fbpixel

Search icon
Search
Μπιενάλε Θεσσαλονίκης: Τα 8 πράγματα που ήδη ξεχωρίσαμε από την φετινή διοργάνωση
CITY VIBES

Μπιενάλε Θεσσαλονίκης: Τα 8 πράγματα που ήδη ξεχωρίσαμε από την φετινή διοργάνωση

Από το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου τα μηνύματα της «Γεωκουλτούρας» θα μας απασχολήσουν δημιουργώντας τροφή για σκέψη


Γη και κουλτούρα γίνονται «ένα», χαρίζοντάς μας τη μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε πιο βαθιά τον κόσμο και να δράσουμε μέσα σε αυτόν. Η έννοια της «γεωκουλτούρας» ως όρου των πολιτικών και κοινωνικών επιστημών, διερευνά ζητήματα μνήμης, ιστορίας και διαχείρισης τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα στις συνθήκες κλιματικής, οικονομικής και προσφυγικής κρίσης. Ο δημιουργικός θεσμός της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης πλησιάζει για όγδοη χρονιά με στόχο όχι μόνο να αφυπνίσει την περιβαλλοντική μας συνείδηση, αλλά και να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες του μέλλοντος με νέες διεκδικήσεις και οράματα. 

773x435-cmsv2-94978539-d4f1-5211-89a4-8a8818594e12-7226688.jpg
8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Πνευματικά Δικαιώματα MOMus

Το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της διοργάνωσης, με κεντρικό πρόσωπο τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Η 8η Μπιενάλε φιλοδοξεί να γίνει μια πράξη επικοινωνίας, δικαιοσύνης και ελευθερίας, καθώς και εμπιστοσύνης και προοδευτικής σκέψης. Τα μηνύματά της ηχούν δυνατά, μυώντας μας σε μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη οπτική του κόσμου, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι ηθικές αξίες, καθώς και ο σεβασμός προς τη γη, που μας θρέφει και μας μεγαλώνει. 

Μετράμε αντίστροφα για την πρώτη ημέρα του αγαπημένου θεσμού, ξεχωρίζοντας ήδη 8 στοιχεία από το φετινό του πρόγραμμα.

1. Το εκπαιδευτικό έργο 

750x998-cmsv2-2a46d220-2e22-5d44-886a-bd0e726a6827-7226688.jpg
Thomas Struth 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Είναι γεγονός ότι περισσότεροι από εκατό σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες, οκτώ νέες εκθεσιακές παραγωγές, τρία projects, ένα φεστιβάλ, τρεις ειδικές συνεργασίες και πολλές ακόμη στο πλαίσιο του ευρύτερου εκπαιδευτικού έργου της 8ης Μπιενάλε, συνδιαμορφώνουν το βασικό της περιεχόμενο, που αφορά σε μια διοργάνωση που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο υποστηρίζουν πρόσθετα περισσότεροι από σαράντα υποστηρικτές και χορηγοί. 

2. Ζητήματα ισότιμης και οικολογικής διαβίωσης 

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες εστιάζουν σε ιστορίες τόπων και ανθρώπων, θίγουν ζητήματα ταυτότητας, ηθικής, δικαίου και βιωσιμότητας, προτείνουν αυτοσχέδιες οικολογικές τεχνολογίες, διερευνούν δυνατότητες συλλογικής ύπαρξης, διερωτούν για τα συστήματα, με τα οποία οργανώνεται η παραγωγή, η κατανάλωση και η κερδοφορία, κάνουν πράξη ιδέες κοινής χρήσης πόρων και ισότιμης διαβίωσης, καθώς και τρόπους επανεκτίμησης της εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης και εν γένει έμβιας ζωής. 

3. Project: «Αστικός αμπελώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης»

Ένα από τα πιο σημαντικά projects της φετινής διοργάνωσης, καθώς η θεματολογία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την φήμη της πόλης μας. Ο αστικός της αμπελώνας δίνει προστιθέμενη αξία στο brand name της και ισχυροποιεί το αφήγημα της οινικής και γαστρονομικής της κουλτούρας. Το project θα πραγματοποιηθεί στο Momus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. 

Info: Εγκαίνια 10/12 στις 20:00. Διάρκεια έως: 19/02/2023. 

4. Έκθεση: «Μητροπολιτικό Πάρκο ΔΕΘ»

Μια πολυαναμενόμενη έκθεση, που αφορά, εξίσου, άμεσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση: "Μητροπολιτικό Πάρκο ΔΕθ" φιλοξενεί έργα μεταπτυχιακών φοιτητών, τριών Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αρχιτέκτονες, γεωπόνοι, δασολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, χωροτάκτες, μηχανικοί περιβάλλοντος, σχεδιάζουν στο πλαίσιο του μαθήματος "Σχεδιασμός Τοπίου, Αστικών Υπαίθριων Χώρων", την τοποθεσία της ΔΕΘ ως σύγχρονο αστικό πάρκο κέντρου που η πόλη στερείται. 

Info: Εγκαίνια 10/12 στις 20:00. Διάρκεια έως: 19/02/2023.

5. Έκθεση: «Graceland. Ο θρίαμβος μιας αβέβαιης πορείας»

Τρεις γυναίκες εικαστικοί, η Ράνια Εμμανουηλίδου, η Φανή Μπουντούρογλου και η Ευαγγελία Ψωμά, δίνουν ένα καλλιτεχνικό ραντεβού με στόχο να θίξουν το καίριο ζήτημα της επιστροφής στα ιδεώδη του ανθρωπισμού. Μέσα από πειραματισμούς με τεχνικές παραγωγής χαρτιού και βιοπλαστικού, καλλιέργειες κρυστάλλων, φυτεύσεων, ριζωμάτων και αεικαλλιέργειας διερευνώνται οι συνδέσεις μεταξύ της καταστροφής της γης και της πατριαρχικής και καπιταλιστικής ηγεμονίας, που αγνοεί την ηθική προτεραιότητα της ανάγκης του φροντίζειν. 

Info: Εγκαίνια 10/12 στις 18:00. Διάρκεια έως:23/04/2023.

750x563-cmsv2-90cd8e50-0ded-571c-a36b-ac60fc13aeb4-7226688-2.jpg
8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης ΘεσσαλονίκηςGraceland. Ο θρίαμβος μιας αβέβαιης πορείας

6. 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης & Chefs for Zero Hunger 

Στο πλαίσιο εκτίμησης και υποστήριξης οργανωμένων δράσεων αλληλεγγύης, η 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το MOMUS συνεργάζονται με την αυτόνομη ομάδα μαγείρων με κοινωνική συνείδηση και ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ευαισθησία "Chefs for Zero Hunger", που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα "κανένας μόνος, κανένας νηστικός". Οι "Chefs for Zero Hunger" μαγειρεύουν με δικούς τους πόρους και χωρίς οικονομικό αντίτιμο για όσους έχουν ανάγκη, πρωτίστως ανέργους και άστεγους, με βασικούς άξονες την εντοπιότητα, τη εποχικότητα και την παράδοση. 

7. Έκθεση: «Χρήστος Δικαιάκος. Ο Κόσμος ως ανοιχτό στούντιο»

Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και διατηρώντας εξέχουσα θέση στην καλλιτεχνική σκηνή του Βανκούβερ ήδη από τη δεκαετία του 1970, ο Ελληνοκαναδός φωτογράφος Χρήστος Δικαάκος χρησιμοποίησε φωτογραφικές πρακτικές στη διερεύνηση ζητημάτων μνήμης, ιστορίας και διαχείρισης τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Η δουλειά του επιδιώκει τη βαθύτερη κατανόηση των ιδιαίτερων οικοσυστημάτων ως παραδειγμάτων διαφορετικών προσεγγίσεων προς το περιβάλλον. 

Info: Διάρκεια έκθεσης από 23/02 έως 24/09/2023. 

8. Έκθεση: «Ιχνηλάτες της Φύσης»

«Ιχνηλάτες της Φύσης» γίνονται οι εικαστικοί Αλεξάνδρα Μαράτη, Άννα Βαδάκογλου, Αικατερίνη Γεγησιάν και Kiril Prashkov με την ομότιτλη έκθεση (MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, 21.12.2022-21.05.2023) αφυπνίζοντας τις αισθήσεις μέσα από «βιοδυναμικούς κήπους», προβάλλοντας με εικαστικό τρόπο τους βιολογικούς κύκλους της γης και εν τέλει της ζωής μας, αλλοιώνοντας γνωστά εικαστικά έργα και δίνοντάς τους μια απροσδόκητη χειρωνακτικότητα.

Η έκθεση συνδιαλέγεται με την τρέχουσα έκθεση «Οργανική Τέχνη. Η πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» που παρουσιάζεται στους δύο ορόφους του μουσείου από τον περασμένο Ιούνιο και στην οποία αποτυπώνεται η θεωρία του Ρώσου εικαστικού και μουσικού Μιχαήλ Ματιούσιν από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 ότι η τέχνη υπάρχει στη φύση, στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση των αισθήσεών μας και ιδίως της όρασης για να την εντοπίσουμε.

Λίγες είναι οι μέρες που απέμειναν ώστε να εξερευνήσουμε τη βαθύτερη σχέση μας με τη γη και τον πολιτισμό μας...

Info: Momus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονου Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ - HELEXPO, είσοδος από τη νότια πύλη, πύργος ΟΤΕ), Εγνατίας 154. Εγκαίνια: Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου στις 20:00.