Καλώς ή κακώς, οι δισεκατομμυριούχοι αυτού του κόσμου αποτελούν μερικούς από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στη Γη, ασκώντας σημαντική επιρροή σε τεράστια τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας και παίζοντας βασικούς ρόλους σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής: από τη διεθνή πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης μέχρι τη φιλανθρωπία και την επιστημονική καινοτομία. Δημιούργησαν εταιρείες που απασχολούν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και βρίσκονται πίσω από μερικές από τα πιο γνωστά brands, όπως η Microsoft, η Amazon, η Tesla, η Google και η Nike. Στην πλειονότητά τους είναι αυτοδημιούργητοι. Άλλοι, όπως ο Bernard Arnault και ο Rupert Murdoch, είχαν λίγο πιο εύκολο ξεκίνημα, ωστόσο είναι αλήθεια ότι διεύρυναν σε μεγάλο βαθμό την περιουσία τους και συνέχισαν να δημιουργούν αυτοκρατορίες στους αντίστοιχους κλάδους τους.
Στις τάξεις των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη περιλαμβάνονται έξι αυτοδημιούργητοι Αμερικανοί, ένας Γάλλος μεγιστάνας πολυτελών ειδών, μια Γαλλίδα κληρονόμος καλλυντικών, ένας Μεξικανός μεγιστάνας τηλεπικοινωνιών και ένας Ινδός βιομήχανος.
Key-facts before we start
- O Bernard Arnault είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ειδών πολυτελείας LVMH, αξίζει σχεδόν 211 δισεκατομμύρια δολάρια.
- O Elon Musk, ο οποίος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος για μεγάλο μέρος του 2022, έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος τον Δεκέμβριο του 2022.
- Έξι στους δέκα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο είναι Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων των Jeff Bezos, Larry Ellison και Bill Gates.
- Ο Gautam Adani της Ινδίας έπεσε από τρίτος πλουσιότερος στον κόσμο στις 24 Ιανουαρίου 2023 στην 32η θέση την 1η Μαρτίου 2023.
- Εννέα από τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους είναι άνδρες.
10. Francoise Bettencourt Meyers
- Καθαρή αξία: 80,7 δισεκατομμύρια δολάρια
- Πηγή: L'Oreal
- Ηλικία: 69
- Κατοικία: Παρίσι, Γαλλία
- Υπηκοότητα: Γαλλία
Η Francoise Bettencourt Meyers, εγγονή του ιδρυτή του κολοσσού καλλυντικών L'Oreal και αποτελεί την πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο. Η Meyers και η οικογένειά της κατέχουν περίπου το 33% των μετοχών της εταιρείας. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 1997 και πρόεδρος της οικογενειακής εταιρείας συμμετοχών. Η Bettencourt κληρονόμησε την περιουσία της το 2017 μετά τον θάνατο της μητέρας της, Liliane Bettencourt. Είναι πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος της οικογένειάς της, το οποίο ενθαρρύνει την πρόοδο στην επιστήμη και τις τέχνες.
9. Steve Ballmer
- Καθαρή αξία: 80,9 δισεκατομμύρια δολάρια
- Πηγή: Microsoft, επενδύσεις
- Ηλικία: 66
- Κατοικία: Hunts Point, Washington
- Υπηκοότητα: ΗΠΑ
Ο Ballmer, συμφοιτητής του Bill Gates στο Πανεπιστήμιο του Harvard, διηύθυνε τη Microsoft ως διευθύνων σύμβουλος από το 2000 έως το 2014. Είχε ενταχθεί στην εταιρεία ως υπάλληλος υπ' αριθμόν 30 το 1980, αφού εγκατέλειψε το πρόγραμμα MBA. Τη χρονιά που ο Ballmer αποσύρθηκε από τη Microsoft, αγόρασε την ομάδα Los Angeles Clippers για 2 δισεκατομμύρια δολάρια - ποσό ρεκόρ για ομάδα του NBA εκείνη την εποχή.
8. Mukesh Ambani
- Καθαρή αξία: 83,3 δισεκατομμύρια δολάρια
- Πηγή: Πετροχημικά, τηλεπικοινωνίες
- Ηλικία: 65
- Κατοικία: Mumbai, Ινδία
- Υπηκοότητα: Ιθαγένεια: Ινδία
Ο Mukesh Ambani προεδρεύει και διευθύνει την Reliance Industries, η οποία έχει συμφέροντα στα πετροχημικά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις τηλεπικοινωνίες και το λιανικό εμπόριο, ύψους 104 δισεκατομμυρίων δολαρίων έσοδα. Είναι ιδιοκτήτης του Network18, αδειούχου της Forbes Media, και του ξενοδοχείου Mandarian Oriental στη Νέα Υόρκη. Η Reliance ιδρύθηκε από τον εκλιπόντα πατέρα του Dhirubhai Ambani, έμπορο νημάτων, το 1966 ως μια μικρή εταιρεία παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Μετά το θάνατο του τελευταίου το 2002, ο Ambani και ο νεότερος αδελφός του Anil μοίρασαν την οικογενειακή αυτοκρατορία.
7. Carlos Slim Helu
- Καθαρή αξία: 89,9 δισεκατομμύρια δολάρια
- Πηγή: Τηλεπικοινωνίες, επενδύσεις
- Ηλικία: 83
- Κατοικία: Πόλη του Μεξικού
- Υπηκοότητα: Μεξικό
Ο Carlos Slim Helu και η οικογένειά του ελέγχουν την América Móvil, τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Λατινικής Αμερικής, με δραστηριότητες σε τουλάχιστον 15 χώρες. Ο Slim και ορισμένοι ξένοι τηλεπικοινωνιακοί εταίροι εξαγόρασαν την Telmex, την κρατική τηλεφωνική εταιρεία, το 1990. Η Telmex έγινε μέρος της América Móvil. Διαθέτει επίσης μερίδια σε μεξικανικές εταιρείες κατασκευών, καταναλωτικών αγαθών, εξόρυξης και ακινήτων. Κατείχε το 17% των New York Times, αλλά πούλησε το μερίδιο το 2021.
6. Bill Gates
- Καθαρή αξία: 104,9 δισεκατομμύρια δολάρια
- Gates: Microsoft, επενδύσεις
- Ηλικία: 67
- Κατοικία: Medina, Washington
- Υπηκοότητα: ΗΠΑ
Ως έφηβος, ο Gates άρχισε να παθιάζεται με τον προγραμματισμό υπολογιστών. Παράτησε τις σπουδές του στο Harvard για να συνιδρύσει την εταιρεία λογισμικού Microsoft με τον φίλο του από το λύκειο Paul Allen το 1975 -δημιουργώντας ένα από τα πρώτα προγράμματα λογισμικού που ήταν διαθέσιμα για την εκκολαπτόμενη βιομηχανία προσωπικών υπολογιστών. Ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για 25 χρόνια και παρέμεινε πρόεδρος μέχρι το 2014. Τελικά αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο το 2020. Στις μέρες μας έχει επενδύσεις σε δεκάδες εταιρείες, όπως η Republic Services και η Deere & Co. και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων στις ΗΠΑ.
Το Forbes κατέγραψε για πρώτη φορά τον Gates ως δισεκατομμυριούχο το 1987- ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο από το 1995 έως το 2017. Σε μεγάλο βαθμό λόγω των 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει δωρίσει στο Ίδρυμα Gates, συμπεριλαμβανομένης μιας δωρεάς 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο του 2022, ξεπεράστηκε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο το 2018 από τον Jeff Bezos. Ο ίδιος και η Melinda French Gates χώρισαν το 2021- η ίδια έλαβε τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές ως μέρος του διακανονισμού του διαζυγίου.
5. Warren Buffett
- Καθαρή αξία: 106,4 δισεκατομμύρια δολάρια
- Πηγή: Berkshire Hathaway
- Ηλικία: 92
- Κατοικία: 92 ετών: Omaha, Nebraska
- Υπηκοότητα: ΗΠΑ
Γνωστός ως ο «Μάντης της Ομάχα», ο Buffett είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών. Διευθύνει τον επενδυτικό όμιλο Berkshire Hathaway, στον οποίο ανήκουν δεκάδες εταιρείες, όπως η ασφαλιστική Geico, η εταιρεία κατασκευής μπαταριών Duracell και η αλυσίδα εστιατορίων Dairy Queen. Ο γιος ενός Αμερικανού βουλευτή, αγόρασε για πρώτη φορά μετοχές σε ηλικία 11 ετών και κατέθεσε για πρώτη φορά φόρους σε ηλικία 13 ετών.
Ο Warren δημιούργησε το Giving Pledge μαζί με τον Bill Gates και την Melinda French Gates το 2010, ζητώντας από τους δισεκατομμυριούχους να δεσμευτούν ότι θα δώσουν τουλάχιστον τη μισή περιουσία τους σε φιλανθρωπικές ομάδες. Ο Buffett έχει δηλώσει ότι θα δωρίσει το 99% της περιουσίας του. Μέχρι στιγμής έχει δώσει 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Berkshire Hathaway στο Ίδρυμα Gates και στα ιδρύματα των παιδιών του. Αυτό τον καθιστά τον πιο γενναιόδωρο δισεκατομμυριούχο στον πλανήτη!
4. Larry Ellison
- Καθαρή αξία: 112,3 δισεκατομμύρια δολάρια
- Πηγή: Oracle
- Ηλικία: 78
- Κατοικία: Lanai, Χαβάη
- Ιθαγένεια: ΗΠΑ
Ο Larry Ellison συνίδρυσε την εταιρεία λογισμικού Oracle το 1977 και τη διηύθυνε ως διευθύνων σύμβουλος μέχρι το 2014 - τώρα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τεχνολογίας της εταιρείας. Με την πάροδο των χρόνων, η Oracle πραγματοποίησε μια σειρά μεγάλων εξαγορών, αγοράζοντας τη Sun Microsystems το 2010. Το 2012, ο Ellison αγόρασε το νησί Lanai της Χαβάης έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετακόμισε από την Καλιφόρνια στο Lanai το 2020. Ο Ellison επένδυσε στην Tesla και διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της αυτοκινητοβιομηχανίας από το 2018 έως τον Αύγουστο του 2022.
3. Jeff Bezos
- Καθαρή αξία: 117,4 δισεκατομμύρια δολάρια
- Πηγή: Amazon
- Ηλικία: 59
- Κατοικία: Medina, Washington
- Υπηκοότητα: ΗΠΑ
Ο Jeff Bezos παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon τον Ιούλιο του 2021, αλλά παραμένει πρόεδρος - τον ίδιο μήνα πήγε στο διάστημα με πύραυλο που κατασκεύασε η ιδιωτική εταιρεία πυραύλων Blue Origin, την οποία ίδρυσε και χρηματοδότησε με δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Bezos ίδρυσε το διαδικτυακό λιανεμπόριο Amazon.com στο γκαράζ του στο Seattle το 1994, αφού εγκατέλειψε μια θέση εργασίας στη Νέα Υόρκη στο hedge fund D.E. Shaw. Η Amazon ξεκίνησε ως διαδικτυακός βιβλιοπώλης σε μια εποχή που λίγοι άνθρωποι αγόραζαν αγαθά μέσω διαδικτύου. Η εταιρεία εξελίχθηκε σε κυρίαρχη εταιρεία αποθήκευσης στο cloud και προχώρησε στην παραγωγή ταινιών και σειρών για να τροφοδοτήσει το Amazon Prime Video. Ο Bezos ξεπέρασε τον Bill Gates κι έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον Ιούλιο του 2017. Το 2019, ο Bezos και η σύζυγός του MacKenzie χώρισαν - στο πλαίσιο του διακανονισμού, εκείνη πήρε το 4% των μετοχών της Amazon κι εκείνος κράτησε το 12%. Έκτοτε πούλησε μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής του και κατέχει περίπου το 10% της εταιρείας. Από τότε που η Amazon μπήκε στο χρηματιστήριο το 1997, το Forbes υπολογίζει ότι έχει πουλήσει μετοχές του αξίας άνω των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
2. Elon Musk
- Καθαρή αξία: 196,5 δισεκατομμύρια δολάρια
- Πηγή: Tesla, SpaceX, Twitter
- Ηλικία: 51 ετών
- Κατοικία: Austin, Texas
- Υπηκοότητα: ΗΠΑ
Ο Musk είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, της εταιρείας πυραύλων SpaceX και της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Κατέχει το 23% της Tesla μεταξύ μετοχών και δικαιωμάτων προαίρεσης, αλλά έχει δεσμεύσει περισσότερες από τις μισές μετοχές του ως εγγύηση για δάνεια. Η εταιρεία αυτοκινήτων αντιπροσωπεύει περίπου τα 2/3 της περιουσίας του. Αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2022 και εκτιμάται ότι κατέχει το 74% της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, μετακόμισε στον Καναδά πριν από τα 18α γενέθλιά του, εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Queen's στο Οντάριο και στη συνέχεια μετεγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, όπου απέκτησε πτυχίο στα οικονομικά. Το 2000, συγχώνευσε μια διαδικτυακή τράπεζα την οποία συνίδρυσε, την X.com, με μια παρόμοια επιχείρηση που συνίδρυσε ο Peter Thiel για να σχηματίσουν την PayPal, την οποία αγόρασε το 2002 η eBay έναντι 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ίδρυσε τη SpaceX το 2002 στο El Segundo, κοντά στο Los Angeles. Το 2004 εντάχθηκε στην Tesla ως επενδυτής και πρόεδρος, ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της- αργότερα του απονεμήθηκε ο τίτλος του συνιδρυτή. Ο ίδιος, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος της Tesla το 2008, εισήγαγε την εταιρεία στο χρηματιστήριο το 2010. Η κεφαλαιοποίησή της στην αγορά εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Musk έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Τον Νοέμβριο του 2021, η περιουσία του κορυφώθηκε στα εντυπωσιακά 320 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Musk παρέμεινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η πτώση της τιμής της μετοχής της Tesla πίεσε την αξία της περιουσίας του. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει σχεδόν 50% από την κορύφωσή τους τον Νοέμβριο του 2021 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.
1. Bernard Arnault
- Καθαρή αξία: 210,8 δισεκατομμύρια δολάρια
- Πηγή: LVMH/είδη πολυτελείας
- Ηλικία: 73
- Κατοικία: Παρίσι
- Υπηκοότητα: Γαλλία
Ο Bernard Arnault είναι διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της LVMH, της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο με περίπου 70 μάρκες μόδας και καλλυντικών. Μεταξύ των πιο γνωστών: Dior, Moet & Chandon και Sephora. Τον Ιανουάριο του 2021, η LVMH εξαγόρασε το κοσμηματοπωλείο Tiffany & Co. έναντι 15,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πατέρας του Arnault απέκτησε εκατομμύρια στην οικοδομική βιομηχανία - για να κάνει το ξεκίνημά του, ο Arnault χρησιμοποίησε 15 εκατομμύρια δολάρια από αυτή την περιουσία για να αγοράσει τον Christian Dior. Τέσσερα από τα πέντε παιδιά του Arnault εργάζονται σε τμήματα της αυτοκρατορίας της LVMH. Τον Ιανουάριο του 2023, ο Arnault διόρισε την κόρη του Delphine να διευθύνει τον Dior, το δεύτερο μεγαλύτερο brand του ομίλου.