fbpixel

Search icon
Search
New Year’s Goals: Τρεις συμβουλές που θα αλλάξουν ριζικά τη διατροφή σας
WELLNESS

New Year’s Goals: Τρεις συμβουλές που θα αλλάξουν ριζικά τη διατροφή σας

Ξεκινήστε τη νέα χρονιά πιο υγιείς, χωρίς να νιώθετε ότι κάνετε «δίαιτα»


Η πρωτοχρονιά σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα όχι μόνο στην ημερολογιακή χρονιά αλλά και σε όλα τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν. Είναι σαν ένα φυσικό restart για οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε καλύτερα ή διαφορετικά, μία ευκαιρία να αναλογιστούμε τους τρόπους που μπορούμε να είμαστε καλύτεροι και να νιώθουμε καλύτερα.

Μέσα σε αυτά είναι – θα πω «σχεδόν» για να μην είμαι απόλυτη – πάντα και η διατροφή. Η διατροφή αποτελεί ακρογωνιαία λίθο της υγείας και ουσιαστικό κομμάτι της προληπτικής ιατρικής, ενώ συγχρόνως μπορεί να βοηθήσει να κάνουμε τις αλλαγές που θα επιθυμούσαμε στο σώμα μας. Ακόμα και με μικρές αλλαγές μπορούμε να αντιστρέψουμε πιθανότητες νόσου, ειδικά εκείνες που δυστυχώς είναι οι συχνότερες στον αιώνα μας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Βρείτε παρακάτω τρεις ουσιαστικές αλλαγές που μπορούν να βελτιώσουν τόσο την υγεία  όσο και να βοηθήσουν να νιώθετε καλύτερα εσωτερικά και εξωτερικά.

Μην υποτιμάτε τη δύναμη της ποικιλίας

Η εβδομαδιαία ρουτίνα έχει την τάση να μειώνει την ποικιλία στη διατροφή, συνηθίζοντας σε μερικά σταθερά φαγητά και σνακ μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων έχουμε στην εβδομάδα μας, τόσο πιο εύκολα μπορεί να αποτελέσει μία πλούσια και πλήρη διατροφή. Και γιατί έχει σημασία αυτό; Επειδή δεν παίζει ρόλο μόνο πόσες θερμίδες καταναλώνουμε αλλά και τί άλλο συνοδεύει αυτές τις θερμίδες. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία δεν περιέχουν ενέργεια αλλά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού. Χωρίς αυτά οι μεταβολικοί δρόμοι και οι διεργασίες του σώματος γίνονται δυσκολότερα και όχι τόσο αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, δέρμα με λιγότερη ελαστικότητα και λάμψη αλλά και δυσκολία να διαχειριζόμαστε επιτυχημένα το σωματικό μας βάρος.

shutterstock-1168866715.jpg

Νέοι στόχοι ποικιλίας:

-Βασικά γεύματα: Προγραμματίζουμε μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών ανά την εβδομάδα. Π.χ. αν την προηγουμένη εβδομάδα στην ημέρα των λαδερών φάγαμε σπανακόρυζο, αυτή την εβδομάδα φτιάχνουμε πρασόρυζο και την επόμενη αρακά ή μία σούπα βελουτέ με λαχανικά εποχής.
-Φρούτα & Λαχανικά: Κάθε εβδομάδα εναλλάσσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζουμε ώστε να έχουμε κάποιο που δεν υπήρχε την προηγουμένη Π.χ. αν τη μία εβδομάδα είχαμε μπανάνες και μήλα, αυτή τη φορά προσθέτουμε και αχλάδια. Αν φάγαμε λάχανο με καρότο, την επόμενη επιλέγουμε μπρόκολο και κουνουπίδι.
-Σνακ: Εκτος από τον κλασικό συνδυασμό ξηρού καρπού και φρούτου, μπορείτε να δοκιμάστε κρακεράκια ολικής με κάποιο βούτυρο ξηρού καρπού με ή χωρίς φρούτο. Το διαδύκτιο μπορεί να προσφέρει μεγάλη έμπνευση για ιδιαίτερες συνταγές που είναι και νόστιμες και θρεπτικές. Αν λοιπόν έχετε χρόνο, φτιάξτε ένα θρεπτικό κέικ μπανάνας ή muffins τα οποία μπορείτε να συντηρείτε στην κατάψυξη και να τα ζεσταίνετε στα μικροκύματα ή στον φούρνο σας όποτε τα θελήσετε. 

Μην βγάζετε το «απαγορευμένο» από τη ζωή σας

Για κάθε έναν από εμάς, υπάρχει κάτι που πιθανώς να μην μπορούμε να αντισταθούμε. Αυτό το «απαγορευμένο» θα μπορούσε να είναι γλυκό ή αλμυρό και να αλλάζει ανά τα χρόνια. Μπορεί να ήταν οι σοκολάτες αλλά μετά από χρόνια να βρίσκουμε ότι δεν μπορούμε να αντισταθούμε στα πιτοειδή. Αν λοιπόν έχετε μία αχίλλειο πτέρνα και καθόλου διάθεση να στερηθείτε, το χειρότερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να αποφασίσετε να το αποφύγετε εξολοκλήρου. Αυτό θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα το επίπονο αίσθημα στέρησης, την κακή διάθεση και την υπερβολική κατανάλωση όταν ξαναβρεθούμε μπροστά του μετά από ένα χρονικό διάστημα.
Νέοι στόχοι για τα «απαγορευμένα»:
-Αποφασίζουμε μία ρεαλιστική συχνότητα κατανάλωσης του «απαγορευμένου» τρόφιμου, για παράδειγμα μία φορά την εβδομάδα
-Αποφεύγουμε να το έχουμε στα ντουλάπια της κουζίνας, όταν αποφασίσουμε ότι ήρθε η ώρα να το καταναλώσουμε, τότε πάμε και το αγοράζουμε
-Οργανώνουμε τη μέρα μας με τέτοιο τρόπο ώστε αν υπάρχει πάντα μια υγιεινή εναλλακτική να καταναλώσουμε όποτε νιώσουμε ευάλωτοι

Κάντε Check in με τον εαυτό σας

Πολλές φορές τα δύσκολα προγράμματα και η έλλειψη χρόνου μας κάνουν να βγάζουμε τις δικές μας ανάγκες από τις προτεραιότητες της ημέρας. Αυτό μπορεί να γίνει μία συνήθεια που συνεχίζει από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα. Η διατροφή είναι εύκολο να μπει σε αυτή την κατηγορία. Γι’ αυτό λοιπόν αξίζει, μία φορά την εβδομάδα ή τον μήνα, όποτε θεωρείτε ότι είναι ρεαλιστικό, να προγραμματίστε να κάνετε check in με τον εαυτό σας για τη διατροφή σας (και γιατί όχι για ό,τι άλλο σας απασχολεί). Δεσμεύστε 15-30 λεπτά στο πρόγραμμά σας και σκεφτείτε τί πήγε καλά και τί όχι το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τι επιτυχίες είχατε στη διατροφή; Τι εμπόδια προέκυψαν; Τι θα μπορούσατε να κάνετε καλύτερα τις επόμενες μέρες; Έτσι βήμα-βήμα θα μπορέσετε να χτίσετε σταθερές βάσεις για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Καλή χρονιά με υγεία!

niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδη PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ