fbpixel

Search icon
Search
PSYCHOLOGY

New Year's Resolutions: Μήπως τελικά είναι οκ αν αποτύχουν;

Power Girl’s Guide: Επιστήμη, μαγειρική & shopping οι απόλυτοι σύμμαχοί σας


New Year's Resolutions: Μήπως τελικά είναι οκ αν αποτύχουν;

Tο σενάριο είναι γνωστό και για τους περισσότερους από εμάς επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Κι ενώ βρισκόμαστε αποπροσανατολισμένοι στον καναπέ του σπιτιού μας χωρίς να είμαστε καν σίγουροι για το τι μέρα είναι, μικρές φαινομενικά αθώες σκέψεις έρχονται στο μυαλό μας. «Τι κατάφερα τον χρόνο που πέρασε;» ρωτάτε τον εαυτό σας και κάπως έτσι ξεκινάει ο λεγόμενος απολογισμός του έτους. Οι πιο οργανωμένοι, όπως κι εγώ, ξεθάβετε από κάποιο συρτάρι του γραφείου σας τα "resolutions" του 2019 που φυσικά και δεν έχετε πετύχει και μετά το πρώτο κύμα απογοήτευσης και αυτοεπίκρισης λέτε στον εαυτό σας ότι φέτος και με τη νέα χρονιά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά! 

Φέτος δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες, θα βάλετε νέους στόχους και θα τους πετύχετε. Με αποφασιστικότητα παίρνετε χαρτί και μολύβι και γράφετε τα νέα σας resolutions, τα οποία μπορεί να είναι και σχεδόν πανομοιότυπα με της προηγούμενης χρονιάς, ενώ παράλληλα έχετε ήδη μπει στο Google για να βρείτε όλα αυτά τα «εργαλεία» που θα σας βοηθήσουν να κατακτήσετε αυτή τη φορά όσα επιθυμείτε! Ανανεωμένοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση είστε σίγουροι πλέον ότι αυτή η χρονιά θα φέρει όντως ένα "new you"!

Remote file

Fast forward και μία εβδομάδα μετά την αλλαγή της χρονιάς κατά πάσα πιθανότητα έχετε ήδη «σπάσει» κάποια από τα resolutions σας, το σημειωματάριο που λεπτομερώς έχετε καταγράψει τα πάντα έχει βρεθεί στη θέση του σε εκείνο το συρτάρι κάτω δεξιά από το γραφείο σας και η ζωή σας έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς. Για κάθε ατασθαλία λέτε στον εαυτό σας ότι «δεν πειράζει είναι γιορτές ακόμη, θα μπείτε σε πρόγραμμα», άλλωστε έχετε πολύ χρόνο ακόμη, είναι μόλις Ιανουάριος. Χωρίς να θέλω να είμαι κυνική ή επικριτική ξέρετε κι εσείς κάπου βαθιά μέσα σας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επονομαζόμενων "New Year’s Resolutions" δε θα πραγματοποιηθεί ποτέ και πριν σκεφτείτε το οτιδήποτε θα σας πω ότι αυτό ίσως και να είναι οκ!

Remote file

Ενώ είναι εύκολο να αντιληφθούμε γιατί αυτή η φανταστική τέλεια -αλλά καθόλου ρεαλιστική- νέα εκδοχή του εαυτού μας είναι τόσο γοητευτική, η ιδέα ενός "extreme make-over" της προσωπικότητας μας πέρα από ουτοπική μπορεί να είναι και καταστροφική. Ο συγγραφέας Marc Freedman γράφει ότι πίσω από κάθε προσπάθειά μας να αλλάξουμε ριζικά τον εαυτό μας βρίσκεται η πεποίθηση ότι το παρελθόν μας είναι επιβαρυντικό. Η ανάγκη μας να αλλάξουμε μπορεί να πηγάζει από πολλούς παράγοντες αλλά ο βασικότερος είναι ότι δεν είμαστε ευτυχισμένοι ή ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί. Στη σύγχρονη δυτική κουλτούρα η συνεχής επανίδρυση και προσπάθεια για το τέλειο έχει εντυπωθεί στο μυαλό μας ως στόχος. Το να αγαπήσεις τον εαυτό σου με τα ελαττώματά του είναι παραίτηση, ενώ η απάντηση σε κάποιον που κάθε Πρωτοχρονιά δεν έχει την παθολογική ανάγκη να αλλάξει ριζικά τη ζωή του είναι ότι είναι αδύναμος ή ότι δεν έχει στόχους.

the science

Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Walter Akana, η βαθιά θέληση να «βελτιώσουμε» τον εαυτό μας είναι συνώνυμη με την ανάγκη μας να κρύψουμε αυτό που πραγματικά είμαστε με αυτό που προσπαθούμε να γίνουμε. Η συνεχής επανίδρυση του εαυτού μας είναι σχεδιασμένη να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας όχι ως προς τα δικά μας κριτήρια αλλά περισσότερο στα μάτια των άλλων. Ουσιαστικά αντιμετωπίζουμε την ταυτότητά μας ως αγαθό και υιοθετώντας μία καινούρια αλλάζουμε μόνο επιφανειακά και συνήθως για να ικανοποιήσουμε τους γύρω μας καταπιέζοντας πολλές φορές την προσωπικότητά μας. Η διαδικασία λοιπόν των "resolutions" είναι ίσως ο εχθρός της πραγματικής αλλαγής.

Remote file

Ο ερευνητής Mike Bulajewski παρομοιάζει τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με αυτόν που χρησιμοποιούμε την σύγχρονη τεχνολογία, συγκρίνοντας την πίεση με την οποία θέλουμε να αλλάξουμε με τον τρόπο που κάνουμε update στις εφαρμογές του κινητού μας. Κάθε νέα έκδοση πρέπει να είναι απλά καλύτερη από την προηγούμενη. Τονίζει ότι ζούμε σε μία κουλτούρα όπου αναλώνουμε τους εαυτούς μας έχοντας αποδεχθεί πλήρως ότι ποτέ δεν είμαστε αρκετοί! Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Στη διαδικασία αυτοβελτίωσης δαιμονοποιούμε το παρελθόν μας με το ρητό "New Year New Me" να επαναλαμβάνεται ασταμάτητα κάθε νέα χρονιά. Το παρελθόν μας όμως είναι στοιχείο του χαρακτήρα μας και δυστυχώς δεν αλλάζει. Με την αποφυγή του δημιουργούμε μία ψυχολογική κατάσταση ενοχικότητας η οποία τελικά εμποδίζει και την πραγματική αλλαγή ή επίτευξη κάθε νέου στόχου. 

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Η. D. Larence ή λύση για πραγματική αυτοβελτίωση είναι η αποδοχή της ταυτότητάς μας και των εμπειριών μας. Κλειδί για κάθε αλλαγή είναι η αρμονία και η κατανόηση των λόγων για τους οποίους την αποζητούμε. Η ιδέα της ψυχικά επίπονης διαδικασίας των resolutions πέρα από μη ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη τελικά δημιουργεί άγχος και απογοήτευση, καθώς όταν δε μπορούμε τελικά να ακολουθήσουμε το υπεραισιόδοξο πλάνο μας παραιτούμαστε πλήρως και ελπίζουμε ότι με την επόμενη πλέον χρονιά θα ξαναρχίσουμε από το μηδέν.

Όπως τονίζουν γενικότερα ψυχολόγοι κι ερευνητές είμαστε σχεδόν προγραμματισμένοι να ελπίζουμε στον από μηχανής θεό και τις αλλαγές που θα φέρει κι εθισμένοι ακόμη στα φαντασίωση ότι δε χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε πραγματικά ό,τι δε μας αρέσει, απλά το αποφεύγουμε, αλλά αυτό δεν είναι πραγματική αλλαγή. Η λύση βρίσκεται πρώτα στην αποδοχή όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που θέλουμε να αλλάξουμε, των επιλογών μας και ακόμη και των κακών συνηθειών μας, ενώ στη συνέχεια και με υπομονή δημιουργούμε νέες πρακτικές που θα μας οδηγήσουν συμπεριφορικά στον εαυτό που θέλουμε να γίνουμε, μία διαδικασία που σίγουρα θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα ημερολογιακό έτος.

the tips

Η σταθερή προσπάθεια για αλλαγή, η αγάπη και η κατανόηση για τον εαυτό μας είναι ο μόνος τρόπος να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε την καθημερινότητα και τη ζωή που θέλουμε. Εάν αυτό σας ακούγεται πιο δύσκολο από το να θέσετε διάφορους μη πραγματοποιήσιμους στόχους, τότε σίγουρα το έχετε ανάγκη. Επειδή είμαι σίγουρη ότι όπως κι εγώ γράψατε ήδη τα resolutions του 2020 αντί να τα παρατήσετε υπάρχει μία πιο συμβιβαστική λύση. Αξιολογήστε ξανά τους στόχους σας λαμβάνοντας υπόψιν τα παρακάτω κριτήρια και ίσως φέτος τελικά να καταφέρετε να πετύχετε κάποιους από αυτούς.

Τip 1: Βάλτε την ευτυχία σας πάνω από όλα

Remote file

Ίσως να είναι πιο εύκολο να το λέει κανείς από ό,τι να το κάνει. Σταματήστε να επιζητάτε την αποδοχή των άλλων και επικεντρωθείτε στα δικά σας συναισθήματα. Έχουμε συνηθίσει να βαθμολογούμε και να κρίνουμε τον εαυτό μας με βάση τα κριτήρια άλλων και όχι με κριτήριο την προσωπική μας ευτυχία. Πόσο πιο εύκολο άραγε θα ήταν να γυμνάζεστε όντως κάθε μέρα εάν επιλέγατε ένα είδος γυμναστικής που αγαπάτε; 

Tip 2: Γίνετε ο καλύτερός σας φίλος

Remote file


Πολλές φορές κρίνουμε τον εαυτό μας σκληρότερα από ό,τι τους υπόλοιπους έχοντας μη ρεαλιστικές απαιτήσεις με αποτέλεσμα να νιώθουμε μονίμως ανεπαρκείς. Δεν υπάρχει λόγος! Δείξτε στον εαυτό σας την αγάπη, τη φροντίδα και την υπομονή που θα δείχνατε σε έναν αγαπημένο φίλο σας.

 

Tip 3: Απομυθοποιήστε την ιδέα της τελειότητας

Remote file

Βάλτε στο mute αυτή την εσωτερική φωνούλα που σας επισημαίνει ασταμάτητα όλα τα μικρά ή και μεγάλα λάθη που έχετε κάνει στη ζωή σας! Δείτε την αυτοκριτική ως σημάδι φόβου και μη αποδοχής του εαυτού σας. Όλοι μας έχουμε κάνει πράγματα που έχουμε μετανιώσει αλλά ανήκουν στο παρελθόν και δε μπορούν να αλλάξουν. Ζήστε στο παρόν κι επικεντρωθείτε σε αυτό!

Tip 4: Κάντε focus σε αυτά που αγαπάτε

Remote file

Λατρεύετε το παγωτό; Απολαύστε το χωρίς τύψεις! Σας αρέσει να τραγουδάτε στο μπάνιο; Κάντε το ακόμη πιο δυνατά! Μην προσπαθείτε να αλλάξετε πράγματα στον εαυτό σας και την καθημερινότητά σας που σας δίνουν ευχαρίστηση αλλά αντιθέτως ακολουθήστε τη μέθοδο της Marie Kondo στη ζωή σας και διώξτε όλα εκείνα που σας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα ή bad vibes. Μπορεί να είναι η ραγισμένη κούπα που δε χρησιμοποιείτε ή ακόμη και η δουλειά σας.

Tip 5: Σταματήστε να μισείτε τον εαυτό σας και τους άλλους


Remote file

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να είναι ιδιαίτερα επικριτικός προς τους άλλους ή και προς εσάς κάντε ένα pause και σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί τόσο. Μήπως τελικά τα στοιχεία που «μισείτε» στους άλλους έχουν να κάνουν περισσότερο με δικές σας αδυναμίες; Προσπαθήστε να βρίσκετε τα θετικά στους άλλους και κατά προέκταση στον εαυτό σας.

Tip 6: Κάντε υπομονή

Remote file

Ο κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του ρυθμούς και δυστυχώς τα πισωγυρίσματα είναι μέσα στο πρόγραμμα! Δε χρειάζεται να ξεκινήσετε με εκατομμύρια αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου! Τα λάθη είναι αναμενόμενα και σίγουρα δε φέρνουν το τέλος του κόσμου.  

the book

9780451496003.jpeg

Wake Up to the Joy of You - Agapi Stassionopoulos

Μία συλλογή από 52 mantras, ένα για κάθε εβδομάδα του χρόνου που θα σας βοηθήσουν να αφήσετε πίσω σας όλα όσα δε λειτουργούν και σας βαραίνουν αλλά και να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Σε αντίθεση με παρόμοια βιβλία αυτοβοήθειας ο «πνευματικός οδηγός» θα σας καθοδηγήσει σε έναν δρόμο εξερεύνησης χωρίς να υπόσχεται μαγικές λύσεις στα προβλήματά σας ή την απόλυτη ευτυχία. Κρατήστε το στο κομοδίνο σας και περάστε λίγο χρόνο κάθε βράδυ με τον εαυτό σας. Ακόμη και αυτό είναι αρκετό για να σας αγαπήσετε λίγο περισσότερο. 

the shopping guide

 Pamper

Pamper

Μάσκα ποδιών, Sephora

GET ME
 Write it down

Write it down

Νοtebook, Smythson

GET ME
 Add some sparkle

Add some sparkle

Θήκη για iphone, KENZO (Farfetch)

GET ME
 Indulge

Indulge

Κερί με άρωμα macaron & γλυκού αμύγδαλου, Jo Malone (Attica Department Store)

GET ME
 Cleanse

Cleanse

Vegan χειροποίητο σαπούνι χεριών με άρωμα Lemongrass Seamuse, i-D Concept Store

GET ME
 Sleep it off

Sleep it off

Σετ ύπνου από μετάξι, Slip

GET ME

Happy New Year, Happy same you!