Η πόλη είναι έτοιμη να υποδεχτεί για ακόμη μια χρονιά το μεγαλoπρεπές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Σκηνοθέτες, δημιουργοί, ηθοποιοί και κριτικοί από όλο τον κόσμο καταφτάνουν στη Θεσσαλονίκη και είναι έτοιμοι να απολαύσουν όσα επιφυλάσσει στους πιστούς σινεφίλ η ιστορική διοργάνωση και να απολαύσουν ταινίες σε παγκόσμια πρώτη προβολή. Όπως πάντα οι κατηγορίες ποικίλουν, οι δράσεις είναι αμέτρητες και οι κινηματογραφικές παραγωγές εξαιρετικές.
Το φεστιβαλ σηκώνει αυλαία την 1η Νοεμβρίου και για 10 μέρες μας κρατάει συντροφιά από νωρίς το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Όπως είναι ήδη φανερό από τον πρωτοποριακή, φετινή αφίσα του -σχεδιασμένη από την ομάδα Beetroot- πρόκειται να μας εκπλήξει ευχάριστα. Στη μοναδική γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε ανατρεπτικούς δημιουργούς, πρωτότυπα αφιερώματα, ελληνικές παραγωγές που ξεχωρίζουν και πολλά παράλληλα events. Αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος παρουσιάζονται 164 ταινίες μεγάλου μήκους και 89 μικρού μήκους.
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
Την Πέμπτη 1η Νοεβρίου το φεστιβάλ υποδέχεται τους εκλεκτούς καλεσμένους του στην πάντα εντυπωσιακή Τελετή 'Εναρξης, στην οποία θα προβληθεί η ταινία Κλέφτες Καταστημάτων του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα. Ο εμβληματικός σκηνοθέτης, με τη συγκεκριμένη ταινία διακρίθηκε και στο φετινό φεστιβάλ Καννών κερδίζοντας το Χρυσό Φοίνικα, ενώ αποτελεί την επίσημη πρόταση της Ιαπωνίας στα Όσκαρ στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας.
Η ιστορία διαδραματίζεται σε μία μικρή ιαπωνική πόλη, όπου ο πρωταγωνιστής της, Οσάμου, και ο γιος του, γυρνώντας στο σπίτι μετά από μία μικροκλοπή συναντούν ένα μικρό κορίτσι εγκαταλελειμμένο στο κρύο. Της προσφέρουν στέγη και φαγητό και την κάνουν να νιώσει μέλος της οικογένειας. Οι μικροκλοπές συνεχίζονται, ώσπου ένα αναπάντεχο συμβάν αλλάζει τα δεδομένα, βάζοντας σε κίνδυνο τους δεσμούς που τους ενώνουν.
Ο Κόρε-‘Εντα, προσπαθεί να αποτινάξει κάθε στερεότυπο για τους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο και την παρανομία. Η ταινία πραγματεύεται, ότι και αυτοί αγαπούν, σώζουν ζωές και παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς.
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
Την 11η Νοεμβρίου το 59ο Φεστιβάλ θα ρίξει αυλαία, ανακοινώνοντας τα βραβεία και προβάλλοντας «Το κορίτσι» του Λούκας Ντοντ. Η πανέμορφη έφηβη Λάρα προπονείται σκληρά για να γίνει μπαλαρίνα. Η πραγματική της μάχη όμως είναι ότι γεννήθηκε αγόρι και περιμένει να εγχειριστεί για να επαναπροσδιορίσει το φύλο της. Προπονείται μέχρι τελικής πτώσης, καμουφλάρει την αλήθεια με μονωτική ταινία, κρύβοντας το σώμα που δεν επιθυμεί, και νιώθει τα συναισθήματά της να την ωθούν στα άκρα. Το τέλειο, υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον από τη μία πλευρά, το συγκεκαλυμμένο bulling που της ασκείται από τις αντίζηλες χορεύτριες από την άλλη, δημιουργούν έναν κλοιό που σπάει σε μια στιγμή. Το ευαίσθητο θέμα του επαναπροσδιορισμού φύλου σε εφηβική ηλικία, αποκτά μέσα από το φιλμ μια νέα διάσταση. Εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία, αφορά έννοιες όπως δύναμη, επιμονή, διεκδίκηση και μεταμόρφωση. Σαν μια αλλόκοτη Λίμνη των Κύκνων, όπου το κορίτσι αυτή τη φορά είναι παγιδευμένο σε άλλο σώμα, θέλει να μεταμορφωθεί σε κύκνο, να φορέσει τις πουέντ και να χορέψει.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος το φεστιβάλ παρουσιάζει σημαντικούς καλεσμένους μέσα από μοναδικά αφιερώματα. Συστήνει δημιουργούς που παραμένουν σχετικά άγνωστοι στο ευρύ κοινό στην Ελλάδα και μέσα από τη διοργάνωσή του έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να τους γνωρίσουμε.
Ξεκινάμε με τον αγαπημένο του φετινού Φεστιβάλ Καννών, τον ανατρεπτικό Ισπανό σκηνοθέτη Χάιμε Ροσάλες, ο οποίος θεωρείται σπάνιο ταλέντο και ο πιο σύγχρονος εκπρόσωπος του νέου ισπανικού κινηματογράφου. Η ξαφνική βία είναι το πιο σημαντικό συστατικό των ταινιών του είτε προέρχεται από ένα «βαριεστημένο ανθρωπάκο» είτε από μία τρομοκρατική ενέργεια.Σύμφωνα με τον ίδιο όλοι οι ήρωες του ίσως ζουν κι ανάμεσά μας. Προβάλλονται έξι μεγάλου μήκους ταινίες του:
- Όμορφη Νιότη (2014) - διακρίθηκε με Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών
- Το μυστικό της Πέτρα (2018)
- ‘Ονειρο και Σιωπή (2012)
- Σφαίρα στο Κεφάλι (2008)
- Οι ώρες της μέρας (2003)
- Η μοναξιά (2007)
Συνεχίζουμε με την Ολλανδή, Νανούκ Λέοπολντ, με τη μεγάλη φεστιβαλική εμπειρία της και τη μοναδική της οπτική. Πολλοί την αποκαλούν «ήρεμη δύναμη», συχνά ενοχλεί και σοκάρει, συχνά θέτει τις ερωτήσεις και αφήνει τον θεατή να τις απαντήσει στο τέλος. Συνήθως ασχολείται με οικογενειακές και ερωτικές σχέσεις, αλλά πιο συγκεκριμένα το «απαγορευμένο» σε όλες του τις εκδοχές. Στο 59ο Φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 6 ταινίες της:
- Κομπέιν (2017)
- Είναι όλα τόσο ήρεμα (2013)
- Κίνηση Μπράουν (2010)
- Βόλφσμπέργκεν (2007)
- Γκέρνσι (2005)
- Illes Flottantes (2001)
Σειρά έχουν οι εικαστικοί και σκηνοθέτες Λεόν και Κοσίνια που έρχονται από το Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης και τη Μπιενάλε Βενετίας. Οι 38χρονοι Χιλιανοί με τις σουρεαλιτικές stop motion animation ταινίες τους έχουν γυρίσει κάποια από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ, μουσεία και γκαλερί του κόσμου. Στο φεστιβάλ θα προβληθεί η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους, The Wolf House (2018), που ενθουσίασε στο φεστιβάλ του Βερολίνου και 9 μικρού μήκους δημιουργίες τους.
Μεγάλο Αφιέρωμα στον Ελληνικό queer Κινηματογράφο
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένας επίσημος φορέας επιχειρεί ένα τόσο εκτενές αφιέρωμα στη διαδρομή του ελληνικού queer κινηματογράφου. Το φεστιβάλ σας προσκαλεί να διανύσετε μία κινηματογραφική διαδρομή ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 ως τις μέρες μας, που μέσα από μεγάλη έρευνα, οι ταινίες επιλέχτηκαν προσεκτικά και με μεγάλες δυσκολίες, αφού πολλές από αυτές έχουν καταστραφεί λόγω της queer/gay θεματολογίας τους. 38 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, μεταξύ αυτών η Στρέλλα του Πάνου Κούτρα (2009) και Η Λίζα και η άλλη (1979) του Γιάννη Σπετσιώτη, έσπασαν τα ταμπού και μίλησαν τολμηρά. Το αφιέρωμα έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Κυριακός, Αν. Καθηγητής της Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ειδική φεστιβαλική προβολή της ταινίας Roma
Η ταινία Roma του Αλφόνσο Κουαρόν, του μεγάλου νικητή του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας, που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία για τη διοργάνωση, αφού εξασφάλισε ειδική άδεια από το Netflix για να την παρουσιάσει, ύστερα από μία πορεία σε κορυφαία φεστιβάλ στον κόσμο. Ο Κουαρόν μας ταξιδεύει σε μία συνοικία Ρομά στο Μεξικό τη δεκατία του ’70 και μας χαρίζει ένα βαθιά προσωπικό, ημιαυτοβιογραφικό, ασπρόμαυρο βραδυφλεγές δράμα για τους αφανείς ήρωες. Η ταινία θα διανεμηθεί στην πλατφόρμα του Netflix, όπου το βάζει δυναμικά στην κούρσα για το ‘Οσκαρ.
Ματιές στα Βαλκάνια
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει τις καλύτερες ταινίες από τα γειτονικά Βαλκάνια, απολαυστικές μικρού μήκους κι ένα αφιέρωμα στην εποχή που γεννήθηκε ο ρουμάνικος κινηματογράφος, μέσα σε καθεστώς απαγόρευσης και λογοκρισίας. Το αφιέρωμα επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ρουμανίας. Το ρουμάνικο σινεμά διαπρέπει και εκπλήσσει ευχάριστα το κοινό του τα τελευταία χρόνια.
The Flower – Το 14ωρο αριστούργημα-σοκ
14 ώρες διάρκεια, 10 χρόνια γυρισμάτων, 3 ήπειροι και 6 ιστορίες χρειάστηκαν για να δημιουργηθεί η ταινία έπος του Αργεντινού Μαριάνο Γινάς, που δε μοιάζει με τίποτα από αυτά που έχετε ξαναδεί. Το The Flower θα προβληθεί σε τρία μέρη, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που απαίτησε ο σκηνοθέτης: το πρώτο διαρκεί 4, το δεύτερο 5 και το τρίτο 6 ώρες. Βέβαια, στη δεύτερη προβολή της στο φεστιβάλ, η ταινία θα παρουσιαστεί ολόκληρη, στη 14ωρη διάρκειά της! Προβάλλεται στο πλαίσιο του τμήματος >>Film Forward του φεστιβάλ, το οποίο παρουσιάζει πειραματικές, ριζοσπαστικές ταινίες, που προκαλούν τα όρια του κινηματογράφου. Το The Flower ήταν πρόταση του νέου guest programmer του φεστιβάλ Ντένις Λιμ, του διεθνούς φήμης κριτικού κινηματογράφου και διευθυντή προγράμματος στο Film Society του Lincoln Center της Νέας Υόρκης.
Διάρκεια φεστιβάλ: 1-11 Νοεμβρίου 2018. Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στο site του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.