Πιστό στο ραντεβού του, η πόλη μας υποδέχεται την άνοιξη με το μοναδικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που ξεκινά σήμερα, 1η Μαρτίου. Σκηνοθέτες, δημιουργοί, ηθοποιοί και κριτικοί από όλο τον κόσμο καταφτάνουν στη Θεσσαλονίκη και είναι έτοιμοι να απολαύσουν όσα επιφυλάσσει στους πιστούς σινεφίλ η αγαπημένη σε όλους διοργάνωση. Ανατρεπτικοί κινηματογραφιστές, πρωτότυπα αφιερώματα, ελληνικές και ξένες παραγωγές, η Αγορά Ντοκιμαντέρ και μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις μας περιμένουν για να περάσουμε δέκα μέρες αξέχαστα!
Ο θεσμός που γιορτάζει για άλλη μια χρονιά τη συναρπαστική τέχνη του ντοκιμαντέρ φιλοξενεί 178 παραγωγές μεγάλου μήκους και 49 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο. Αυτές και πολλές άλλες κινηματογραφικές εκπλήξεις μας περιμένουν στο 21ο ΦΝΘ!
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
Σήμερα λοιπόν, μία ιδιαίτερα ρομαντική τελετή έναρξης περιμένει όσους τυχερούς βρεθούν στο Ολύμπιον. Ο λόγος για το υπέροχο ντοκιμαντέρ "Marianne & Leonard: Words of Love", που πραγματεύεται το love story του Leonard Cohen με τη μούσα του, Marianne Ihlen, το οποίο έγραψε ιστορία, γέννησε τραγούδια και τους ένωσε με μια σχέση ζωής. Το ντοκιμαντέρ του Nick Broomfield προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Sundance μόλις πριν λίγες μέρες και συμπαρέσυρε το κοινό στην ερωτική τους ιστορία.
Ένα ταξίδι έμπνευσης που ξεκινά τη δεκαετία του ’60 από την Ύδρα, όπου έζησαν μαζί για δέκα χρόνια και μένει αθάνατο μέσα από αξέχαστα τραγούδια, όπως το So Long Marianne και το Bird on the Wire που ο Cohen έγραψε για εκείνη, τη μούσα του.
Οι πορείες τους χωρίστηκαν για κάποια χρόνια, όμως η βαθιά τους αγάπη δε χάθηκε ποτέ. Όταν εκείνη αρρώστησε το 2016, ο Κοέν την αποχαιρέτησε, με τον δικό του τρόπο. Της εξομολογήθηκε πως την αγάπησε για την ομορφιά και την σοφία της και τη διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα βρεθεί κοντά της. Ο ίδιος πέθανε 4 μήνες αργότερα.
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ρίχνει την αυλαία του την 11η Μαρτίου με ένα ντοκιμαντέρ που υμνεί με αξιοθαύμαστο τρόπο τη δύναμη της γυναίκας: το φιλμ Maiden του Alex Holmes το οποίο αφηγείται το χρονικό ενός παράτολμου θαλάσσιου άθλου γένους θηλυκού που συνέβη το 1989. Εκείνη τη χρονιά, ένα αποκλειστικά γυναικείο πλήρωμα συμμετείχε στον αγώνα ιστιοπλοΐας «The Whitbread Round the World Race», τον πιο επώδυνο του είδους στον κόσμο.
Οι κίνδυνοι, πολλοί. Τα ρίσκα, πολλαπλά. Πέρα από τη θάλασσα, αυτές οι γενναίες γυναίκες έπρεπε να ξεπεράσουν διάφορα εμπόδια: το θεσμοθετημένο σεξισμό, τον χλευασμό από τα ΜΜΕ, τις εσωτερικές αμφιβολίες, αλλά και τη βαθιά υποτίμηση των συναθλητών τους. Μια δοκιμασία-πρόκληση και μαζί μια κινηματογραφική αλληγορία για το θάρρος και την αυταπάρνηση, που αποθεώνει το μεγαλείο της γυναικείας θέλησης.
Ακόμη στην τελετή λήξης που θα διεξαχθεί εκείνη την ημέρα στο Ολύμπιον, θα δοθούν τα βραβεία του Διαγωνιστικού Τμήματος, ενώ αναμένεται να δώσουν το παρών σημαντικοί καλεσμένοι του χώρου.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ - ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ
Εκτός από τις καθημερινές προβολές οι παράλληλες δράσεις της διοργάνωσης είναι αρκετές. Όλοι μιλούν, όχι απλά για ένα ακόμη φεστιβάλ, αλλά για ένα πλήρες event, το οποίο συνθέτουν πολλά κι ενδιαφέροντα αφιερώματα, ομιλίες και συζητήσεις με σπουδαίους σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές και ειδικούς του χώρου, έτοιμο για να εκπλήξει τους σινεφίλ φίλους του.
Σημαντική για την πόλη μας είναι η παρουσία του βραβευμένου με Όσκαρ ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Λούι Ψυχογιού. Ο οποίος θα επιλέξει τα αγαπημένα του ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, τα οποία έχουν σκηνοθετήσει άλλοι δημιουργοί και θα τα παρουσιάσει στο κοινό της διοργάνωσης. Με μεγάλη χαρά το Φεστιβάλ θα τον υποδεχτεί και θα του απονείμει το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» για τη συνολική προσφορά του στην 7η τέχνη, που είναι αξιοσημείωτη. Με αυτή την αφορμή, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει σε ειδική προβολή το ντοκιμαντέρ του, The Cove (2009), που καταγράφει τη μαζική εξόντωση δελφινιών στην Ιαπωνία το, οποίο τιμήθηκε με Όσκαρ στην κατηγορία του.
Για το κοινό του Φεστιβάλ, ο Ψυχογιός έχει επιλέξει ντοκιμαντέρ αποκαλυπτικά, μαχητικά, τα οποία βάζουν σε πρώτο πλάνο την προστασία του πλανήτη μας, που υποφέρει από την ανθρώπινη παρέμβαση, τονίζοντας πως δεν είναι αργά για λύσεις, αρκεί να υπάρχει θέληση και δράση.
Αφιέρωμα: Gustav Deutsch
O Αυστριακός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης Gustav Deutsch, καλεσμένος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, θα μας ξεναγήσει στο ξεχωριστό πειραματικό κινηματογραφικό σύμπαν του, σε μια ανοιχτή συζήτηση που θα ανατρέψει πολλά από όσα γνωρίζαμε για το σινεμά ως τώρα. Ανήσυχο πνεύμα, μεταπήδησε από την αρχιτεκτονική στο σινεμά στα τέλη της δεκαετίας του '80 και υιοθέτησε ένα sui generis ύφος που μεταμορφώνει το αρχειακό υλικό σε συναρπαστική κινηματογραφική πραγματικότητα.
Οι ταινίες του Deutsch που θα προβληθούν εν όψη του αφιερώματος είναι οι παρακάτω:
- Film ist 1-6 (1998)
- Film ist. 7-12 (2002)
- World Mirror Cinema (2005)
- Film Ist: Ένα κορίτσι και ένα όπλο (2009)
- Το δικό μου Σάντνες. Ένας κινηματογραφικός Άτλας (2010)
- Σημειώσεις και σκαριφήματα (2016)
- Πώς ζούμε. Γράμματα στην οικογένεια(2017)
Αφιέρωμα: «Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα;»
Μια σχέση που ξεκινά από την αρχή του κόσμου, που όμως έχει αλλοιωθεί επικίνδυνα με το πέρασμα του χρόνου: η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα θα παρουσιαστεί με πολλά ντοκιμαντέρ στο φετινό Φεστιβάλ. Το αφιέρωμα εμπνέεται από το ομώνυμο δοκίμιο του John Berger (1926-2017), του Βρετανού διανοούμενου, θεωρητικού της τέχνης, συγγραφέα και ζωγράφου, ο οποίος εστίασε μοναδικά στους τρόπους που βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και αισθανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, που μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά από τη Χριστίνα Λιναρδάκη.
O άνθρωπος τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την επαφή του με τη φύση, έχει αποξενωθεί από τα ζώα και οφείλει επιτακτικά να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με αυτά. Να τα κοιτάξει με άλλο βλέμμα, να δει την αλήθεια τους.
Extra Info: Σίγουρα στους μεγάλους και μικρούς δρόμους της πόλης θα έχετε παρατηρήσει τις αφίσες του φετινού φεστιβάλ, τα οποία σχεδίασε η Ιφιγένεια Βασιλείου σε συνεργασία με τις Αφροδίτη Σπυροπούλου και Ευτυχία Βλάχου. Το σκεπτικό πίσω από τα poster είναι το εξής, όπως δηλώνουν οι ίδιες: «Προσπερνάμε ανθρώπους στον δρόμο, αντικείμενα, αδέσποτα. Σαν όλα να είναι κρυμμένα. Τα ντοκιμαντέρ μας αποκαλύπτουν τις κρυφές ιστορίες, τις αθέατες πτυχές ανθρώπων και καταστάσεων. Μας φανερώνουν όσα δε βλέπουμε με την πρώτη ματιά».
Καλό Φεστιβάλ!
Info: Διάρκεια: 1-11 Μαρτίου 2019. Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στο site του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.