fbpixel

Search icon
Search
3 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να κοιτάτε το τηλέφωνό σας με το που ξυπνάτε
WELLNESS

3 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να κοιτάτε το τηλέφωνό σας με το που ξυπνάτε

Τα smartphones δεν εξυπηρετούν πάντα καλούς σκοπούς


Καλώς ή κακώς, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε κολλημένοι στα smartphones μας. Και παρόλο που μπορούν να μας βοηθήσουν να είμαστε πιο παραγωγικοί και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας - μπορεί επίσης να αποτελέσουν σημαντική πηγή απόσπασης της προσοχής μας καθώς και άγχος. Παρά τα οφέλη, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι οι πιο πολύ άνθρωποι δεν έχουν κανέναν έλεγχο στη χρήση των κινητών τους - επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγικότητα και την ψυχική τους υγεία. Μάλιστα, μια μελέτη από την IDC Research το κατέστησε σαφές. Περίπου το 80% των χρηστών ελέγχουν τις κινητές συσκευές τους μέσα σε 15 λεπτά από το πρωινό ξύπνημα - και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα! Πάμε να δούμε γιατί. 

bruno-van-der-kraan-i4ropdj444c-unsplash.jpg

Λόγος #1: Αυξημένο στρες και άγχος

Όταν ξυπνάτε και ελέγχετε αμέσως το τηλέφωνό σας, βομβαρδίζεστε με νέα μηνύματα, e-mails, notes και άλλα ερεθίσματα που συχνά δημιουργούν αίσθημα άγχους και στρες. Αμέσως, αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα τραβούν την προσοχή σας, χωρίς να σας αφήνουν χρόνο και χώρο για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ηρεμία, ενώ παράλληλα μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο άμεσα καταβεβλημένοι. Μια μελέτη στο πανεπιστήμιο του Gothenburg στη Σουηδία μέτρησε τις επιπτώσεις της χρήσης smartphone σε άτομα ηλικίας 20 ετών κατά τη διάρκεια ενός έτους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη χρήση του συσχετίστηκε άμεσα με αυξημένες αναφορές κατάθλιψης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες - και αυτό είναι ανησυχητικό! Εάν λοιπόν θέλετε να αποφύγετε να ξεκινάτε τα πρωινά σας νιώθοντας βιασύνη, άγχος και ανησυχία, σταματήστε να ελέγχετε το smartphone σας αμέσως μετά το ξύπνημα. Αντ' αυτού, στοχεύστε να ξεκινήσετε με έναν τρόπο που χαλαρώσει το μυαλό σας.

Λόγος #2: Ο χρόνος και η προσοχή σας «καταλαμβάνονται» από άλλους

Ελέγχοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα e-mails ή τα μηνύματα αμέσως μετά το ξύπνημα, αφήνετε τις απόψεις, τα αιτήματα και τις διαφημίσεις άλλων ανθρώπων να μπουν στο μυαλό σας, γεγονός που μολύνει τη σκέψη σας. Οι ιδέες και η εστίασή σας «καταλαμβάνονται» αμέσως από τα νέα μηνύματα, τα emails και τις ειδοποιήσεις που έχετε λάβει. Με άλλα λόγια, το μυαλό σας θα είναι απασχολημένο με την ατζέντα άλλων - και σίγουρα όχι με τη δική σας. Αντί να ξεκινήσετε τη μέρα σας εστιάζοντας στους δικούς σας στόχους, αναγκάζεστε να αντιδράσετε στις ενέργειες των άλλων. Σκεφτείτε το - δεν θα αφήνατε εκατοντάδες ανθρώπους να μπουν στο σπίτι σας και να σας «εκτοξεύουν» τα αιτήματα και τις απόψεις τους. Γιατί λοιπόν να τους αφήσετε να μπουν στο μυαλό σας μέσω μιας συσκευής; 

Εκτός όμως από την προσοχή σας, είναι και ο χρόνος σας που χάνεται. Αυτό που ξεκινά ως τσεκάρισμα των social media για 5 λεπτά μετατρέπεται γρήγορα σε 15 λεπτά, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε 30'. Πριν το καταλάβετε, πρέπει να βιαστείτε να προλάβετε να πάτε εγκαίρως στη δουλειά, ξεκινώντας τη μέρα σας βιαστικά και αγχωμένα. Αντ' αυτού, χρησιμοποιήστε το πρωί για να βελτιώσετε τον εαυτό σας, να εργαστείτε για την επίτευξη των στόχων σας και να προετοιμαστείτε για μια επιτυχημένη μέρα. Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας να είναι εντάξει με λιγότερο διεγερτικές - αλλά πιο ωφέλιμες - δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, ο διαλογισμός, το journaling, η ιεράρχηση των καθηκόντων σας, ο προγραμματισμός της ημέρας ή ακόμα και ο χρόνος για να φτιάξετε ένα υγιεινό πρωινό. Σε αντίθεση με τον έλεγχο του smartphone σας, αυτές οι δραστηριότητες μειώνουν το άγχος, σας βοηθούν να μείνετε πιο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί και παρέχουν διαύγεια στη σκέψη! 

kinga-cichewicz-fvrtlkgq700-unsplash.jpg

Λόγος #3: Αποσπάστε για το υπόλοιπο της ημέρας

Ξεκινώντας τη μέρα σας αφηρημένοι, ας πούμε ότι δίνετε τον τόνο για μια αφηρημένη μέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι μπορούν να περάσουν ομαλά από την απόσπαση της προσοχής στην έντονη συγκέντρωση, αλλά αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με τον Dr. Nikole Benders-Hadi, «η υπερφόρτωση πληροφοριών που σας χτυπά πριν είστε πλήρως ξύπνιοι παρεμβαίνει στην ικανότητά σας να ιεραρχείτε τις εργασίες σας.» Με άλλα λόγια, κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποσπάται η προσοχή μας πολύ πιο γρήγορα και χαλάμε την παραγωγικότητά μας ελέγχοντας το smartphone μας πρωί-πρωί.

Δύο μέθοδοι για να σταματήσετε να ελέγχετε το smartphone σας το πρωί

spencer-k5h-45qtybi-unsplash.jpg

Η μέθοδος #1 είναι να θέσετε το τηλέφωνό σας σε κατάσταση πτήσης πριν κοιμηθείτε. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ξυπνάτε, δεν έρχεστε αμέσως αντιμέτωποι με νέα μηνύματα και ειδοποιήσεις.

Η μέθοδος #2 είναι να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιες δραστηριότητες μπορούν να αντικαταστήσουν τον έλεγχο του smartphone σας. Επομένως, φτιάξτε μια λίστα με τουλάχιστον 7 πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε αντί γι' αυτό. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τον επιπλέον ελεύθερο χρόνο σας για πράγματα όπως:

    • Άσκηση
    • Διαλογισμό
    • Διάβασμα
    • Ημερολόγιο
    • Ακρόαση ενός podcast
    • Πρωινό
    • Συνδεθείτε με τα παιδιά ή τον/την σύζυγό σας
    • Προγραμματισμός της ημέρας σας
    • Γράφοντας
    • Ιεράρχηση των καθηκόντων σας
    • Θέτοντας στόχους
    Give it a try!