Λίγο πριν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 18 Μαΐου, τα μουσεία όλης της χώρας άνοιξαν και πάλι τις πύλες τους μετά από πολλούς μήνες κι είναι στη διάθεση του κόσμου, έχοντας λάβει προφανώς όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία επισκεπτών και εργαζομένων. Μία σπουδαία στιγμή, για τους λάτρεις της τέχνης, της ιστορίας, του ελληνισμού… Η Θεσσαλονίκη προσφέρει μία ευρεία γκάμα επιλογών για όσους θέλουν να περάσουν το χρόνο τους σε ένα από τα πολλά μουσεία της κι εμείς συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά που αξίζει να επισκεφθείτε το επόμενο διάστημα.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο της Βορείου Ελλάδος. Το Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1912 και το κτίριο που στεγάζεται σήμερα εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1962, όταν δηλαδή η Θεσσαλονίκη γιόρταζε τα 50 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Τα εκθέματα, τα οποία φιλοξενεί, προέρχονται από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στην πόλη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Βρίσκεται στην “καρδιά” της Θεσσαλονίκης κι αποτελεί σήμα κατατεθέν της εδώ και πολλά χρόνια, καθώς κάθε χρόνο την επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες, αλλά και ντόπιοι.
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Ένα ακόμη “στολίδι” της πόλης. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει σπουδαία και σπάνια έργα τέχνης που καλύπτουν χρονολογικά την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, ενώ τα έργα που φυλάσσονται και προβάλλονται στους χώρους του προέρχονται από το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα. Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν γλυπτά, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, εικόνες νομίσματα, επιγραφές, κεραμική, χειρόγραφα, αντικείμενα μικροτεχνίας και υαλουργίας κι η μόνιμη έκθεση του αναπτύσσεται σε έντεκα αίθουσες, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες αυτοτελείς εκθεσιακές ενότητες.
Εβραϊκό Μουσείο
Ιδρύθηκε το 2001 κι ουσιαστικά αποτελεί τη “ζωντανή” ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει συλλογές με επιτύμβιες πλάκες από το κατεστραμμένο Ισραηλιτικό Νεκροταφείο, οικοδομικά μέλη από συναγωγές που κατεδαφίστηκαν από τις γερμανικές αρχές κατοχής, θρησκευτικά αντικείμενα, σπάνια βιβλία στην εβραϊκή γλώσσα, οικογενειακά κειμήλια, δημόσια κι ιδιωτικά έγγραφα σχετικά με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδιωτικές επιστολές, ενδυμασίες και πολλά άλλα.
Λαογραφικό κι Εθνολογικό Μουσείο
Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης είναι ένα ίδρυμα μη κερδοσκοπικό, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού. Στοχεύει στην εξοικείωση των ανθρώπων κι ειδικότερα της νέας γενιάς με τον παραδοσιακό πολιτισμό, μαθαίνοντας σημαντικά κομμάτια της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Όσοι το επισκέπτονται, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την Ελλάδα του “σήμερα” αλλά και του “χθες”, μέσα από σπουδαία κομμάτια κι εκθέματα.
Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (NOESIS) είναι το σημαντικότερο τεχνολογικό μουσείο στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1978, αρχικά ως Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και μεταξύ άλλων, έχει σκοπό να αναδείξει μία πλευρά του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που ερευνήθηκε και προβλήθηκε πολύ λιγότερο από τη φιλοσοφία, την τέχνη, την πολιτική, τη στρατιωτική ιστορία και τη θρησκεία, μέσα από τον διαδραστικό του χαρακτήρα. Όσοι το επισκέπτονται, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της ιστορίας μέσα από την ενεργή τους συμμετοχή σε μία μοναδική εμπειρία.
Μουσείο Φωτογραφίας
Και μόνο το γεγονός ότι αποτελεί το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα, που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφίας, το καθιστά πόλο έλξης για πάρα πολύ κόσμο. Το Μουσείο Φωτογραφίας ιδρύθηκε το 1998 κι από το 2001 στεγάζεται στη διατηρητέα Αποθήκη Α στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Στοχεύει στη συλλογή και τη διατήρηση έργων τέχνης της φωτογραφίας, ενώ προσφέρει σημαντικές γνώσεις σε όσους θέλουν να μάθουν τα πάντα γύρω από τη φωτογραφία. Επίσης, είναι γνωστό και για το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας, που διοργανώνει ανά δύο χρόνια κι είναι πλέον ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης.
Πολεμικό Μουσείο
Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2000 κι έχει φτάσει στο σημείο να φιλοξενεί σήμερα περισσότερα από 10.000 κειμήλια της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Ξεκινάει από την προεπαναστατική περίοδο και φτάνει μέχρι την εμπλοκή στην Κύπρο το 1974, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει κι ουσιαστικά να “βιώσει” μεταξύ άλλων την Ελληνική Επανάσταση, τους Βαλκανικούς Πολέμους καθώς και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
Ιδρύθηκε το 1972 με τη δωρεά ολόκληρης της περιουσίας και της συλλογής έργων τέχνης του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου και στεγάζεται σε ένα μοντέρνο κτίριο στη βόρεια πλευρά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το Τελλόγλειο Ίδρυμα, φιλοξενεί σπουδαία έργα τέχνης Ελλήνων κι Ευρωπαίων καλλιτεχνών από τον 19ο και 20ό αιώνα, ενώ η αρχική του συλλογή, εμπλουτίστηκε στη συνέχεια με τις δωρεές πολλών φίλων της τέχνης. Στοχεύει στην καταγραφή και τη βαθύτερη μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και θέλει να φέρει τον κόσμο ακόμη πιο κοντά στην τέχνη.
Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Η Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1975 και αποτέλεσε τον πρώτο οργανωμένο εικαστικό μουσειακό φορέα της Θεσσαλονίκης. Στεγάζεται στο Μέγαρο Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και περιλαμβάνει σημαντικά έργα της νεοελληνικής τέχνης κι αριθμεί περίπου 300 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής Ελλήνων και μερικών ξένων καλλιτεχνών.
Ολυμπιακό Μουσείο
Ιδρύθηκε το 1998, με την ονομασία Μουσείο Αθλητισμού μετά από πρωτοβουλία και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ειδικής Γραμματείας Αθλητισμού Μακεδονίας-Θράκης και τη συμμετοχή εκπροσώπων Αθλητικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σκοπός του είναι η συλλογή, διατήρηση, καταγραφή και τεκμηρίωση της ιστορίας του αθλητισμού, ενώ το 2004, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μεταφέρθηκε στο Καυτανζόγλειο Στάδιο. Τον Γενάρη του 2008, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνωρίζοντας την προσφορά του Μουσείου Αθλητισμού στον αθλητικό και πολιτιστικό χώρο, το μετονόμασε σε Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Κεντρική Φωτογραφία: Βυζαντινό Μουσείο
Εγγραφείτε στο GLOW Newsletter για περισσότερα απολαυστικά νέα!