fbpixel

Search icon
Search
Οι πιο λαχταριστές συνταγές για την τέλεια βασιλόπιτα
TASTE

Οι πιο λαχταριστές συνταγές για την τέλεια βασιλόπιτα

Παραλλαγές που θα σας ξετρελάνουν


Έχει έρθει αυτή η περίοδος του χρόνου που ξεκινάμε τις ετοιμασίες για την αγαπημένη μας βασιλόπιτα, η οποία δεν γίνεται να λείπει από κανένα τραπέζι. Άλλωστε, μικροί ή μεγάλοι, όλοι ανυπομονούμε να μάθουμε ποιος θα είναι τελικά αυτός που θα κερδίσει το φλουρί. Αν ανήκετε και εσείς στην κατηγορία όλων όσων επιθυμούν να φτιάξουν μόνοι τους τη βασιλόπιτα και να γεμίσει η κουζίνα υπέροχες μυρωδιές που θυμίζουν την πιο όμορφη εποχή του έτους, τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε μία από τις παρακάτω συνταγές, που σίγουρα θα ξετρελάνουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. 

Ανακαλύψτε τες!

Κλασική Βασιλόπιτα

allatini-vasilopita.jpeg

Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & επιπλέον για τη φόρμα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου & λίγο λιωμένο για τη φόρμα
  • 250 γρ. άχνη ζάχαρη & επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 6 τεμ. αυγά
  • 1 τεμ. πορτοκάλι, το ξύσμα (ακέρωτο)

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. ή ένα ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα, βάζοντας ενδιάμεσα και το φλουρί. Ψήνουμε στους 170°C για μία ώρα. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε καλά η βασιλόπιτα τρυπώντας τη με ένα μαχαίρι κι αν αυτό βγει υγρό (με υπολείμματα ζύμης επάνω), ψήνουμε λίγο περισσότερο. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Συνταγή: Στέλιος Παρλιάρος

Γεμιστή βασιλόπιτα

24-9-18-vasilopita2-site.jpg
Υλικά

Για τη βασιλόπιτα

  • 250 γρ. βούτυρο, αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 αυγά
  • 150 γρ. γάλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • αλάτι

Για τη γέμιση

  • 50 γρ. κακάο
  • 200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 50 γρ. cranberries

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση 25 εκ. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα από το πορτοκάλι και το αλάτι. Χαμηλώνουμε ταχύτητα στο μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα μας. Στη συνεχεία χωρίζουμε το μείγμα σε τρία ίσα μέρη και στο ένα από τα τρία ρίχνουμε το κακάο, την κουβερτούρα ψιλοκομμένη, τα φιστίκια Αιγίνης και τα cranberries. Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μισό λευκό μείγμα στη φόρμα, το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια, και σηκώνουμε 2 εκατοστά γύρω γύρω. Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα με τα υλικά της γέμισης, το απλώνουμε ώστε να ισομοιραστεί, και στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο λευκό μείγμα. Βάζουμε το φλουρί! Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε με τη ζάχαρη άχνη.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης 

Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο 

vasilopita-keik-glaso.jpg

Υλικά

Για την βασιλόπιτα κέικ

  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ. λικέρ αμαρέτο (ή κονιάκ)
  • 220 γρ. γάλα
  • 100 γρ. τρούφα σοκολάτας

Για το γλάσο σοκολάτας

  • 200 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 10 γρ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder. Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψάκι ή φόρμα 28 εκατ. και στρώνουμε στη βάση του αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (για εύκολο ξεφορμάρισμα). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC, στις αντιστάσεις, πάνω και κάτω, και τοποθετούμε τη βασιλόπιτα κέικ στην κάτω σχάρα. Εναλλακτικά ψήνουμε στους 160ºC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα. Σε ένα μπολ, χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 1′. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη. Όταν έχουμε προσθέσει και τη ζάχαρη, αυξάνουμε τη ταχύτητα σε δυνατή και χτυπάμε να αφρατέψουν για 3-4 λεπτά. Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά για να τα απορροφά το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό. Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, και το λικέρ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε εναλλάξ στη βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι το γάλα με το αλεύρι. Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι. Δεν χτυπάμε πολύ από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, για να γίνει αφράτη, φουσκωτή και ζουμερή η βασιλόπιτα κέικ. Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα (προαιρετικά) και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα. Αδειάζουμε τη βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι στο έτοιμο ταψί, και μπήγουμε το φλουρί. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο της βασιλόπιτας. Αν δεν ψηθεί το κέντρο της βασιλόπιτας δεν τη βγάζουμε από το φούρνο! Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 30′ το λιγότερο και αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, και γαρνίρουμε με το γλάσο λευκής σοκολάτας και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και γράφουμε τις ευχές του Νέου Έτους με λίγη μαύρη σοκολάτα.

Γλάσο λευκής σοκολάτας 

Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα. Την βάζουμε σε ένα μπολ για μπεν μαρί. Σε κατσαρόλα μικρή που εφαρμόζει το μπολ βάζουμε λίγο νερό για να κάνουμε μπέν μαρί. Σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε το κατσαρολάκι με το μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα. Τέλος, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το ηλιέλαιο στο μπολ ανακατεύοντας.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Βασιλόπιτα τσουρέκι

a111f23c16ea3f29e72a482eced3b5eb-l.jpg

Υλικά

Για το τσουρέκι

  • 130 ml γάλα πλήρες, ελαφρώς ζεστό
  • 9 γρ. μαγιά ξηρή
  • 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 1/4 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα
  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 3/4 κ.γ. αλάτι
  • 3 αυγά, μέτρια
  • 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 κρόκους αραιωμένους με λίγο νερό, για το άλειμμα

Για το icing

  • 3-4 κ.σ. νερό
  • 500 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση 

Για το τσουρέκι

Σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε το γάλα, τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα multi, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα της ζάχαρης (50 γρ.), το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη σκόνη με το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μείγμα με τη μαγιά και τα ζυμώνουμε με το γάντζο σε δυνατή ταχύτητα. Διακόπτουμε το ζύμωμα, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργήσουμε μια μαστιχωτή ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει, για 1 - 1 ½ ώρα. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση, διαστάσεων 24 εκ., καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει και πάλι, για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα. Αλείφουμε τη ζύμη με το άλειμμα κρόκων και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει. Αφού ψηθεί το τσουρέκι, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Για το icing

Σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υλικά για το icing, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα το icing σε όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού ή δημιουργούμε διακοσμητικά σχέδια με αυτό, κόβουμε τη βασιλόπιτα σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Συνταγή: Γιώργος Τσούλης