fbpixel

Search icon
Search
4 γευστικές νηστίσιμες συνταγές που μπορείτε να απολαύσετε για πρωινό
TASTE

4 γευστικές νηστίσιμες συνταγές που μπορείτε να απολαύσετε για πρωινό

Λιχουδιές που μπορείτε να απολαύσετε είτε νηστεύετε είτε όχι


Η περίοδος της νηστείας έχει ξεκινήσει! Είτε, λοιπόν, επιθυμείτε να νηστέψετε, είτε απλώς να αποτοξινωθείτε και να αποφύγετε τα ζωικά παράγωγα, οφείλετε να δημιουργήσετε στο σπίτι σας πολύ εύκολες συνταγές, τις οποίες θα λατρέψετε. Εμείς καταγράψαμε τέσσερις κορυφαίες συνταγές που θα θελήσετε να τα εντάξετε γενικότερα στο διατροφολόγιο σας, ενώ αποτελούν τέλεια πρόταση για το πρωινό σας γεύμα.

Καλή απόλαυση!

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι & πορτοκάλι

delicious-raisin-cake-with-raisins.jpeg

Υλικά:

  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. ταχίνι
  • 350 ml χυμό πορτοκάλι (φρεσκοστυμμένο)
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το γλάσο

  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.σ νερό
  • Λίγο ξύσμα από πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε, χτυπώντας το ταχίνι με τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα. Χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε την ένταση από το μίξερ και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι του κέικ, αφού πρώτα το λαδώσουμε και το αλευρώσουμε ελαφρώς, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για μια ώρα. Για το γλάσο ρίχνουμε σε ένα μπολ κοσκινισμένη την άχνη ζάχαρη, λίγο ξύσμα από πορτοκάλι και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ωραίο γυαλιστερό γλάσο. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό. Περιχύνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ και το αφήνουμε να στεγνώσει για 20 λεπτά.

Cookies με κινόα

shutterstock-1442945033.jpg

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι βρώμης
  • ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα
  • 1 φλιτζάνι καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο + 5 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο αμυγδάλου
  • ¼ φλιτζανιού λάδι καρύδας λιωμένο
  • ½ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
  • ½ φλιτζάνι ξηροί καρποί
  • ½ φλιτζάνι αποξηραμένα cranberry

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς και στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι βρώμης, το baking powder, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι. Πρόσθεσε την κινόα και στη συνέχεια τα καρότα τριμμένα, ανακατεύοντας πολύ καλά. Σε ένα μικρό μπολ, συνδύασε το λιναρόσπορο και το ζεστό νερό και άφησε το στην άκρη να πήξει για περίπου 5 λεπτά. Σε ένα μεσαίο μπολ, συνδύασε το βούτυρο αμυγδάλου, το λάδι καρύδας και το σιρόπι σφενδάμου μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίξε και το μείγμα του λιναρόσπορου. Προσθέτουμε στα υγρά υλικά τα στέρεα και έπειτα τους ξηρούς καρπούς και τα cranberry. Δίνουμε σχήμα και τα βάζουμε στο ταψί να ψηθούν για 20 λεπτά.

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

koyloyria-thessalonikis.jpeg

Υλικά:

  • 150 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 7 1/2 γρ. αλάτι
  • 35 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 275-300 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 16 γρ. μαγιά ξηρή
  • 200 γρ. σουσάμι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. νερό, χλιαρό

Εκτέλεση:

Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι σκληρό, το αλεύρι γ.ο.χ., τη ζάχαρη και το αλάτι) και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της. Η ζύμη θα ξεκινάει να ξεκολλάει από τον πάτο. Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μία μεμβράνη για 30'- 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Γεμίζουμε ένα μπολ με το νερό (500γρ.) και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και ένα άλλο μπολ με το σουσάμι. Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε τη ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια βάρους 80 γρ. (10 τεμ). Σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθουμε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο. Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο μπολ με το σουσάμι. Τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα ή να τα γεμίσετε με ό,τι υλικά επιθυμείτε.

Vegan muffins φράουλα

shutterstock-1221987364.jpg

Υλικά:

  • 1 ½ κούπα νιφάδες βρώμης
  • 1 ¾ κούπας αλεύρι γ.οχ ή μαλακό
  • 1 κούπα ζάχαρη καρύδας ( ή καστανή)
  • 1 κούπα φράουλες (περίπου 5 φράουλες) κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 1 ½ κούπα φυτικό γάλα
  • 2 βανίλιες σε σκόνη
  • 1 κ.γ baking powder
  • ¼ κ.γ αλάτι
  • ¼ κούπας λάδι καρύδας
  • ½ κούπα λιναρόσπορο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη καρύδας και το λάδι καρύδας. Χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για λίγο με το μίξερ. Συνεχίζουμε με μια σπάτουλα να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ετοιμάζουμε τη θήκη για τα muffins μας. Προτιμήστε θήκες σιλικόνης που αφαιρείται εύκολα το muffinαπό μέσα και δεν κολλάει. Προσθέτουμε στις θήκες και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.

Συνταγή: The Healthy Plan