fbpixel

Search icon
Search
Elon Musk: Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είχε εφιαλτικά παιδικά χρόνια
PEOPLE & MOMENTS

Elon Musk: Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είχε εφιαλτικά παιδικά χρόνια

Μία ζωή γεμάτη δυσκολίες, αλλά με happy end


Η είσοδος σε μία νέα εποχή, είναι γεγονός! Ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX με επιβάτες τέσσερις απλούς πολίτες, χωρίς καν να έχει επαγγελματία αστροναύτη στο πλήρωμα, απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Florida. Ο άνθρωπος που έβαλε την υπογραφή του σε αυτό το τεράστιο και πολύ σπουδαίο project, είναι ο Elon Musk. Ο CEO της Tesla και της SpaceX βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο, έχοντας καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό και γράφοντας τη δική του ιστορία. Τα παιδικά του χρόνια ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολα. Βίωσε πράγματα και καταστάσεις που δεν πρέπει να ζει κανένα παιδί, αλλά τα κατάφερε. Πάλεψε, στάθηκε όρθιος και πλέον, κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

Ένας άνθρωπος με σπουδαία ιστορία!

Παιδικός εφιάλτης 

Γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου του 1971 στην Pretoria, που είναι και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Νοτίου Αφρικής. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός, η μητέρα του μοντέλο και διατροφολόγος, ενώ έχει και δύο μικρότερα αδέρφια, τον Kimbal και την Tosca Musk. Η ζωή του δεν ήταν από τα πρώτα κιόλας χρόνια εύκολη, με τους γονείς του να παίρνουν οριστικά διαζύγιο το 1980. Ο Μusk, παρέμεινε στο πλευρό του πατέρα του, ωστόσο τα λόγια του, όταν καλείται να τον περιγράψει, αποτυπώνουν όσα έζησε μαζί του: «Ήταν ένας τρομακτικά κακός άνθρωπος. Ό,τι πιο διαβολικό μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους, το είχε κάνει». Δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή στη ζωή του, που να είπε κάτι καλό για τον πατέρα του. 

elon-musk.jpg

Σα να μην έφτανε η κατάσταση στο σπίτι του, κλήθηκε από πολύ νωρίς να έρθει αντιμέτωπος με το «φάντασμα» του bullying, καθώς και στο σχολείο, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα γι' αυτόν. Αρχικά, μπήκε στο private English-speaking Waterkloof House Preparatory School, ενώ αποφοίτησε από το Pretoria Boys High School. Στο μεγαλύτερο κομμάτι τους, ήταν όλα χρόνια μοναχικά. Εκτός από τις στιγμές που γινόταν στόχος των συμμαθητών του κι εκεί, περνούσε πραγματικά δύσκολα. Όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος, δεν ήταν λίγες οι φορές που συνομίληκοί του ξεσπούσαν επάνω του, του μιλούσαν άσχημα και τον χτυπούσαν. Μάλιστα, μία φορά τα χτυπήματα ήταν τόσο δυνατά που αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, έχοντας χάσει τις αισθήσεις του! Φρικιαστικό...

Η φωτεινή διέξοδος

Αν υπήρχε κάτι που μπορούσε να τον κάνει να αισθανθεί λίγο καλύτερα, μέσα σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα, αυτή ήταν η τεχνολογία. Ήταν ξεκάθαρο πως επρόκειτο για ένα χαρισματικό μυαλό, καθώς -μεταξύ άλλων- σε ηλικία 12 ετών έφτιαξε το δικό του, video game και το πούλησε στο περιοδικό PC and Office Technology προς 500 δολάρια. Μάλιστα, ο Elon, μαζί με τον αδερφό του σκόπευαν να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί με video games, αλλά η οικογένειά τους στάθηκε εμπόδιο. Στα 17 του, πήρε τη μεγάλη απόφαση και μετακόμισε στον Canada, όπου ζούσε η μητέρα του. Μπήκε στο Queen’s University in Kingston του Ontario κι εκεί, γνώρισε την Justine Wilson. Το ζευγάρι παντρεύτηκε κι απέκτησε πέντε γιους, ωστόσο ακολούθησαν χωριστούς δρόμους του 2008. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο University of Pennsylvania, πήρε πτυχία στη φυσική και τα μαθηματικά και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

5e611b99fee23d0c7409b657.png
Elon Musk & Grimes

Μετά το διαζύγιο με την Justine Musk, στη ζωή του μπήκε η ηθοποιός, Talulah Riley. Η σχέση τους ήταν θυελλώδης, καθώς υπήρχαν πολλά σκαμπανεβάσματα. Αρχικά, παντρεύτηκαν το 2010, για να χωρίσουν δύο χρόνια μετά και να παντρευτούν ξανά το 2013. Ωστόσο, το 2014 ο Musk κατέθεσε αίτηση διαζυγίου την οποία κι απέσυρε, μέχρι να μπει το οριστικό φινάλε τον Οκτώβρη του 2016. Ακολούθησε μία σύντομη σχέση, με την -επίσης- ηθοποιό, Amber Heard, ενώ από το 2018 μέχρι σήμερα στο πλευρό του βρίσκεται η pop τραγουδίστρια, Grimes, η οποία τον Μάιο του 2020 έφερε στη ζωή τον γιο τους.

Η δική του αυτοκρατορία

Με τη βοήθεια του αδερφού του και την στήριξη επενδυτών της Silicon Valley, ο Musk ίδρυσε την πρώτη, δική του εταιρία, με το όνομα Zip2. Αυτό που έκανε, ήταν να προμηθεύει με ταξιδιωτικούς οδηγούς πόλης, μεγάλες εφημερίδες όπως οι New York Times, μέχρι που η Compaq αγόρασε την εταιρία, με τον Musk να κερδίζει περίπου 22 εκατομμύρια δολάρια. Το 1999, ακολούθησε η ίδρυση της Χ.com. Πρόκειται για μία διαδικτυακή εταιρεία τραπεζικών υπηρεσιών, που αργότερα συγχωνεύτηκε με την Confinity για να σχηματίσουν την PayPal. Απομακρύνθηκε από τη θέση του CEO το 2000, ωστόσο παρέμεινε κύριος μέτοχός της. Η συμφωνία με το eBay το 2002, ήταν απίστευτα κερδοφόρα γι΄αυτόν, καθώς πρόσθεσε στον τραπεζικό του λογαριασμό περίπου 165 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν ανήκε ποτέ στην κατηγορία των ανθρώπων που εφησυχάζουν. Πάντα έψαχνε το κάτι περισσότερο και προσπαθούσε να εξελιχθεί σε όλους τους τομείς. Το 2002 ίδρυσε την SpaceX. Το όραμά του, ήταν να γίνουν τα ταξίδια στο διάστημα πιο... προσιτά, ενώ δύο χρόνια αργότερα, αποφάσισε να αφήσει το στίγμα του και στο χώρο των αυτοκινήτων, ιδρύοντας την Tesla Motors. Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο της εταιρίας, κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα και το 2008 έγινε CEO, ωστόσο βρέθηκε αντιμέτωπος με την καταστροφή. Όταν κάνεις κινήσεις με ρίσκο, μπορεί να βγεις κερδισμένος, αλλά μπορεί και να τα χάσεις όλα. To game over ήταν πολύ κοντά, αλλά ο Musk βρήκε τη λύση και τελικά τα κατάφερε, ξεπερνώντας τον ορατό -τότε- κίνδυνο της χρεοκοπίας. 

ap-20336678051318-1-681x454.jpg

Ωστόσο, δεν λείπουν οι στιγμές που του αρέσει να προκαλεί. Δεν αντιλαμβάνεται τα όρια και δεν τον απασχολούν τα πρόσωπα. Το Τwitter, είναι το μέσο που χρησιμοποιεί για να τοποθετηθεί γύρω από σημαντικά και λιγότερο ασήμαντα θέματα κατά καιρούς. Έχει πάρει θέση για τον covid19, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων κι έχει σχολιάσει αρκετές φορές τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ δε διστάζει να μιλήσει άκρως προσβλητικά δημόσια για συγκεκριμένα πρόσωπα.

Το έκανε και πρόσφατα, όταν απάντησε σε ερώτηση ενός follower στο Twitter, για το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden δεν έκανε κανένα σχόλιο, μετά την επιστροφή των τεσσάρων ερασιτεχνών αστροναυτών στη γη, που συμμετείχαν στην αποστολή της SpaceX. Σκοπός της αποστολής αυτής, ήταν η συγκέντρωση ενός σημαντικού χρηματικού ποσού για το St. Jude Children’s Research Hospital κι ο στόχος επετεύχθη! Αρχικά, συγκεντρώθηκαν περίπου 160.2 εκατομμύρια δολάρια, με τον ίδιο τον Musk να ανακοινώνει πως θα προχωρήσει σε προσωπική δωρεά ύψους 50 εκατομμυρίων, εκτοξεύοντας το συνολικό ποσό. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, εκρηκτικός χαρακτήρας, αλλά πάνω από όλα μαχητής της ζωής. Αυτός είναι ο Elon Musk.