Το καλοκαίρι στην Αθήνα, ή καλύτερα την άδεια Αθήνα, σας δίνει τη δυνατότητα να γίνετε ένα με την πόλη, να αφουγκραστείτε πλήρως τους ήχους και την αύρα της, μακριά από πολύβουα πλήθη. Η αστική όαση της πρωτεύουσας έχει φανταστικά διαμάντια, εκδηλώσεις και δραστηριότητες κατά τους θερινούς μήνες, που αξίζουν την προσοχή σας.
Όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ένα πραγματικό κόσμημα που επιβάλλεται να επισκεφθείτε τόσο για τα έργα και τις εκθέσεις που φιλοξενεί, όσο και για την υψηλή αισθητική και αρχιτεκτονική του. Μάρμαρο, λευκό, χρυσό και πράσινες λεπτομέρειες συνθέτουν ένα άκρως μοντέρνο και minimal σκηνικό που από τη μια δεν μπορείτε παρά να θαυμάσετε κι από την άλλη μοιάζει να σας προστάζει να επικεντρωθείτε στα εκθέματα, με την απλότητά του.
Πικάσο και Αρχαιότητα: Γραμμή και Πηλός
Το μουσείο φιλοξένησε πέρσι έργα του εκκεντρικού George Condo και εγκαταστάσεις του ιδιαίτερου Paul Chan. Φέτος, στο πλαίσιο της σειράς «Θεϊκοί Διάλογοι», το κοινό έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει έργα του Πικάσο, μέσα από έναν καλλιτεχνικό διάλογο του σπουδαίου καλλιτέχνη με την ελληνική αρχαιότητα. Έναν διάλογο πλασμένο από γραμμές και πηλό.
Το πάντρεμα των 68 σχεδιαστικών έργων και κεραμικών του εμβληματικού εικαστικού με 67 έργα της αρχαιότητας, που προέρχονται από συνολικά 15 ελληνικά μουσεία και συλλογές, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Αρχαίας Αγοράς και Δήλου, μεταξύ άλλων, δημιουργεί ζεύγη που ενώνουν τη μοντέρνα με την αρχαία τέχνη. Οι δημιουργίες του Πικάσο προέρχονται από διεθνή ιδρύματα, όπως το Musée Νational Picasso του Παρισιού και καλύπτουν τις δεκαετίας από το 1920 μέχρι το 1960.
Μέσα από αυτή την παράλληλη παρατήρηση, αντιλαμβάνεστε ότι η σχεδιαστική ταυτότητα και οι κεραμικές δημιουργίες του καλλιτέχνη, αντλούν έμπνευση από έργα του κρητομηκυναϊκού και του ελληνικού κόσμου. Δεν εξετάζεται αυτή η επιρροή άμεσα, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, αλλά ατόφιου θαυμασμού για τον άνθρωπο που καθόρισε και κατηύθυνε την πορεία της μοντέρνας τέχνης. Η ελληνική μυθολογία, ο Ελ Γκρέκο και η μαγεία της Μεσογείου πυροδότησαν τη δημιουργική φλόγα του Ισπανού ζωγράφου –είχε πολλές ιδιότητες, αλλά πάντα θεωρούσε πως ένας καλλιτέχνης όφειλε να ζωγραφίζει- η οποία λάμπει αιώνια. Χαρακτηριστικό του είναι η απόδοση σύνθετων σκηνών ως απλές γεωμετρικές μορφές. Γραμμές καμπυλωτές, σχήματα που μοιάζουν δοσμένα ταυτόχρονα παιδικά και με μαθηματική ακρίβεια, αυθορμητισμός και διορατικότητα.
Η έκθεση δεν ακολουθεί κάποια χρονολογική σειρά, αλλά λειτουργεί με τις εξής ενότητες που «πατάνε» στην έννοια της γραμμής της ομορφιάς: Εισαγωγή, Η γραμμή της ωραιότητας-Οι Τρεις Χάριτες, Γραμμή και φως στον χώρο, Λυσιστράτη, Αρκαδία, Διόνυσος, Ο Κένταυρος, Ο ταύρος και ο Μινώταυρος. Ιστορίες απτές, καθαρές και αεικίνητες.
Τέχνη για παιδιά
Στο πλαίσιο της έκθεσης, το μουσείο οργανώνει έξι πενθήμερα Summer Camp για τα παιδιά, συστήνοντας την τέχνη του Πικάσο στους μικρούς φιλότεχνους. Η πρωτοβουλία «Γραμμή και πηλός. Ένα παιχνίδι ανάμεσα στον Πικάσο & την αρχαιότητα» θα διαρκέσει από 24 Ιουνίου μέχρι 20 Ιουλίου.
Μια επίσκεψη στο μουσείο θα σας πείσει πως η τέχνη είναι πρώτα συναίσθημα και μετά τεχνική ή γνώση, πως η Αθήνα το καλοκαίρι είναι πιο όμορφη και ο ελληνικός πολιτισμός ακέραιος και εύπλαστος την ίδια στιγμή.
Cycladic Café
Η επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ολοκληρώνεται με μια στάση στο Cycladic Café, εντός του μουσείου. Μια μοντέρνα αστική ζούγκλα με κομψό σχεδιασμό, σκούρο ξύλο και γραμμές άρτιες κι επιβλητικές. Δίπλα από το gift shop, όπου φωλιάζουν όλες οι σύγχρονες αποτυπώσεις των ζωντανών εκθεμάτων που μπορείτε να θαυμάσετε στο μουσείο, βρίσκεται το πιο elegant καφέ της πρωτεύουσας. Αφιερώστε τη μέρα σας σε μια καλλιτεχνική περιπλάνηση, συνδυάζοντας τη μαγεία του Πικάσο με την χαλάρωσή σας. Ολόκληρο το μουσείο, από την είσοδο και τους χώρους που λούζονται με φως μέχρι την πράσινη αυλή στο εξωτερικό του, μοιάζει με σύγχρονο ναό. Εντάξτε τη συγκεκριμένη έκθεση και το μουσείο στα must αυτού του καλοκαιριού.
Info:
Πικάσο και αρχαιότητα: Γραμμή και Πηλός
Διάρκεια: 20 Ioυνίου – 20 Οκτωβρίου 2019
Οδός: Νεοφύτου Δούκα 4 και Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, Αθήνα
*Οι φωτογραφίες των εκθεμάτων είναι του φωτογράφου Πάρι Ταβιτιάν