fbpixel

Search icon
Search
Νηστεύετε; 3+1 γλυκά κατάλληλα για εσάς
TASTE

Νηστεύετε; 3+1 γλυκά κατάλληλα για εσάς

Δεν θα μπορείτε να τους αντισταθείτε από την πρώτη μπουκιά


Η περίοδος της νηστείας περιορίζει τις επιλογές μας, καθώς τα περισσότερα από τα υλικά που χρησιμοποιούμε στο καθημερινό μας διατροφολόγιο απαγορεύονται. Τα γλυκά ανήκουν στις τροφές που δεν μπορούμε να αντισταθούμε και γι΄αυτό ψάχνουμε εναλλακτικές συνταγές για να τα γευόμαστε χωρίς τύψεις. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλές παραλλαγές για τις γλυκές μας απολαύσεις. 

Ανακαλύψτε τες!

Panforte με σοκολάτα

panforte-akis.jpg

Υλικά

  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα
  • 150 γρ. αμύγδαλα, χωρίς φλούδα
  • 150 γρ. φουντούκια
  • 150 γρ. καρύδια
  • 250 γρ. μέλι
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 150 γρ. κόντιτα
  • 100 γρ. σύκα, αποξηραμένα
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Σε ένα ταψί βάζουμε τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα καρύδια. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 130ο C στον αέρα. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και βάζουμε το μέλι, την άχνη και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να πάρει μια βράση. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε την κόντιτα και τα σύκα ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, τους ξηρούς καρπούς, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε σε ταψί 20 εκ. με λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

Μπουγάτσα νηστίσιμη

img-2576.jpg

Υλικά 

  • 1 πακέτο (450 γραµ.) λεπτό φύλλο Βηρυτού
  • 100 γραµ. φυτικό βούτυρο ή βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο
  • 50 γραµ. ηλιέλαιο

Για την νηστίσιμη κρέμα μπουγάτσας

  • 1½ λίτρο φυτικό γάλα αμυγδάλου (ή σόγιας ή καρύδας ή νερό)
  • 200 γραµ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γραµ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.σ. φυτικό βούτυρο

Για την επικάλυψη

  • κανέλα σκόνη
  • ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη

Εκτέλεση 

Για τη νηστίσιμη κρέμα με γάλα αμυγδάλου

Σε κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα ή το νερό, µε τη ζάχαρη να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι βροχηδόν και ανακατεύουμε µε σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα. Μόλις πήξει, την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο καλά. Αφήνουμε την κρέμα για τη νηστίσιμη μπουγάτσα χωρίς αυγά να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.

Για τα φύλλα στο ταψί

Ανακατεύουμε το λιωμένο φυτικό βούτυρο με το ηλιέλαιο σε ένα μπολ. Βουτυρώνουμε με πινέλο ένα ρηχό ταψί για πίτα 34 ή 36 εκ. Στρώνουμε ακτινωτά (να περισσεύει πολύ φύλλο έξω) 9 φύλλα Βηρυτού ή σπιτικά φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα πεταχτά με το πινέλο, µε λίγο λιωμένο βούτυρο. Αδειάζουμε την κρύα κρέμα σε λεπτή στρώση. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κρέμα. Βουτυρώνουμε καλά τις ενώσεις των φύλλων. Καλύπτουμε µε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα πεταχτά µε το πινέλο. Μπήγουμε τα περισσεύματα μέσα στο ταψί µε σπάτουλα, όπως στο γαλακτομπούρεκο.

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε την νηστίσιμη μπουγάτσα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200°C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 25 με 30 λεπτά. Ψήνουμε την μπουγάτσα, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο πάνω και κάτω. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ή ξύλο κοπής. Κόβουμε τη ζέστη κριτσανιστή μπουγάτσα σε κομματάκια και πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη, άχνη ή κρυσταλλική. Ό,τι επιθυμεί ο καθένας.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

Φρουτένια Muffins

istock-813904538-1-e1646851996444.webp

Υλικά 

  • 2 ώριμες μπανάνες λιωμένες
  • 12 φράουλες κομμένες
  • Μισό μήλο κομμένο
  • 15 μούρα κομμένα
  • 1/4 του φλιτζανιού λάδι καρύδας
  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση 

Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο σου στους 180 βαθμούς C. Προσθέτουμε όλα τα φρούτα σε ένα μπολ και τα λιώνουμε μ' ένα πιρούνι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι καρύδας και συνεχίζουμε να πολτοποιείς τα φρούτα. Ρίχνουμε μέσα στο μπολ το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι και τα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Παίρνουμε ένα ταψί σιλικόνης για muffins με 14 θήκες ή 14 φορμάκια σιλικόνης για μάφιν. Μοιράστε το μείγμα στις θήκες. Ψήνουμε για 18 έως 20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.

Λαδοκούλουρα με πορτοκάλι και σουσάμι

portoklai.webp

Υλικά 

  • 100 γραμμ. ελαιόλαδο
  • 20 γραμμ. κονιάκ
  • 100 γραμμ. χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 110 γραμμ. ζάχαρη
  • 370 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν
  • 1/2 κουτ. γλ. κανέλα (μπορείς να βάλεις και λίγο παραπάνω αν είσαι λάτρης)
  • 1/4 γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 70 γραμμ. σουσάμι

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε το ελαιόλαδο, το κονιάκ τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα του και τη ζάχαρη στο multi και τα χτυπάμε μαζί μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι. Δεν πλάθουμε πολλή ώρα για να μη βγάλει η ζύμη το λάδι. Φτιάχνουμε μπαλάκια με το χέρι μας ή μπαστουνάκια, τα οποία κάνουμε σαν δαχτυλίδια, τα πατάμε ελαφρώς και τα βουτάμε σε ένα πιάτο που έχουμε βάλει το σουσάμι. Θα βγουν περίπου 15-20 κομμάτια. Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 18-20 λεπτά.