fbpixel

Search icon
Search
Οργάνωση σπιτιού: Τα λάθη που κάνετε στον καθαρισμό του & πώς να τα διορθώσετε
WELLNESS

Οργάνωση σπιτιού: Τα λάθη που κάνετε στον καθαρισμό του & πώς να τα διορθώσετε

Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για decluttering, αλλά και για να κάνετε όλες τις επιφάνειές σας να λάμπουν


Όλοι αυτοί οι μήνες του εγκλεισμού, έχουν κάνει το ενδιαφέρον μας να στραφεί στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουμε τους προσωπικούς μας χώρους, πώς τους οργανώνουμε, αλλά και μας έπεισε πως πρέπει να τους καθαρίζουμε πιο συχνά, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε αυτούς -αν όχι όλη, τότε σχεδόν- όλη την ημέρα. Ειδικά αυτήν την εποχή που ο καιρός έχει ανοίξει και η διάθεσή μας έχει ανέβει, μια ωραία ιδέα είναι να ξεχωρίσουμε τα πράγματά μας, να τα οργανώσουμε εκ νέου και φυσικά να καθαρίσουμε όλες τις επιφάνειες. Πολλές φορές, όμως, κάνουμε λάθη χωρίς να τα λαμβάνουμε υπόψη μας και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να αφήσουμε στο παρελθόν, υιοθετώντας σωστούς τρόπους για cleaning και organizing. 

Παρακάτω, όλα τα λάθη στα οποία ίσως προβαίνετε & πώς θα τα διορθώσετε!

Αναβάλλετε συνεχώς τη διαδικασία

2-pI3x9.jpg

Σας κυριεύει η αναβλητικότητα κι έτσι η όλη η διαδικασία του καθαρίσματος και την οργάνωσης γίνεται δύσκολη, χωρίς στην ουσία να υπάρχει πραγματικός ρόλος. Ίσως να χρειάζεστε ένα motivation για να ξεκινήσετε με χαρά και πολλή όρεξη, σκεπτόμενοι πως από εδώ και στο εξής οι χώροι σας να σφύζουν από καθαριότητα, αλλά και θα διευκολυνθεί κατά πολύ η καθημερινότητά σας at home. Σταματήστε, λοιπόν, να μένετε μόνο στη σκέψη και ξεκινήστε γεμάτοι θετική ενέργεια!

Καθαρίζετε επιφανειακά

3-2au8F.jpg

Υπάρχουν φορές που αμελείτε να φροντίσετε για την καθαριότητα όλων των σημείων κι έτσι προτιμάτε να το κάνετε μόνο σε όσες επιφάνειες βλέπετε καθημερινά. Είναι σημαντικό την περίοδο αυτήν να πείτε «ναι» σε μια γενική καθαριότητα ολόκληρου του σπιτιού, έτσι ώστε να νιώσετε πως βρίσκεστε σε ένα πεντακάθαρο περιβάλλον. Δε φαντάζεστε πόσο πιο άνετα και παραγωγικοί θα νιώσετε κατευθείαν, έπειτα από μερικές ώρες θα αφιερώσετε γι' αυτήν τη διαδικασία.

Δεν εκμεταλλεύεστε τους κενούς σας χώρους

4-nYazs.jpg

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας να θέλει να προβεί σε περιττές αγορές επίπλων, ακόμα και όταν τα δωμάτιά σας είναι περιορισμένων τετραγωνικών και άρα είναι ανεπαρκής ο κενός χώρος. Πριν αγοράσετε το οτιδήποτε, λοιπόν, σκεφτείτε τις ανάγκες των χώρων σας και ανακαλύψτε εναλλακτικές λύσεις οργάνωσης και αποθήκευσης. Για παράδειγμα, εκμεταλλευτείτε τον κενό χώρο κάτω από το κρεβάτι για να βάλετε κάποιες κούτες με ρούχα, αντί να αγοράσετε μια ντουλάπα που θα «κλείσει» τον χώρο σας. Το ίδιο ισχύει και για το κενό πίσω από τις πόρτες σας, όπου μπορείτε να τοποθετήσετε κουτιά με παπούτσια.

Κρατάτε πράγματα που δεν έχετε ανάγκη

1-SoTzx.jpg

Το decluttering δεν έχει καμία σημασία ότι συνεχίζεται να κρατάτε πράγματα, τα οποία στην ουσία δεν έχετε πραγματικά ανάγκη και πιάνουν άδικα χώρο. Ξεκαθαρίστε τι φοράτε από τα ρούχα και τα παπούτσια σας, χωρίς δεύτερες σκέψεις, και δωρίστε όσα δεν επιλέγετε πλέον για την καθημερινότητά σας σε κάποιον που τα έχει περισσότερο ανάγκη. Το ίδιο ισχύει και για τα ήδη σπιτιού. Κατευθείαν θα νιώσετε πολύ πιο «ανάλαφροι» και όλη αυτή η διαδικασία θα σας εξυπηρετήσει στο να μην επικρατεί ένα χάος τόσο στον χώρο όσο και στο μυαλό σας.

Δεν τηρείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα

2-afoYa.jpg

Καλώς ή κακώς, η διαδικασία αυτή απαιτεί εβδομαδιαία -πολλές φορές και καθημερινή- επανάληψη, προκειμένου όλα τα δωμάτια του σπιτιού σας να είναι πάντοτε στην εντέλεια. Θέστε ως στόχο να καθαρίζετε όσο πιο συχνά μπορείτε τους περισσότερους χώρους του σπιτιού σας, με πιο σημαντικούς το μπάνιο και την κουζίνα, όπου η συσσώρευση μικροβίων είναι σε μεγαλύτερο βαθμό. Δεν υπάρχει λόγος να αφήσετε την ακαταστασία να χαλάσει την αρμονία που αποπνέει το καταφύγιό σας, γι' αυτό αξίζει να φροντίσετε για το αντίθετο!