Με βάση το Λονδίνο, αλλά την Ελλάδα να κυλά πάντα στο αίμα τους, οι αδερφές Νίκη και Ζωή Μοσκοφόγλου σίγουρα έχουν τα κατάλληλα και πιο δυνατά ερεθίσματα για να σημειώσουν τη δική τους, αξιοζήλευτη πορεία στον χώρο του design και να κερδίζουν την προσοχή των deco lovers, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Οι δυο τους πήγαν στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για σπουδές και αποφάσισαν να μείνουν εκεί για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο σχέδιο. Επέλεξαν για βασική πρώτη ύλη το μάρμαρο που τους γοητεύει όσο κανένα άλλο υλικό, ίσως γιατί είναι επηρεασμένες από την έκθεσή τους σε αυτό από μικρή ηλικία, λόγω της δουλειάς του πατέρα τους. Ως αποτέλεμα, μερικά χρόνια και πολλή προσπάθεια αργότερα γεννήθηκε το onetropy, ένα συναρπαστικό και φρέσκο brand που ειδικεύεται όχι μόνο στο design συλλογών, αλλά και στη δημιουργία μοναδικών εσωτερικών χώρων. Ας δούμε τι μας είπαν οι ίδιες…
Ξεκινήσαμε την πορεία μας στο design τo 2009, όσο ακόμα ζούσαμε και οι δύο στο εξωτερικό. Τα 2-3 πρώτα αντικείμενα δημιουργήθηκαν για προσωπική χρήση και οι επιλογές που μας ταίριαζαν ήταν ελάχιστες, αν όχι μηδαμινές. Αργότερα πήραμε μέρος στην πρώτη μας έκθεση στο Λονδίνο και έτσι βλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον για τα αντικείμενα μας και το υλικό, καθώς τότε το μάρμαρο ήταν σχεδόν άγνωστο στον κόσμο του design, άρχισε η onentropy.
Αυτό που μας δυσκόλεψε περισσότερο στην αρχή είναι η ανακάλυψη του ότι το μάρμαρο είναι ένα δύσκολο-άκαμπτο υλικό. Αυτή παράλληλα όμως ήταν και η πρόκληση, να «φέρουμε» δηλαδή τις ιδιότητες του μαρμάρου στα δικά μας σχέδια και σε σύγχρονες, ανάλαφρες και «αισθαντικές» δημιουργίες, πρόκληση που μας οδήγησε τελικά στη δημιουργία του design στούντιό μας.
Ασχολούμαστε κυρίως με το μάρμαρο γιατί πρώτον, είναι ένα υλικό το όποιο και οι δυο γνωρίζουμε εγγενώς, λόγω του επαγγέλματος του πάτερα μας (είναι σύμβουλος μηχανικός σε λατομεία εξόρυξης). Έπειτα, είναι ένα σκληρό υλικό αλλά και παρά πολύ εύθραυστο παράλληλα. Το παιχνίδι και ο πειραματισμός σε αυτή την ισορροπία είναι που μας γοητεύει. Βλέπουμε με ενδιαφέρον την πρόκληση να παντρέψουμε αυτά τα δυο στοιχεία. Επίσης, είναι ένα υλικό που έχει να κάνει με την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και με την προσωπική/οικογενειακή μας ταυτότητα.
Αυτό που μας αρέσει να σχεδιάζουμε περισσότερο είναι τα φωτιστικά, γιατί η σχέση φωτός και μάρμαρου δίνει μια διαφορετική διάσταση στο υλικό.
Όσον αφορά στο interior design, τις περισσότερες φορές οι πελάτες μας επιλέγουν για το χαρακτήρα που έχουμε και είμαστε παρά πολύ τυχεροί γι’αυτό. Φυσικά, όταν σχεδιάζουμε για κάποιον συγκεκριμένα προσπαθούμε να φέρουμε και τη σκέψη μας όσο πιο κοντά γίνεται στην ιδιοσυγκρασία του αλλά και στον υπάρχοντα χώρο. Ακόμη και για τις μόνιμες σειρές μας σχεδιάζουμε σε σχέση με κάποιο χώρο κατά νου μας. Σε κάθε περίπτωση η προσέγγισή μας στο σύνολο του χώρου είναι τέτοια, όπου κάθε διαφορετικό υλικό, υφή, χρωματισμός και σχήμα δημιουργεί διαφορετικές συχνότητες στις οποίες το μάρμαρο ανταποκρίνεται. Κι έτσι πάντα όλοι μας είμαστε ευχαριστημένοι.
Στο Λονδίνο βρεθήκαμε πρώτα για σπουδές. Ύστερα, δουλέψαμε εκεί για μια δεκαετία (η Νίκη ως αρχιτέκτων και η Ζωή ως πολιτικός μηχανικός) με εξειδίκευση στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Ζώντας εκεί και ταξιδεύοντας συχνά στην Ελλάδα βρίσκουμε τρόπο να ισορροπούμε τα projects μας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Από το 2009 που ξεκινήσαμε το brand έως σήμερα, σίγουρα το μάρμαρο έχει γίνει πολύ περισσότερο γνωστό στο ευρύ κοινό. Οι εφαρμογές και οι τεχνικές επεξεργασίας είναι πολύ πιο ανεπτυγμένες πριν από 10 χρόνια και είναι ενδιαφέρον που υπάρχει έντονος πειραματισμός. Αυτό που δε βλέπουμε καθόλου στη σχέση του μαρμάρου με το design, είναι η σχέση του με το craftsmanship, τη γλυπτική και την τέχνη, κάτι που προσπαθούμε να προβάλλουμε μέσω κάθε έργου μας.
Η ελληνική σχεδιαστική σκηνή γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Κανείς ωστόσο δε γνωρίζει, τι θα είχε συμβεί αν είχαμε μείνει στην Ελλάδα. Σίγουρα πάντως μας βοηθά η έκθεση μας στο εξωτερικό.
Εμπνεόμαστε από τη μουσική, τη φύση και κάποιους ανθρώπους. Ιδέες και έμπνευση για εμάς γεννιούνται με κάθε νέα δουλειά και έχουν πάντα να κάνουν με την ιδιοσυγκρασία μας και τις ζωές μας σε κάθε περίοδο. Οπότε είναι δύσκολο κανείς να πει, πως υπάρχει μία φιλοσοφία για κάθε έργο. Στο σύνολο θα θέλαμε τα σχέδια μας να διεγείρουν τόσο το μυαλό όσο και τις αισθήσεις, και σε εμάς όσο δουλεύουμε πάνω σε αυτά αλλά και στους τελικούς παραλήπτες.
Για το μέλλον ελπίζουμε να συνεχίσουμε τα interior projects μεγαλύτερης κλίμακας, να ανακαλύψουμε κι άλλες νέες ποικιλίες μαρμάρου και να βάλουμε πλώρη για άλλες «εξωτικές» τοποθεσίες.