fbpixel

Search icon
Search
Ceviche: Το «δώρο» της περουβιανής κουζίνας και που θα γευτείτε το καλύτερο στη Θεσσαλονίκη
CITY VIBES

Ceviche: Το «δώρο» της περουβιανής κουζίνας και που θα γευτείτε το καλύτερο στη Θεσσαλονίκη

Οι διαφορετικές εκδοχές του, αλλά και τι πρέπει να προσέξετε εάν θέλετε να το φτιάξετε μόνοι σας


Η οξύτητα των φρέσκων εσπεριδοειδών συναντά τον έντονα γοητευτικό αρωματικό χαρακτήρα των μπαχαρικών. Μαζί με το fresh ωμό ψάρι, έχουν δημιουργήσει έναν από τους πρωταγωνιστές της διεθνούς κουζίνας. Το λατινικό του ταμπεραμέντο, το έχει αναγάγει σε διαχρονικό σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Οι all-time-classic και σύγχρονες συνταγές του έχουν κοινούς παρονομαστές την εποχικότητα και την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης. Το γευστικό «παιχνίδι» ξεκινά με ενδιαφέρουσες αντιθέσεις, που σαγηνεύουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, χτίζοντας βήμα-βήμα μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία. 

Το ceviche πάντα διατηρούσε μια ιδιαίτερη δημοφιλία στις ακτές του Ειρηνικού της δυτικής Λατινικής Αμερικής. Αν και κυριαρχεί αμφισβήτηση όσον αφορά την αυθεντική του προέλευση, στο Περού έχει ταυτιστεί με το εθνικό τους πιάτο. Αν και αρχαιολογικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι κάτι που μοιάζει με το συγκεκριμένο μπορεί να καταναλωνόταν στην περιοχή αυτήν πριν περίπου 2.000 χρόνια, η πρωτεύουσα θέση που κατείχε η Λίμα ως έδρα της Αντιβασιλείας του κράτους επέτρεψε σε διάσημες συνταγές, όπως του ίδιου, να διαδοθούν και σε άλλες ισπανικές αποικίες του τόπου, και με τον καιρό έγινε τμήμα της τοπικής μαγειρικής ταυτότητας. 

Συνήθως το ceviche σερβίρεται ως starter. Στην περίπτωση που ανήκει στα mains του μενού, τότε είναι σύνηθες να συνοδεύεται από υλικά, που εμπλουτίζουν ακόμη περισσότερο τις μυρωδικές νότες του, με επικρατούσες επιλογές τη γλυκοπατάτα, το μαρούλι, το καλαμπόκι, το αβοκάντο ή τη μαγειρική μπανάνα. 

Πώς να το φτιάξετε στο σπίτι 

Πέρα από την απόλαυσή του σε εστιατόρια, μπορούμε, αν επιθυμούμε, με απλές κινήσεις και προσοχή σε ορισμένα βήματα, να το μαγειρέψουμε και μόνοι μας στο σπίτι. Είναι σημαντικό: για σχεδόν τρεις ώρες να απομονώσουμε το ψάρι ή το θαλασσινό μαζί με τους χυμούς του λεμονιού ή του συνδυασμού αυτού με πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και λάιμ, ώστε να μαριναριστούν στον ικανοποιητικό βαθμό. Διαφορετικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύδι, όμως με προσοχή στο άρωμά του. Είναι ανάγκη να είναι αρκετά soft, ώστε να μην καλύπτει τη γεύση του ψαριού. Δεν ξεχνάμε τον χρυσό μαγειρικό κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο, η κεντρική μας ύλη πρέπει πάντα να είναι φρέσκια.

Στα τραπέζια της Θεσσαλονίκης, όπου μπορείτε να το γευτείτε 

Στη Θεσσαλονίκη, η γαστρονομική φιλοσοφία του ceviche έχει αναχθεί σε έναν εξεζητημένο γαστρονομικό θεσμό, με αρκετούς dining προορισμούς να ακολουθούν πιστά κλασικές & νέες συνταγές του. Ας ανακαλύψουμε τις καλύτερες διευθύνσεις! 

Daios Bar Restaurant

313274785-493330002821422-5358235194207927082-n.jpg

Στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον του Daios bar restaurant, έχουμε πάντα την ευκαιρία να απολαμβάνουμε μια πολύ προσεγμένη και μοντέρνα κουζίνα, με κυρίαρχους γαστρονομικούς συνοδοιπόρους τα αγνά υλικά. Η maximal γεύση κλέβει πάντα τις εντυπώσεις, δημιουργώντας μας την επιθυμία να επιστρέφουμε. 

Η φιλοσοφία αυτή βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και στο οργανωμένο preparation του ceviche. Η κεντρική βάση του πιάτου περιλαμβάνει φρέσκο λαβράκι μαζί με γάλα τίγρης(Leche de tigre), ζωμό από σέλερι και ψάρι, γάλα καρύδας και φρέσκο τσίλι. Τελευταία πινελιά, που καταφθάνει για να ολοκληρώσει με επιτυχία την ιεροτελεστία γεύσεων, είναι το τραγανό φύκι. 

Info: Λεωφόρος Νίκης 59, Instagram: @daiosluxuryliving

Grada Nuevo

283735513-685466106019163-3119219256491478449-n.jpg

Δεξιοτεχνία, ποιοτική πρώτη ύλη και διαρκής έμπνευση δομούν την τέχνη της υψηλής του γαστρονομίας. Το premium oyster bar restaurant, Grada Nuevo, στοχεύει σε ένα γευστικό αποτέλεσμα που κακομαθαίνει τις αισθήσεις να επιζητούν τελειότητα.

Στο main menu του, μυούμαστε στον εκλεκτό κόσμο των θαλασσινών. Το ceviche γαρίδας με καρέ ντομάτας, τσίλι και σχοινόπρασο μας προσφέρει ευλαβικά μια ξεχωριστή ιεροτελεστία γεύσεων και αρωμάτων, την οποία ανυπομονούμε να βιώσουμε ξανά.

Info: Καλαποθάκη 14, Instagram: @gradanuevo

Marea Sea Spirit

245669980-1011900602876782-9073945536376696795-n.jpg

Elegant ατμόσφαιρα και εκλεπτυσμένη γαστρονομική υπογραφή. Στο Marea Sea Spirit, η άρτια μαγειρική τεχνογνωσία αποτελεί κεντρικό κανόνα. Στο τραπέζι μας φθάνουν διαχρονικά, αστικά πιάτα με φρέσκια πρώτη ύλη και μοντέρνα αισθητική προσέγγιση.

Η δροσερή επιλογή του ceviche «μπλέκει» με έναν ενδιαφέροντα τρόπο εξωτικά και ελληνικά υλικά. Το «μυλοκόπι σεβίτσε» συνδυάζει τις γλυκές νότες του mango με τον fresh χαρακτήρα του ροδάκινου και του δυόσμου. Ένα γευστικό ραντεβού, που μας προσκαλεί σε μια εξεζητημένη τελετουργία γευσιγνωσίας.

Info: Λώρη Μαργαρίτη 13, Instagram: @marea_sea_spirit

Γλυκάνισος

292635254-5414953001943820-3951501929843971327-n.jpg

Ένα θαλασσινό μεζεδοπωλείο, αφιερωμένο στους επιλεκτικούς ουρανίσκους. Απλότητα, κεφάτη έμπνευση και high quality υλικά, μας συντροφεύουν στην απόλαυση κάθε συνταγής του. Ο Γλυκάνισος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εποχικότητα και την παρασκευή ξεκάθαρων και καλοφτιαγμένων γεύσεων. 

Στην επιλογή του ceviche, θα συναντήσουμε μια γλυκόξινη πανδαισία με ζωηρά χρώματα και multicultural προσωπικότητα. Φρέσκο φαγκρί με ντομάτα, ξύδι από mango και chips πατάτας μας οδηγούν σε πρωτότυπα γαστρονομικά μονοπάτια. 

Info: Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, Instagram: @glikanisos

Μαύρη θάλασσα

59253106-2428144800543554-2144120992237400314-n-1.jpg

Το αυθεντικό seefood gastronomy ξυπνά τις αισθήσεις και τις κατευθύνει σε έναν ελίτ θαλασσινό προορισμό. Η λατρεία για το «γευστικό θαύμα» του ψαριού αποτελεί τον κύριο μοχλό εξέλιξης της Μαύρης Θάλασσας, κάνοντας την παρουσία της απαραίτητη. 

Επιθυμώντας να διατηρήσει τη ζωντάνια και την φρεσκάδα της exclusive πρώτη ύλης, ακολουθεί πιστά την απλή, αγαπημένη και παραδοσιακή συνταγή. Καρπάτσιο λαυράκι με λάδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ξύσμα λεμονιού. 

Info: Νικ. Πλαστήρα 3, Instagram: @mavri_thalassa

Enjoy the eclectic seefood experience!