Η ελληνίδα εταίρος (partner) σε διεθνή δικηγορική εταιρία, Όλγα Γαλαζούλα, σπούδασε στη Νομική Αθηνών και στο London School of Economics.
Δικηγόρος Αθηνών και solicitor, βρίσκεται από το 2015 στην κορυφή της πυραμίδας της περίφημης Ashurst, κατέχοντας έναν ρόλο που ελάχιστοι καταφέρνουν να αγγίξουν.
Aνελιχθήκατε στην κορυφή της ιεραρχίας ως partner σε μία από τις πιο αξιόλογες δικηγορικές εταιρίες στον κόσμο, σ’ έναν κλάδο όπου η γλώσσα σε επίπεδο μητρικής είναι βασικό εργαλείο κι η πολυπολιτισμικότητα δύσκολη…
Δε στάθηκα ποτέ στις διαφορές και δεν ένιωσα ποτέ μειονότητα στη δουλειά μου, ούτε από άποψη εθνικότητας ούτε από άποψη φύλου. Πιστεύω ότι, αν κάποιος εμμένει σε αυτούς τους παράγοντες, που προφανώς υπάρχουν, κατά μία έννοια αυτοπεριορίζεται. Είμαι τυχερή που βρίσκομαι σ’ ένα αξιοκρατικό περιβάλλον με μέντορες και των δύο φύλων.
«O δυτικός κόσμος, τα τελευταία χρόνια, έχει βάλει την επαγγελματική ισότητα και το diversity στην καρδιά της εταιρικής κουλτούρας».
Πέρυσι ψηφιστήκατε ως partner της χρονιάς. Ποια ήταν τα συναισθήματα σας για αυτήν την κορυφαία στιγμή της καριέρας σας;
Το ολίγον κωμικό της ιστορίας είναι ότι δεν ήμουν παρούσα όταν ανακοινώθηκε και είδα στο τηλέφωνό μου άπειρα μηνύματα. Προφανώς και το βρήκα εξαιρετικά κολακευτικό. Η αναγνώριση από συναδέλφους είναι από τις μεγαλύτερες επαγγελματικές ικανοποιήσεις, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, είμαι κάπως κυνική σε ό,τι αφορά βραβεία και λοιπά.
Ποια θα λέγατε σήμερα στις φοιτήτριες της Νομικής ότι ήταν η συνταγή της επιτυχίας σας;
Πρώτα θα έλεγα σε κάθε νέο άνθρωπο που ξεκινά τώρα να βρίσκει ένα επάγγελμα που τον γεμίζει, να έχει το θάρρος να πειραματιστεί μέχρι να φτάσει στη σωστή επιλογή. Η μόνη αλάνθαστη συνταγή είναι η επιμονή, η εργατικότητα και η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις.
Τι δυσκολίες συναντήσατε ως γυναίκα, και δη Ελληνίδα; Πόσο εύκολο είναι για μία νομικό να βρεθεί ψηλά έξω από τα γεωγραφικά όρια της χώρας της;
Διστάζω να τις περιγράψω ως δυσκολίες. Προφανώς και η φύση της δουλειάς μου σημαίνει πολλές και απρόβλεπτες ώρες εργασίας, άγχος και μεγάλη πίεση κατά καιρούς. Θα ήταν ψέμα να σας πω ότι νιώθω κάθε μέρα έτσι, αλλά δε μεμψιμοιρώ. Γενικά, δεν έχω πολλή υπομονή για ανθρώπους που συνεχώς παραπονιούνται για πράγματα που είναι στον έλεγχό τους, γιατί φοβούνται να πάρουν ένα ρίσκο ή να δουλέψουν σκληρά. «Αν υπάρχει υγεία, όλα φτιάχνονται», αυτό είναι το μότο μου.
«Σέβομαι όλες τις απόψεις και δεν κατακρίνω γυναίκες που ενδεχομένως κάνουν άλλες επιλογές. Αυτή είναι η ουσία του φεμινισμού για μένα, η πολυτέλεια της επιλογής για μια γυναίκα, χωρίς να παγιδεύεται σε στερεότυπα».
Ένας καινούριος νόμος στη Νορβηγία επιβάλλει στους influencers να αναγράφουν τη χρήση Photoshop και άλλων βελτιωτικών εφαρμογών εικόνας. Πιστεύετε ότι γίνονται βήματα μπροστά για να «χωρέσουμε» επί ίσοις όροις και χωρίς ενοχές όλες οι γυναίκες στην κοινωνία;
Για μένα όλα είναι θέμα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης και πώς περνάμε τις αξίες αυτές στα παιδιά μας στην εποχή της αδιάσειστης κυριαρχίας της εικόνας.
«Ιστορικά δεν έχει υπάρξει πιο ευνοϊκή στιγμή για τη γυναίκα επαγγελματία. Στον δυτικό κόσμο, έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία 15 χρόνια».
Έχετε ταλαιπωρηθεί από το “imposter syndrome”; Υπάρχουν γυναίκες που αυτομειώνονται, θεωρώντας πως ίσως δεν είναι αντάξιες της επιτυχίας τους.
Αυτό το σύνδρομο είναι πράγματι πολύ πιο εμφανές στις γυναίκες. Βλέπω κάποιες που είναι εξαιρετικές στη δουλειά τους, αλλά ντρέπονται να ζητήσουν προαγωγή και αύξηση. Βλέπω, επίσης, πολύ συχνά την ενοχή της εργαζόμενης μητέρας που δε βλέπει το παιδί της αρκετά, σε αντίθεση με την περηφάνια του πατέρα που δουλεύει σκληρά. Εγώ πολύ συνειδητά δε νιώθω τύψεις που είμαι εργαζόμενη μητέρα, γιατί θεωρώ ότι το καλύτερο παράδειγμα που μπορώ να δώσω στον γιο μου είναι μιας οικογένειας όπου και οι δύο γονείς συμβάλλουν ισάξια.
Η σύγχρονη γυναίκα βάλλεται πανταχόθεν για τη διατήρηση της τέλειας εικόνας. Ποια η άποψή σας για τον ρόλο που διαδραματίζουν τα social media σήμερα ως προς αυτό;
Στην εποχή της αδιάσειστης κυριαρχίας της εικόνας, η ζωή για μια έφηβο σήμερα είναι αναμφίβολα πιο περίπλοκη απ’ ότι αυτή της δικής μας γενιάς του ’80. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ισχυρά μητρικά πρότυπα που να δείχνουν την αξία της γυναίκας σε όλες τις εκφάνσεις της, αλλά και πατρικά πρότυπα που να υποστηρίζουν και να γιορτάζουν την επιτυχία της γυναίκας.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022