fbpixel

Search icon
Search
Novak Djokovic: Ο κορυφαίος τενίστας καλεί τον πλανήτη να κινηθεί στους δικούς του ρυθμούς
PEOPLE & MOMENTS

Novak Djokovic: Ο κορυφαίος τενίστας καλεί τον πλανήτη να κινηθεί στους δικούς του ρυθμούς

Μήπως ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε μερικά πράγματα;


Οι αθλητές αποτελούν πρότυπα. Είναι πρόσωπα με τεράστια επιρροή κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά. Τις τελευταίες ημέρες, ολόκληρης ο πλανήτης κινείται στους ρυθμούς του Novak Djokovic, με τον Σέρβο να βρίσκεται στο επίκεντρο, αυτή τη φορά όχι για τις επιδόσεις του εντός court. Ο Covid-19 έχει αλλάξει ριζικά τις ζωές όλων μας, όλων των ανθρώπων αυτού του κόσμου και το Νο1 του ταμπλό, απασχολεί την επικαιρότητα όχι γιατί παραβίασε κάποιον κανόνα, όχι γιατί δε θέλησε να εμβολιαστεί, αλλά γιατί συμπεριφέρθηκε με πλήρη ανευθυνότητα, θέτοντας σε κίνδυνο πολλούς ανθρώπους που βρέθηκαν γύρω του. Είναι αυτή η αποκαθήλωση ενός από τους πιο σπουδαίους -κατά γενική ομολογία- αθλητές των τελευταίων χρόνων; Η ιστορία θα το δείξει...

Ένα σίριαλ... διαρκείας που απασχολεί όλο τον κόσμο!

The Story

shutterstock-1219570999.jpg

Όλα ξεκίνησαν, όταν ο Novak Djokovic ταξίδεψε στην Αυστραλία προκειμένου να αγωνιστεί στο Australian Open, που θα ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου και να διεκδικήσει την κατάκτηση του πρώτου Grand Slam της σεζόν. Ωστόσο, τα πράγματα αυτή τη φορά δεν ήταν τόσο απλά. Ο Djokovic παραβίασε μία σειρά από κανόνες, ηθικούς και μη κι η Κυβέρνηση της χώρας τον αντιμετώπισε ως παράνομο μετανάστη και δεν του επέτρεψε την είσοδο στην Αυστραλία, επειδή δεν είχε εμβολιαστεί, παρά το γεγονός ότι είχε κάνει εξαίρεση και του έδωσε visa. Ο Scott John Morrison, ο Πρωθυπουργός της χώρας, αντιμετώπισε τον Σέρβο τενίστα σαν έναν κοινό, παράνομο μετανάστη, που επιχείρησε να εισέλθει παράνομα σε αυτήν, τηρώντας μία αρκετά σκληρή στάση.

Το... σίριαλ αυτό μετράει πολλές ημέρες και πολλά, διαφορετικά επεισόδια. Αρχικά, ο Djokovic παρέμεινε σε μία μυστική τοποθεσία, μαζί με άλλους «κρατούμενους», την ώρα που τόσο στην πατρίδα του, όσο και στη Μελβούρνη -αλλά και στην Ελλάδα- συμπατριώτες του και μη, βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν υπέρ του. Ο Σέρβος είδε την visa του να ακυρώνεται κι έκανε έφεση. Την κέρδισε και φαινομενικά, δικαιώθηκε, εξασφαλίζοντας και την ελευθερία του, όμως και πάλι, ένα νέο επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στο συγκεκριμένο story. Όπως έγινε γνωστό, ο Υπουργός μετανάστευσης της χώρας μπορεί ακόμα να αποφασίσει την ακύρωση της visa και την απέλαση του Σέρβου κι αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια για το τι θα συμβεί, καθώς πρόκειται αναμφίβολα για μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Ο αθλητικός κόσμος -κι όχι μόνο- παρακολουθεί τις εξελίξεις κι ο Djokovic εξακολουθεί να περιμένει την οριστική απάντηση. Όπως όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή ωστόσο, έτσι κι αυτή η υπόθεση έχει δύο πλευρές...

Ένα νόμισμα με δύο όψεις 

shutterstock-93712837.jpg

Ξεκινώντας από τα βασικά, είναι ξεκάθαρο πως η αντιμετώπιση της Κυβέρνησης της Αυστραλίας δεν ήταν σωστή κι αυτή η λέξη, ίσως να είναι κι επιεικής. Ο Djokovic σε καμία περίπτωση δεν προσπάθησε να μπει παράνομα στη χώρα και δεν είχε καμία λογική, η κράτησή του στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, χωρίς να έχει πρόσβαση στο κινητό του ή στα προσωπικά του αντικείμενα. Η Κυβέρνηση του είχε επιτρέψει να ταξιδέψει και τελικά, αποφάσισε να εξαντλήσει όλη την αυστηρότητά της, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποτέ στην ουσία το τοπίο. Όμως, είναι δεδομένο πως από τη μεριά του, ο Σέρβος γνώριζε πολύ καλά από πολύ νωρίς πως το Australian Open απαιτούσε τον εμβολιασμό όλων όσων θα συμμετείχαν σε αυτό. Δεδομένου ότι υπήρχαν... «παράθυρα», για τους αθλητές που είτε είχαν νοσήσει πρόσφατα, είτε δεν μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο για άλλους ιατρικούς λόγους, ο έμπειρος αθλητής προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί και ζήτησε εξαίρεση, με τους διοργανωτές να έχουν πλήρη εικόνα για όλα. Λάθος ή σωστό το γνώριζαν.

Ο Djokovic -λοιπόν- παρουσίασε συγκεκριμένα έγγραφα και test, που πιστοποιούσαν ότι νόσησε πρόσφατα κι άρα, δεν είχε εμβολιαστεί. Πολλά μέλη της οικογένειάς του, βγήκαν και μίλησαν δημόσια, κατηγορώντας την Κυβέρνηση της Αυστραλίας για την στάση και τις ενέργειές της και κάλεσαν τον κόσμο να βγει στους δρόμους. Για τις απόψεις τους σχετικά με τον Covid-19, δε χρειάζεται να γραφτεί κάτι. Ζούμε σε έναν δημοκρατικό κόσμο κι ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει και να πιστέψει ό,τι θέλει, αν κι ειπώθηκαν ακραία πράγματα. Άλλωστε, η σκέψη του Σέρβου για τον εμβολιασμό ήταν ξεκάθαρη εδώ και μήνες και συγκεκριμένα, από τον περασμένο Απρίλιο, όταν σχολιάζοντας το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των αθλητών, ανέφερε: «Ελπίζω να μην γίνει ποτέ αυτό, γιατί πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω στο δικαίωμα της επιλογής». Το... θρίλερ είναι σε πλήρη εξέλιξη κι ακόμη κι αυτή την ώρα, άπαντες περιμένουν τις οριστικές εξελίξεις. Είτε θα παραμείνει στην Αυστραλία ο Σέρβος και θα αγωνιστεί στο μεγάλο Grand Slam, είτε θα του απαγορευτεί η είσοδος και θα απελαθεί.

Ψέμα ή ανοησία;

shutterstock-146198018.jpg

Επιστρέφοντας στο «καυτό» θέμα, σύντομα όλοι κατάλαβαν στην πορεία ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Διαπιστώθηκε πως υπήρχε ένα μεγάλο κενό σε αυτά που υποστήριζε η πλευρά του Σέρβου και τελικά, ο ίδιος μέσα από μία γραπτή δήλωση στα social media, παραδέχτηκε πως τον προηγούμενο μήνα «έσπασε» την καραντίνα, όταν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό για να συναντήσει έναν δημοσιογράφο και να του παραχωρήσει συνέντευξη. «Παρότι δεν είχα κανένα σύμπτωμα, έκανα ένα rapid τεστ στις 16 Δεκεμβρίου, το οποίο ήταν αρνητικό και λόγω αυξημένης προσοχής έκανα κι ένα επίσημο τεστ PCR την ίδια μέρα. Την επόμενη μέρα βρέθηκα σε μία εκδήλωση για το τένις όπου έδωσα βραβεία σε παιδιά και μάλιστα, έκανα rapid τεστ πριν από την εκδήλωση και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Ήμουν ασυμπτωματικός, ένιωθα καλά και δεν είχα λάβει καμία ενημέρωση για το θετικό PCR τεστ, παρά μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Την επόμενη μέρα, στις 16 Δεκεμβρίου βρέθηκα σε ένα γήπεδο τένις στο Βελιγράδι για να εκπληρώσω μία υποχρέωση που είχα αρκετό καιρό για μία συνέντευξη και φωτογράφηση με την εφημερίδα L’ Equipe. Ακύρωσα όλες τις άλλες εκδηλώσεις, εκτός από αυτή την συνέντευξη. Ένιωσα υποχρεωμένος να προχωρήσω με την συνέντευξη γιατί δεν ήθελα να απογοητεύσω τον δημοσιογράφο αλλά φρόντισα να έχω απόσταση ασφαλείας και να φοράω μάσκα εκτός από την στιγμή της φωτογράφησης». Αυτά ανέφερε ο Σέρβος -μεταξύ άλλων- στη δήλωσή του. Δηλαδή, υποστηρίζει πως πήγε να δώσει συνέντευξη σε έναν άλλο άνθρωπο, γνωρίζοντας ότι ήταν θετικός, χωρίς να τον ενημερώσει ότι νοσεί. Από μόνο του αυτό, είναι τουλάχιστον ανεύθυνο. Από την άλλη, δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως ο Djokovic δε νόσησε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά νωρίτερα και παρουσίασε απλά το συγκεκριμένο έγγραφο για να μπορέσει να ταξιδέψει. Οι έρευνες κι οι συζητήσεις συνεχίζονται κι η οριστική απάντηση ακόμη αναμένεται, όμως σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι τόσο απλή. Δεν έχει να κάνει απλά με το αν είχε ή όχι το δικαίωμα να ταξιδέψει ο Σέρβος ή με το αν πρέπει να απελαθεί. Δεν έχει να κάνει καν, με το αν υπάρχει σωστή αντιμετώπιση από την πλευρά των αρχών της Αυστραλίας. Για όλα αυτά, ο καθένας έχει την άποψή του.

Την ώρα που ένας ολόκληρος λαός μίας χώρας βιώνει τόσο δύσκολες καταστάσεις, που έχει στερηθεί για μήνες ολόκληρους -εξαιτίας των διαδοχικών lockdown- την ελευθερία του κι έχει αναγκαστεί να μείνει μακριά από τα αγαπημένα του πρόσωπα, ένας αθλητής ζητά με απίστευτη αυτοπεποίθηση να εξαιρεθεί και να βρεθεί στην Αυστραλία για ένα τουρνουά. Ναι, ενός εκ των κορυφαίων της σεζόν. Η Κυβέρνηση του το επιτρέπει, αλλά τελικά τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή. Μήπως όμως εξ αρχής ήταν όλα λάθος; Μήπως πρέπει να σκεφτούμε όλοι μας ότι δεν έχει διαφορά στην ουσία ένας αθλητής από έναν απλό πολίτη; Μήπως όλη αυτή η ιστορία πρέπει να μας κάνει να προβληματιστούμε λίγο περισσότερο ακόμη και για τα πρότυπά μας; Οι Αυστραλοί εκφράζουν όλες αυτές τις ημέρες την οργή τους μέσα από τα social media και το κλίμα για τον Σέρβο είναι κάτι παραπάνω από βαρύ. Δικαίως ή αδίκως, δεν το γνωρίζουμε. Ο καθένας σε αυτή τη ζωή παίρνει αυτό που του αξίζει κι η ιστορία θα δείξει, αν θα βγει σε καλό ή όχι στον Djokovic όλο αυτό...