fbpixel

Search icon
Search
Παγκρεατίτιδα: Ποια είναι η νόσος από την οποία πάσχει ο Travis Barker
HEALTH

Παγκρεατίτιδα: Ποια είναι η νόσος από την οποία πάσχει ο Travis Barker

Ο γνωστός καλλιτέχνης σπάει τη σιωπή του


Η εσπευσμένη εισαγωγή του Travis Barker ανησύχησε τόσο τους οικείους του, όσο και τον κόσμο του διαδικτύου. Η είδηση απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης, καθώς κανένας δεν γνώριζε επακριβώς τι ακριβώς συνέβη. Το μόνο στοιχείο στην όλη υπόθεση ήταν η ανάρτηση που πραγματοποίησε στο Twitter λέγοντας «God save me». Πριν λίγες μέρες, όμως, εμφανίστηκε στο φως η ενημέρωση πως επρόκειτο τελικά για παγκρεατίτιδα.

Συγκεκριμένα, ο 46 χρόνος ντράμερ των Blink 182 και σύζυγος της Kourtney Kardashian, μεταφέρθηκε με φορείο στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Los Angeles της California. Ο ίδιος περιέγραψε, με χρονολογική σειρά, στους ακόλουθούς του στο Instagram το πως εξελίχθηκε η περιπέτεια του. «Πήγα για ενδοσκόπηση τη Δευτέρα νιώθοντας υπέροχα, Αλλά μετά το δείπνο, ένιωσα βασανιστικούς πόνους και έκτοτε νοσηλεύομαι στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης, αφαίρεσα έναν πολύ μικρό πολύποδα ακριβώς σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, που συνήθως τον χειρίζονται ειδικοί, ο οποίος δυστυχώς κατέστρεψε έναν κρίσιμο παγκρεατικό σωλήνα παροχέτευσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σοβαρά απειλητική για τη ζωή μου παγκρεατίτιδα”, δήλωσε.

shutterstock-1339171595.jpg

Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση της κόρης του. Η Alabama Travis, μοιράστηκε στo TikTok μία φωτογραφία από το νοσοκομείο, με την ίδια να κρατά το χέρι του πατέρα της, όσο εκείνος ήταν ξαπλωμένος στο φορείο. Ζήτησε από τους διαδικτυακούς της φίλους να προσευχηθούν και να στείλουν τη θετική τους ενέργεια.

Το αισιόδοξο κομμάτι στην ιστορία του είναι πως πλέον αισθάνεται πολύ καλύτερα και αναρρώνει μέρα με την μέρα. Ο Travis επισήμανε πως «Είμαι τόσο ευγνώμων που με την εντατική θεραπεία, αυτή τη στιγμή είμαι πολύ καλύτερα». Φυσικά, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το πλευρό του και η αγαπημένη του γυναίκα, Kourtney, με την ίδια να τονίζει το ποσό συγκινημένοι και ευγνώμονες νιώθουν για την υποστήριξη που έχουν λάβει όλο αυτό το διάστημα. Ας ελπίσουμε να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να επιστρέψει σύντομα στους καθημερινούς ρυθμούς της ζωής τους.

Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε παρακάτω όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη νόσο παγκρεατίτιδα!

Τι είναι η νόσος;

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας που έχει δύο κύριες λειτουργίες: Να διασπά τα τρόφιμα και να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του σώματος. Όταν λοιπόν προκαλείται φλεγμονή στην περιοχή του, τότε καταλήγουμε στην παγκρεατίτιδα.

Υπάρχουν δύο είδη: η μία είναι η οξεία, η οποία εκδηλώνεται ξαφνικά, ενώ η δεύτερη ονομάζεται χρόνια και κυριαρχεί μακροχρόνια με έντονες ανά περιόδους εξάρσεις. Για παράδειγμα, μια αιτία που μπορεί να προκαλέσει μια οξεία παγκρεατίτιδα είναι οι χολόλιθοι. Επιπλέον, η τακτική και υπερβολή καταλάνωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στην περίπτωση της χρονιάς.

Πώς την εντοπίζουμε;

Η διάγνωση περιλαμβάνει κυρίως εργαστηριακές εξετάσεις και απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία, υπέρηχο, αξονική και μαγνητική τομογραφία.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα;

Ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Βέβαια οι περισσότεροι, που έχουν βιώσει την ανάλογη εμπειρία, κάνουν λόγο για έντονο πόνο στο στομάχι, ως το κυριότερο.

Γενικότερα, τα σημάδια πως πάσχετε από παγκρεατίτιδα σχετίζονται με γρήγορο καρδιακό ρυθμό, πρήξιμο στο πάνω μέρος της κοιλιάς, συσσώρευση υγρών στην κοιλιά, μειωμένη αρτηριακή πίεση, κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών, ενώ περιλαμβάνονται και οι έμετοι. Ειδικά στη χρόνια παγκρεατίτιδα μπορεί να συνυπάρχει και η διαρκής απώλεια βάρους.

Η προκείμενη νόσος, εάν ξεφύγει από την ήπια μορφή της μπορεί να θεωρηθεί και ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή μας. Οι πιο σύνηθες επιπλοκές είναι οι λοιμώξεις, οι αιμορραγίες και ο σακχαρώδης διαβήτης.

travis.jpg

Τι θεραπεία ακολουθείται;

Στην οξεία προχωράμε σε χορήγηση υγρών, ηλεκτρολυτών και αναλγητικών. Η επιλογή για προγραμματισμό χειρουργείου πραγματοποιείται σε πιο σοβαρές περιστάσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να αφαιρεθεί ο νεκρωμένος ιστός.

Από την άλλη, στη χρόνια επικεντρώνονται στο πιο βασικό αίτιο που την δημιούργησε. Αφού το διακόψουν πλήρως, χορηγούνται παγκρεατικά ένζυμα και συνιστάται μια αλλαγή στη διατροφή, η οποία θα περιλαμβάνει γεύματα με χαμηλά λιπαρά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.