώνεται το μέγεθος του εγκεφάλου και ο αριθμός των νευρικών κυττάρων. Οι ξηροί καρποί, και κυρίως τα καρύδια, συγκαταλέγονται στις κορυφαίες τροφές για τους ηλικιωμένους, καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα DHA και βιταμίνης Ε, ενισχύοντας την ικανότητα του εγκεφάλου να απομακρύνει τις τοξικές πρωτεΐνες και να επιδιορθώνει τη βλάβη των ιστών από τις ελεύθερες ρίζες. Τα ψάρια περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το DHA, που η έλλειψή του έχει συνδεθεί με κακή νοητική λειτουργία και μειωμένο μέγεθος εγκεφάλου.

Για τη μείωση της αναιμίας: Β12

Στα άτομα μεγάλης ηλικίας συχνά παρατηρείται ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, επειδή ο οργανισμός τους δεν μπορεί να την απορροφήσει. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μεγαλοβλαστικής μακροκυτταρικής αναιμίας, με συμπτώματα όπως η έντονη κούραση, η δυσκολία στην αναπνοή, προβλήματα στη συγκέντρωση και στη μνήμη και ταχυκαρδίες. Τα θαλασσινά, το άπαχο κρέας, τα ψάρια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12.

shutterstock-282020687.jpg

Για την υπέρταση: κάλιο

Το κάλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος. Καλές πηγές είναι τα φασόλια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ή με χαμηλά λιπαρά.

Τι επιβραδύνει το ρυθμό της γήρανσης:

• Τα συχνά και ισορροπημένα γεύματα

• Η απουσία ή η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ

• Η διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους

• Ο επαρκής ύπνος

• Η αποχή από το κάπνισμα

• Η τακτική φυσική δραστηριότητα

Feature image source: Goop

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ MAIOY 2023