fbpixel

Search icon
Search
Οι σπουδαιότερες συλλέκτριες κοσμημάτων της σύγχρονης εποχής
ARTS & CULTURE

Οι σπουδαιότερες συλλέκτριες κοσμημάτων της σύγχρονης εποχής

Κοσμήματα αμύθητης αξίας που κάθε γυναίκα θα ζήλευε


Diamonds are a girl’s best friend… Τα κοσμήματα ήταν, είναι και θα είναι μια από τις μεγαλύτερες λατρείες των γυναικών. Ένα σετ από όμορφα σκουλαρίκια, ένα κομψό βραχιόλι ή ένα εντυπωσιακό κολιέ, μπορούν τόσο να απογειώσουν το look μιας γυναίκας, όσο και να δείξουν το κύρος της. Δεν είναι λίγες οι φορές, μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών, που celebrities «πολέμησαν» για το ποια θα κερδίσει τη «μάχη» των κοσμημάτων σε διάφορα events. Επιπλέον, μπορείτε να σκεφτείτε με πόση αγωνία, πλήθος κόσμου, περιμένει το δαχτυλίδι που θα προσφέρουν οι Royals στις πριγκίπισσές τους και στη συνέχεια, την τιάρα που θα φορέσουν την ημέρα του γάμου τους. 

Κι όμως, είναι πολλές διάσημες γυναίκες που κατέχουν δικαιωματικά τον τίτλο «jeweler collectors» κι εμείς σας παρουσιάζουμε τις σπουδαιότερες απ’ αυτές!

Βασίλισσα Ελισάβετ

1-GbJPX.jpg

Δεν προκαλεί καμία εντύπωση, ότι η Βασίλισσα της Αγγλίας, βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες συλλέκτριες κοσμημάτων. Παρόλο που είναι γνωστή η ιδιωτική συλλογή κοσμημάτων, την οποία έχει κληρονομήσει η Βασίλισσα Ελισάβετ, λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα ολόκληρο δωμάτιο, κάτω από το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, που στεγάζονται τα θησαυροφυλάκιά της. Σ’ αυτά φυλάσσονται κοσμήματα αμύθητης αξίας, όπως κολιέ με πολύτιμους λίθους, σκουλαρίκια, τιάρες αλλά και στέμματα. Αρχικά, ένα από τα κομμάτια που βρίσκεται στο υπέδαφος του παλατιού είναι το «Timur Ruby», ένα σπινέλιο 352 καρατιών, πάνω στο οποίο είναι γραμμένα τα ονόματα των προκάτοχών του, δηλαδή των αυτοκρατόρων Mughal.

Επιπλέον, ένα σετ που περιλαμβάνει ένα κολιέ κι ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, σχεδιασμένα από διαμάντια και ζαφείρι, γνωστά ως «Victorian Suite of Sapphire and Diamond». Σχεδιάστηκαν το 1850 και δόθηκαν ως δώρο από τον πατέρα της, Βασιλιά Γεώργιο VI, την ημέρα του γάμου της με τον Πρίγκιπα Φίλιππο. Καλά κρυμμένες βρίσκονται και οι περικοπές του διαμαντιού «Cullinan», του μεγαλύτερου ακατέργαστου διαμαντιού που έχει βρεθεί ποτέ, στην ιδιωτική συλλογή της Βασίλισσας. Οι δύο μεγαλύτερες περικοπές του είναι μέρος του «Crown Jewels» του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Στη συνέχεια, το «Cullinan I» ή το «Αστέρι της Αφρικής», βρίσκεται στο κεφάλι του Σκήπτρου του Σουηδού με τον Σταυρό. Το «Cullinan II», βρίσκεται στο Imperial State Crown, ενώ το «Cullinan III» & «Cullinan IV», σχηματίζουν μια καρφίτσα, παραγγελία της Βασίλισσας Μαρίας με την παραλαβή των διαμαντιών, τα οποία αργότερα χαρίστηκαν στην Ελισάβετ. Η καρφίτσα ταξίδεψε στο Queen’s Diamonds Jubilee, το καλοκαίρι του 2012 και φήμες θέλουν τη Βασίλισσα Ελισάβετ II, να αναφέρεται σ’ αυτήν, με το όνομα «Granny’s chips».

Δούκισσα του Windsor

2-ZUeXJ.jpg

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία των Royals, είναι αυτό του παρ’ ολίγον βασιλιά, Edward, αδερφού του βασιλιά Γεωργίου VI, ο οποίος μετά τον θάνατο του αδερφού του, αρνήθηκε τον θρόνο για να παντρευτεί την αγαπημένη του Wallis Simpson. Παρόλο που απομακρύνθηκαν από το παλάτι, η Wallis κατάφερε να συγκεντρώσει έναν αξιοπρεπέστατο αριθμό κοσμημάτων από τον Δούκα του Windsor. Η συλλογή δημοπρατήθηκε στη Γενεύη, αμέσως μετά τον θάνατο του Δούκα το 1987. Τα έσοδα, τα οποία ήταν περίπου 39 εκατομμύρια λίρες, μετά από εντολή της Δούκισσας, δωρίστηκαν στο Ινστιτούτο Pasteur στο Παρίσι.

Μεταξύ άλλων, η συλλογή περιελάμβανε ένα βραχιόλι Cartier, συμπεριλαμβανομένων κι εννέα κοσμημάτων με διαμάντια, τα οποία ήταν χαραγμένα με χειρόγραφες σημειώσεις του Δούκα. Επίσης, υπήρχε ένα custom κολιέ Van Cleef & Arples, το οποίο ήταν δώρο για τα 40α γενέθλια της Δούκισσας και επανασχεδιάστηκε αργότερα, με μια πρόσθετη αλυσίδα από ρουμπίνια, κάτω από την μια πλευρά του κολιέ. Τη συλλογή ολοκλήρωνε, ακόμα ένα custom Cartier βραχιόλι διαμαντιού και ονυχίου πάνθηρα. Φήμες θέλουν την Madonna, να πλήρωσε 4,5 εκατομμύρια λίρες για να κάνει δικό της το τελευταίο κομμάτι, όταν πουλήθηκε και πάλι το 2010.

Elizabeth Taylor

3-fRPKW.jpg

Από τη λίστα δε θα μπορούσε με τίποτα να λείπει η ηθοποιός Elizabeth Taylor, καθώς η αγάπη της για τα κοσμήματα ήταν ευρέως γνωστή. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, συγκέντρωσε μια τεράστια ποικιλία κοσμημάτων, κατά κύριο λόγο χάρη στον σύζυγό της Richard Burton. Ολόκληρη η συλλογή πωλήθηκε το 2011, μέσω της New York Christie’s. Περιελάμβανε σπάνια κομμάτια από διάφορους γνωστούς σχεδιαστές κοσμημάτων, όπως Bulgari, David Webb και Cartier. Από την πώληση συγκεντρώθηκαν περίπου 74,9 εκατομμύρια λίρες.

Τα κοσμήματα της συλλογής της Taylor, ήταν πάρα πολλά και η αξία τους, όπως προαναφέρθηκε, ήταν τεράστια. Κάνοντας μια επισκόπηση, κάποια από τα πιο διάσημα κομμάτια αυτής της συλλογής, αρχικά ήταν το «La Peregrina». Ένα μαργαριτάρι του 16ου αιώνα, που κάποτε άνηκε στη Mary Tudor, το οποίο δώρισε στην Elisabeth Taylor. Αξιοποιώντας το, ο οίκος Cartier, δημιούργησε ένα περιδέραιο με μαργαριτάρι, διαμάντι και ρουμπίνι αξίας 7,6 εκατομμυρίων λιρών. Επιπλέον, υπήρχε το δαχτυλίδι διαμαντιών Krupp, από σμαράγδι και διαμάντι, αλλά κι ένα ακόμα δαχτυλίδι από ρουμπίνι και διαμάντι του οίκου Van Cleef & Arpels 8,24 καρατιών, και τα δύο, δώρα του συζύγου της.

Πριγκίπισσα Salimah Aga Khan

4-oabBf.jpg

Καθώς το πρώην μοντέλο και debutant, Sarah Frances Crocker-Poole, παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Karim Aga Khan IV, πνευματικό ηγέτη των ισμαηλινών μουσουλμάνων κι έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, απέκτησε αυτόματα, μια τεράστια συλλογή πανάκριβων κοσμημάτων. Στη συλλογή της ανήκαν πρωτότυπα κομμάτια σχεδιασμένα από τους Boucheron και Cartier. Ο γάμος, όμως, ανάμεσα στην Πριγκίπισσα και μουσουλμάνο Πρίγκιπα δεν κράτησε για πολύ, με το διαζύγιό τους, μέσα στη δεκαετία του 1990, να παίρνει άσχημη τροπή. Η διαμάχη, ανάμεσα στο πρώην ζευγάρι, για τη συλλογή των κοσμημάτων, ήταν μεγάλη.

Από τη μια, η Πριγκίπισσα ήθελε να δημοπρατηθούν, προκειμένου να ξεκινήσει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα. Από την άλλη, ο Πρίγκιπας πίστευε ότι τα κοσμήματα έπρεπε να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, δηλαδή στην οικογένειά του. Η διαμάχη έληξε στα δικαστήρια, με την Salimah Aga Khan, να κερδίζει. Έτσι, τα κοσμήματα οδηγήθηκαν σε δημοπρασία μέσω Christie’s της Γενεύης, αν και ορισμένα κομμάτια διατάχθηκε να απομακρυνθούν από τη δημοπρασία και να πουληθούν στον Karim Aga Khan. Η πώληση της συλλογής, έφθασε μέχρι και τα 21,2 εκατομμύρια λίρες. Το πιο ακριβό κομμάτι της, λέγεται ότι ήταν ένα μπλε Begum, διαμάντι σε σχήμα καρδιάς 13,78 καρατιών, το οποίο αποτελούσε το κεντρικό στοιχείο ενός κολιέ, από 41 μικρότερα διαμάντια και αυτά σε σχήμα καρδιάς.