fbpixel

Search icon
Search
Ο «τρόμος» πίσω από τις ειδοποιήσεις του κινητού που αλλάζουν τη ζωή μας
LIFE & CAREER

Ο «τρόμος» πίσω από τις ειδοποιήσεις του κινητού που αλλάζουν τη ζωή μας

Smartphone stress: Μία νέα πραγματικότητα με πολλά πρόσωπα


Είναι δεδομένο -πλέον- πως για τους περισσότερους ανθρώπους, τα smartphones αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Αδυνατούν να κάνουν switch-off, αδυνατούν να τα αποχωριστούν και να περάσουν χρόνο μακριά τους. Οι ψηφιακές πλατφόρμες εξελίσσονται διαρκώς, η τεχνολογία τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς και σε πολλές περιπτώσεις, όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε το λεγόμενο detox. Τι είναι -όμως- αυτό που μας επιβαρύνει πραγματικά, αναφορικά με το κινητό μας; Συνεχίστε να διαβάζετε, για να μάθετε όλες τις απαντήσεις...

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη ζωή μας!

Άγχος και smartphones

shutterstock-2154583987.jpg

First things first, είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να αναγνωρίσει κανείς το πότε υπερβαίνει τα όριά του, κατανοώντας το πόσο εύκολα επηρεάζεται από όσα εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού του καθημερινά. Υπάρχει μια ορμόνη, που στον σύγχρονο τρόπο ζωής ονομάζεται "ορμόνη του στρες", η κορτιζόλη, που παράγεται από τον οργανισμό όταν βρίσκεται σε κατάσταση έντονου stress, με βασικό στόχο να τον κρατά σε εγρήγορση, κάτι που επιτυγχάνεται αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό. Όταν ένας άνθρωπος αισθάνεται μία άμεση σωματική απειλή, η κορτιζόλη αυξάνεται και το μυαλό μαζί με το σώμα, μπορούν να ξεπεράσουν πιο γρήγορα μία δύσκολη κατάσταση, ωστόσο, όταν καλείται κανείς να αντιμετωπίσει συνεχείς συναισθηματικούς στρεσογόνους παράγοντες, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Τα χρόνια αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μπορούν να οδηγήσουν σε πολλά, διαφορετικά προβλήματα υγείας, όπως η εμφάνιση υψηλής πίεσης, αλλά και η κατάθλιψη.

Είναι γεγονός, πως πλέον υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά αδυνατούν να σταματήσουν να κοιτούν το τηλέφωνό τους, με την έντονη αυτή εξάρτηση από τα smartphones να εξελίσσεται σε μία σύγχρονη ψηφιακή επιδημία. Το άγχος του αποχωρισμού από το smartphone (PSA) -aka Nomophobia- είναι ο φόβος του διαχωρισμού από το κινητό ή το άγχος που προκαλείται, όταν κάποιος αδυνατεί να συνδεθεί με αυτό. Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νομοφοβίας, είναι ο υποχρεωτικός έλεγχος του τηλεφώνου για μηνύματα ή ειδοποιήσεις ή ακόμη κι η ψευδαίσθηση ότι το smartphone χτυπάει ή δονείται, ενώ μερικές φορές, το άγχος γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν το κινητό δεν υπάρχει στο οπτικό πεδίο του κάθε ατόμου. 

Τι συμβαίνει με τις ειδοποιήσεις;

shutterstock-2281897877.jpg

Το πιο hot topic αναφορικά με τα smartphones -ωστόσο- είναι αυτό των ειδοποιήσεων, που έχουν εισχωρήσει πλέον πολύ βαθιά στη ζωή και την καθημερινότητά μας. Είναι ενδεικτικό, το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μία ανησυχητική "ησυχία" όταν μένουν αναγκαστικά μακριά από τα κινητά τους ή όταν κάνουν μία παύση τα notifications, που αποτελούν κομμάτι τις κανονικότητάς τους. Είναι αποδεδειγμένο, πως υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται "καλά" κάθε φορά που βλέπουν μία νέα ειδοποίηση, καθώς εκκρίνεται ντοπαμίνη και συναισθήματα ευχαρίστησης. Δημιουργείται η αίσθηση ότι κάποιος τους σκέφτεται κι ενδιαφέρεται γι' αυτούς, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, το νόμισμα έχει δύο όψεις. Μπορεί οι ειδοποιήσεις να δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα, όμως προκαλούν και σημαντικό άγχος, καθώς καλούμαστε να βρεθούμε σε κατάσταση άμυνας, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε ό,τι προκύπτει, την στιγμή που προκύπτει.

Επίσης, κάθε φορά που εμφανίζεται μία ειδοποίηση, το μυαλό χρειάζεται περίπου 23 λεπτά (!) προκειμένου να επιστρέψει στα επίπεδα συγκέντρωσης που είχε πριν από αυτήν, ενώ σύμφωνα με μία σειρά από έρευνες, η ροή της σκέψης διακόπτεται κατά μέσο όρο κατά 11 λεπτά από τα notifications που είναι ενεργοποιημένα στις ψηφιακές συσκευές του καθενός. Κόντρα σε ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι και στα multitasking skills που θεωρούν ότι έχουν, οι ειδικοί σημειώνουν ότι το ανθρώπινο μυαλό δεν είναι κατασκευασμένο για να συγκεντρώνεται σε πολλά, διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα, ενώ όλη αυτή η έντονη προσπάθεια, συνήθως προκαλεί extra ανεπιθύμητο άγχος. 

shutterstock-2253259267.jpg

Το πιο σημαντικό από όλα -ωστόσο- είναι μάλλον το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεχάσει πλέον να ζουν και να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή. Ή ακόμη χειρότερα, δεν έχουν μάθει καν να το κάνουν, μεγαλώνοντας σε μία ψηφιακή εποχή με πολύ-πολύ γρήγορους κι απαιτητικούς ρυθμούς. Αδυνατούν να αντιληφθούν την σπουδαιότητα του "τώρα" κι ακόμη και σε στιγμές που βρίσκονται μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα smartphones, περιμένοντας την πολυπόθητη, ειδοποίηση, που θα τους αλλάξει τη διάθεση από τη μία στιγμή στην άλλη. Ο ανεξήγητος θυμός, η έντονη χαρά, η έξαψη, η απορία και ο φόβος, είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους, στη θέα όλων αυτών των notifications και κάπου εκεί, η κατάσταση μπορεί πραγματικά να ξεφύγει.

Προχωρήστε σε ένα αποφασιστικό digital decluttering και πείτε επιτέλους ένα μεγάλο "όχι" έστω και για λίγο στα smartphones κι όλες αυτές τις ειδοποιήσεις και δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να πάρει μία μεγάλη ανάσα και να αναπνεύσει φρέσκο αέρα...