fbpixel

Search icon
Search
Οι συνήθειες που πρέπει αλλάξετε αργότερα στη ζωή σας
WELLNESS

Οι συνήθειες που πρέπει αλλάξετε αργότερα στη ζωή σας

Ακόμη και οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά


Όλοι έχουμε συνηθίσει να αντεπεξερχόμαστε στην μη ισορροπημένη διατροφή, στην περιστασιακή γυμναστική και στον κακό ύπνο στα νεανικά μας χρόνια, αλλά, καθώς μεγαλώνουμε, μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ενέργεια, τη διάθεση, το βάρος και τον ύπνο μας. Έτσι, εντοπίσαμε όσα μοιράζονται οι ειδικοί για τις συνήθειες που πρέπει να σκεφτούμε να υιοθετήσουμε.

Σταματήστε το snacking 

Η εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα σας είναι η πιο σημαντική διατροφική αλλαγή που μπορείτε να κάνετε μετά την ηλικία των 50 ετών για να διατηρήσετε τη βέλτιστη ενέργεια, διάθεση και ζωτικότητα. Το σώμα είναι μια λεπτοδουλεμένη μηχανή και, ενώ η γλυκόζη είναι το καύσιμο που το κρατάει σε λειτουργία, γινόμαστε πιο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη αργότερα στη ζωή μας. Εάν υπερβολική ποσότητα γλυκόζης πλημμυρίσει την κυκλοφορία του αίματός σας, μπορεί να υπερφορτώσει τα κύτταρά σας, προκαλώντας τους να γίνουν ανθεκτικά στις επιδράσεις της ινσουλίνης. Αυτό είναι γνωστό ως αντίσταση στην ινσουλίνη και είναι μεγάλη υπόθεση, ειδικά στην εμμηνόπαυση. Η πιο ισχυρή αλλαγή που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε τα σνακ. Αυτό θα κρατήσει το σάκχαρο στο αίμα ισορροπημένο και το βάρος, τη διάθεση και το μεταβολισμό σας υπό έλεγχο. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετή πρωτεΐνη, υγιεινά λιπαρά και λαχανικά σε κάθε γεύμα και μέτρια κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και φρούτων, και πάντα να προσέχετε τους ζαχαρούχους υδατάνθρακες και τα γλυκά ποτά.

Ελαττώστε το cardio 

Η υπερβολική πίεση της καρδιάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείτε να κάνετε αργότερα στη ζωή σας. Ενώ μια ορισμένη ποσότητα καρδιαγγειακής άσκησης -μαζί με την προπόνηση με αντιστάσεις και τις διατάσεις- είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της υγείας των οστών, της άλιπης μυϊκής μάζας και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η υπερβολική καρδιοαναπνευστική άσκηση μπορεί να επιβαρύνει τόσο τις ορμόνες όσο και τα οστά μας. Όταν πρόκειται για άσκηση, η ποικιλία είναι το κλειδί. Αυτό θα κρατήσει πολλαπλές μυϊκές ομάδες προκλητές και θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε την ευελιξία

shutterstock-718974268.jpg

Προσεγγίστε τα προβιοτικά με προσοχή

Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων αργότερα στη ζωή, σε συνδυασμό με μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες και πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε υποτονικές συνήθειες του εντέρου - το φούσκωμα, τα αέρια, η δυσκοιλιότητα, η παλινδρόμηση και οι ευαισθησίες στα τρόφιμα είναι συνηθισμένες. Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να φτάσετε σε ένα προβιοτικό ή να φορτώσετε τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, αυτό μπορεί να είναι σαν να ρίχνετε λάδι στη φωτιά. Όταν πρόκειται για την υγεία του εντέρου, η γνώση είναι δύναμη. Δοκιμάστε να κρατάτε ημερολόγιο τροφίμων και να επικεντρωθείτε σε μια φυσική, ολόπλευρη διατροφή με ελάχιστη καφεΐνη, αλκοόλ και ζάχαρη.

"Use it or Lose it"

Οι διανοητικές δραστηριότητες που προκαλούν τον εγκέφαλο είναι αδιαπραγμάτευτες. Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να προάγουν την καλύτερη γνωστική υγεία καθώς μεγαλώνουμε - σκεφτείτε παζλ, εκμάθηση ενός νέου οργάνου ή γλώσσας ή ενασχόληση με ένα νέο χόμπι που απαιτεί επίλυση προβλημάτων. Η κοινωνική δέσμευση τροφοδοτεί επίσης τη γνωστική υγεία. Οι ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις και οι συζητήσεις διεγείρουν τις νευρικές οδούς που είναι απαραίτητες για τη γνωστική ευελιξία και τη διατήρηση της μνήμης. Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει επίσης τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, διεγείρει την ανάπτυξη νέων νευρώνων και προάγει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών.

Μην βιάζεστε στα γεύματα

Η παραγωγή στομαχικού οξέος και πεπτικών ενζύμων επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, δυσπεψία και παλινδρόμηση. Χαλαρώστε και πάρτε το χρόνο σας με το φαγητό, καθώς το σώμα δεν δίνει προτεραιότητα στην πέψη όταν βρίσκεται σε κατάσταση άγχους- και μασήστε καλά, καθώς το σάλιο περιέχει πεπτικά ένζυμα που θα εκκινήσουν τη διαδικασία της πέψης, πράγμα που σημαίνει ότι το υπόλοιπο πεπτικό σας σύστημα δεν θα χρειαστεί να εργαστεί τόσο σκληρά. Δοκιμάστε να πίνετε μια μικρή ποσότητα χυμού λεμονιού ή μηλόξυδου σε ένα ποτήρι νερό πριν από τα γεύματα - αυτό μπορεί να βοηθήσει την πέψη.

Προτεραιότητα στην πρωτεΐνη

shutterstock-1661182444.jpg

Η ποιοτική πρωτεΐνη είναι απαραίτητη αργότερα στη ζωή για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας. Οι πιο πυκνές σε θρεπτικά συστατικά πηγές είναι το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Μη φοβάστε τα αυγά ή τα κορεσμένα λιπαρά - οι έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης μας καθώς μεγαλώνουμε είναι προστατευτική και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά προκαλούν καρδιακές παθήσεις. Δώστε προτεραιότητα στην πρωτεΐνη στα γεύματα έναντι των υδατανθράκων - οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, οι κετογονικές δίαιτες βελτιώνουν τον καρδιαγγειακό σας κίνδυνο και συνδέονται με μειωμένη φλεγμονή.