H παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο παγκοσμίως, καθώς τα παιδιά με παχυσαρκία έχουν αυξημένες πιθανότητες για παχυσαρκία και στην ενήλικη ζωή. Η Ελλάδα παρουσιάζεται δεύτερη στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία στις ηλικίες 7-9 ετών, ενώ η συχνότητα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, καθώς και ο χρόνος που τα παιδιά αφιερώνουν σε σωματική δραστηριότητα εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά. Η ενθάρρυνση θετικών συνηθειών στο σπίτι μπορεί να γίνει μια διασκεδαστική και δημιουργική διαδικασία, συμβάλλοντας στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
• Πειραματιστείτε στην κουζίνα: Μετατρέψτε την προετοιμασία του φαγητού σε παιχνίδι. Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν τα αγαπημένα τους θρεπτικά υλικά και να δημιουργήσουν τα δικά τους γεύματα.
• Χρώμα και διασκέδαση: Προσθέστε ποικιλία σε είδη και χρώματα στο πιάτο. Ένα πιάτο γεμάτο χρωματιστά λαχανικά και φρούτα είναι πιο ελκυστικό και διασκεδαστικό για τα παιδιά.
• Εντάξτε τα παιδιά στις επιλογές: Συμπεριλάβετέ τα στην αγορά τροφίμων και την επιλογή των γευμάτων. Θα αισθανθούν περήφανα και πιο δεκτικά σε θρεπτικές επιλογές.
• Γίνετε πρότυπο: Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν θρεπτικές συνήθειες όταν το περιβάλλον τους και κυρίως η οικογένειά τους κάνει το ίδιο.
• Καθιέρωση συχνών γευμάτων: Προσφέρετε γεύματα σε τακτά διαστήματα για να διαμορφώσετε συνήθεια, να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας και να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού!
• Αποφύγετε την επιβράβευση μέσω φαγητού: Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό ως επιβράβευση ή τη στέρηση του ως τιμωρία. Τέτοιες πρακτικές μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραγμένη σχέση με το φαγητό μεγαλώνοντας.
• Ενσωματώστε την άσκηση στην καθημερινότητα: Περάστε χρόνο σε δραστηριότητες σωματικής άσκησης και απασχόλησης εκτός σπιτιού!

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΣΝΑΚΣ
• Σπιτικές μπάρες ή μπουκιές δημητριακών: Φτιάξτε τις δικές σας μπάρες με μέλι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα σε σχέδια που τους αρέσουν!
• Τηγανίτες με φρέσκα υλικά και φρούτα για όλες τις ώρες!
• Ποικιλία σε μικρές μερίδες φρούτων: Μήλα, σταφύλια ή μπανάνες κομμένα σε μικρά κομμάτια. Είναι εύκολα στη μεταφορά και στην κατανάλωση, ακόμα και για το σχολείο.
• Σπιτικά γλυκά ή αλμυρά muffins.
• Μεταμορφώστε τα λαχανικά: Το καρότο και το αγγούρι γίνονται πιο δελεαστικά με ένα νόστιμο ντιπ από γιαούρτι και μυρωδικά, χούμους ή sauce αβοκάντο!

Ευχαριστούμε τη Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Έλενα Πάτρα MSc, Υπ. Διδάκτορα και Ακαδημαϊκή Υπότροφο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (IHU) για τις πληροφορίες.
Info: Αδριανουπόλεως 12, τηλ.: 2310 420335, www.elenapatra.gr, Instagram: @patra.elena
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025