fbpixel

Search icon
Search
Ο Elon Musk κάνει «tweet» την ελευθερία λόγου
PEOPLE & MOMENTS

Ο Elon Musk κάνει «tweet» την ελευθερία λόγου

Στα χέρια του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου το Τwitter έναντι 44 δισ. δολαρίων


«Ελπίζω ότι ακόμη και οι χειρότεροι επικριτές μου παραμένουν στο Τwitter, επειδή αυτή είναι η σημασία της ελευθερίας του λόγου» αποτελεί το βασικό tweet του Elon Musk, το οποίο ανήρτησε πριν δεκαπέντε ώρες προμηνύοντας έντονα την διεθνή ανακοίνωση, η οποία θα ακολουθούσε στη συνέχεια. Ο κύριος πρωταγωνιστής στη λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου για το 2022, ξεπερνώντας ακόμη και Jeff Bezos, επισφράγισε χθες το μεγαλύτερο «deal» των τελευταίων είκοσι χρόνων με την κατάκτηση της δημοφιλούς πλατφόρμας «Τwitter» έναντι του ποσού των 44 δισ. δολαρίων! Εξαγοράζοντας ο ίδιος τη συγκεκριμένη ιδιωτική επιχείρηση με βάση τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι θα λάβουν 54,20 δολάρια ανά μετοχή. Επόμενο σημαντικό βήμα αποτελεί η κύρια υπόσχεση, σύμφωνα με την οποία θα δομηθεί η χρήση του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης και αυτή είναι η αξία της ελευθερίας του λόγου.

Μια αμφιλεγόμενη αξία

shutterstock-256453009-1.jpg

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας», ανήρτησε ο Musk μετά την χθεσινή ανακοίνωση της συμφωνίας. Ο ίδιος είχε «χρήσει» τον εαυτό του ως τον πρώτο υπέρμαχο της ελευθερίας του λόγου για αρκετά χρόνια . Όμως, παρατηρείται έντονα το γεγονός ότι αυτού του τύπου ελευθερίας του λόγου να αφορά στον δικό του λόγο, αλλά και σε αποφάσεις, οι οποίες βρίσκονται κάτω από τον δικό του έλεγχο και αυτό ακριβώς αποτελεί το αμφιλεγόμενο ζήτημα. Τι συμβαίνει, λοιπόν, στην πραγματικότητα;

Σύμφωνα με το CNBC, στο θέμα της ελευθερίας του λόγου των εργαζομένων του, ο Musk δείχνει μικρή ανοχή. Σύμφωνα με το CNBC, η Tesla ζητά από τους υπαλλήλους που απολύει να υπογράψουν έγγραφο το οποίο τους απαγορεύει να κακολογήσουν την εταιρεία, τα προϊόντα της και τη διοίκηση και να μην συζητήσουν τους λόγους της απόλυσής τους με άλλους εργαζόμενους, παρά μόνο με τον δικηγόρο, τον λογιστή και τη στενή τους οικογένεια. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, εντός της Tesla καταγράφονται περιστατικά ρατσιστικής, φυλετικής και άλλου είδους κακοποίησης και διάκρισης, ενώ καταγγελίες υπάρχουν επίσης σχετικά με την ασφάλεια των συνθηκών εργασίας. Πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι έγιναν αποδέκτες αντιποίνων όταν μίλησαν για τα προβλήματα αυτά.

Ο Musk έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να ελέγχει τι λένε οι δημοσιογράφοι, οι bloggers, οι αναλυτές και άλλοι ερευνητές για τις επιχειρήσεις του, τα προϊόντα τους και τον εαυτό του.

Δεν ξεχνάμε το αξιοσημείωτο γεγονός σε τηλεδιάσκεψη του 2018, όπου ο Musk, με την ιδιότητα του Διευθύνοντα Συμβούλου της Tesla, διέκοψε και επέπληξε έναν αναλυτή λέγοντας χαρακτηριστικά μετά από ερώτηση σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της εταιρείας του : «Συγγνώμη, επόμενος, επόμενος. Οι βαρετές, αυθόρμητες ερωτήσεις δεν είναι cool». Η αυτοκινητοβιομηχανία μόλις είχε καταγράψει τη χειρότερη τριμηνιαία απώλεια στην ιστορία της. Ο ίδιος αργότερα ζήτησε συγγνώμη για αυτό και τώρα μερικές φορές παραλείπει να μιλάει σε τηλεδιασκέψεις για τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας. έχει ζητήσει από τους followers του στο Twitter να αλλάξουν το βιογραφικό του στο Wikipedia.

Ο Musk και η Tesla ζητούσαν στο παρελθόν από τους πελάτες να υπογράψουν ένα ειδικό συμφωνητικό προκειμένου να μεταφέρουν τα αυτοκίνητά τους στο συνεργείο. Στην Κίνα, η εταιρεία έχει μηνύσει πελάτες που διαμαρτυρήθηκαν για θέματα ασφάλειας με τα αυτοκίνητά τους, ενώ έκανε αγωγή και σε έναν influencer που ανέβασε βίντεο επισημαίνοντας τα ζητήματα με το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος της Tesla.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόσφατης επικαιρότητας, όσον αφορά την συνθήκη της ελευθερίας λόγου σύμφωνα με τις δικές τους αποφάσεις και όρους αφορά στο ότι η υπηρεσία δορυφορικού ίντερνετ Starlink θα κρατήσει τα ρωσικά media online, παρά τις εκκλήσεις από κάποιες κυβερνήσεις να τα μπλοκάρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αντικρουόμενες αντιδράσεις στο Twitter

shutterstock-2053825583.jpg

Ποικίλες ήταν και οι αντιδράσεις στο Twitter μετά την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας. Η Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Elizabeth Warren ανήρτησε τα εξής λόγια: «Αυτή η συμφωνία είναι επικίνδυνη για την Δημοκρατία μας. Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Elon Musk παίζουν από διαφορετική θέση τους κανόνες σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον, συσσωρεύοντας δύναμη για δικό τους κέρδος. Χρειαζόμαστε φόρο περιουσίας και ισχυρούς κανόνες για να είναι μετρήσιμη η Μεγάλη Τεχνολογία» Η πολιτικός και επιχειρηματίας, Marsha Blackburn δήλωσε με την ανάρτησή της: «Σήμερα είναι μια ενθαρρυντική ημέρα για την ελευθερία του λόγου. Ελπίζω ότι ο Elon Musk θα βοηθήσει να χαλιναγωγήσει το ιστορικό της Big Tech να λογοκρίνει χρήστες που έχουν διαφορετική άποψη». Ο Ινδοαμερικανός δεξιός πολιτικός σχολιαστής, προβοκάτορας, συγγραφέας, κινηματογραφιστής και θεωρητικός συνωμοσίας, Dinesh D'Souza έκανε την εξής ανάρτηση: «Αυτή είναι μια τεράστια νίκη για την ελευθερία του λόγου». Ο CEO της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Media Matters for America», Angelo Carusone ανήρτησε : «Όλοι οι μεγάλοι ρατσιστές, χειρότεροι άνθρωποι και οι πιο απατηλοί πολιτικοί «μικροπωλητές» είναι ενθουσιασμένοι με την εξαγορά του Twitter από τον Musk. Σας λέει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πού πηγαίνουν όλα αυτά».