H καρδιά της συγγραφέα Cristina Carrillo de Albornoz χτυπάει πιο δυνατά στη Μαδρίτη, στην οποία και αφιέρωσε το τελευταίο βιβλίο της "Μadrid Chic", από τις εκδόσεις Assouline, αιχμαλωτίζοντας το πνεύμα των ανθρώπων της και παρουσιάζοντας ένα ζωντανό πανόραμα της μοναδικής ενέργειας της πόλης.
Γεννημένη στη Μαδρίτη, η ίδια έχει ζήσει σε πολλές χώρες, αλλά διατηρεί πάντα μία από τις κατοικίες της εκεί, στην αγαπημένη της πόλη. Σπούδασε στη Διπλωματική Σχολή της Μαδρίτης, κι από εκεί οδηγήθηκε σε μια καριέρα διπλωμάτη του ΟΗΕ, με αποσπάσεις σε Γενεύη, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Βιέννη και αρκετές χώρες της Αφρικής. Από το 1996 συνεργάζεται με μεγάλα μουσεία σε όλο τον κόσμο και έχει συγγράψει συνολικά 14 βιβλία.
Οι σπουδές της στις Διεθνείς Σχέσεις, τα Νομικά και την Ιστορία της Τέχνης αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργική της πορεία. Στα 20 της, ξεκίνησε να γράφει για την Τέχνη σε κορυφαίες εκδόσεις, όπως το The Art Newspaper και το Connaissance des Arts. Κατά τη θητεία της στον ΟΗΕ, επιμελήθηκε ειδικά projects με πρεσβευτές καλής θέλησης, κάτι που την έφερε σε επαφή με πολλούς καλλιτέχνες.
Το 1991, ενώ βρισκόταν στην Ελβετία, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον Balthus, γεγονός που της χάρισε την ευκαιρία για την πρώτη της επιμέλεια έκθεσης – μια αναδρομική παρουσίαση της δουλειάς του στο Μουσείο Reina Sofia στη Μαδρίτη, το 1996. Αυτή η εμπειρία αποτέλεσε το εφαλτήριο για συνεργασίες με σπουδαία μουσεία παγκοσμίως και διάσημους καλλιτέχνες, όπως ο Frank Stella, ο Botero και το Picasso Estate.
Πώς η Τέχνη έφερε την αρχιτεκτονική στον δρόμο σας;
Η αρχιτεκτονική ήταν πάντα στο αίμα μου. Ο θείος της μητέρας μου, ο Miguel Fisac, ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες αρχιτέκτονες της Ισπανίας. Στην καριέρα μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με κορυφαίους αρχιτέκτονες, όπως οι Frank Gehry, Norman Foster, Richard Rogers, Zaha Hadid, Rafael Moneo, Herzog & de Meuron και Rem Koolhaas. Επίσης, έχω γράψει εκτενώς για την αρχιτεκτονική.
Πώς η Τέχνη έφερε την αρχιτεκτονική στον δρόμο σας;
Η αρχιτεκτονική ήταν πάντα στο αίμα μου. Ο θείος της μητέρας μου, ο Miguel Fisac, ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες αρχιτέκτονες της Ισπανίας. Στην καριέρα μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με κορυφαίους αρχιτέκτονες, όπως οι Frank Gehry, Norman Foster, Richard Rogers, Zaha Hadid, Rafael Moneo, Herzog & de Meuron και Rem Koolhaas. Επίσης, έχω γράψει εκτενώς για την αρχιτεκτονική.
Είστε συγγραφέας μερικών απίθανων βιβλίων για την αρχιτεκτονική και τις τέχνες. Πώς έχει επηρεάσει αυτό τον τρόπο ζωής σας;
Πρώτα απ’ όλα, μου έχει διδάξει να βλέπω τον κόσμο, όχι απλώς να τον κοιτάζω – να βρίσκω την ομορφιά στα πιο απρόσμενα μέρη. Από πολλές απόψεις, το να ζεις σημαίνει να ξέρεις να βλέπεις. Η αρχιτεκτονική, για παράδειγμα, έχει να κάνει με το φως, και το φως είναι το παν. Αυτό το ταξίδι έχει οξύνει τη δημιουργικότητά μου και έχει εκλεπτύνει το γούστο μου, φέρνοντας μια βαθύτερη πολυπλοκότητα στον τρόπο που βιώνω τον κόσμο.
Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα σημεία της καριέρας σας;
Ένα από τα πιο καθοριστικά ήταν η επιτυχία μου στον διαγωνισμό για την ένταξή μου στον ΟΗΕ. Από εκεί, αρκετοί σταθμοί καθόρισαν την πορεία μου. Στη συνάντησή μου με τον Balthus, γνώρισα την επιτομή της σοφιστικέ διανόησης. Μου άνοιξε αμέτρητες πόρτες και μου έδωσε την ευκαιρία να εκπαιδευτώ στην επιμέλεια εκθέσεων υπό τον Jean LeMarie, διευθυντή του Μουσείου Picasso. Η συνεργασία μου με τον Botero στα πέντε στούντιο που διατηρούσε σε όλο τον κόσμο ήταν σαν βύθιση στην τέχνη της Αναγέννησης. Είχε απίστευτη διορατικότητα και βαθιά γνώση της Iστορίας της Tέχνης. Ακόμα, γνώρισα τη Martine Assouline και τον σύζυγό της, Prosper, όταν μόλις ξεκινούσαν την Assouline στο Παρίσι. Το πρώτο μου βιβλίο εκδόθηκε μαζί τους και από τότε, η συνεργασία μας έχει εξελιχθεί σε μια θαυμάσια, οικογενειακή σχέση που έχει αποφέρει επτά βιβλία μέχρι σήμερα. Ο Santiago Calatrava, περισσότερο από αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης, ανακάλυψα ότι είναι φιλόσοφος και μουσικός – μια πραγματική ιδιοφυΐα. Συνεργάζομαι μαζί του από το 2008 ως επιμελήτρια, με τον ίδιο να μου έχει δείξει τον δρόμο προς την τελειότητα και την αριστεία, διδάσκοντάς μου τη σημασία της επιμονής. Ο Manolo Blahnik είναι το πιο πνευματώδες και δημιουργικό μυαλό με το οποίο έχω βρεθεί ποτέ. Σπούδασε Καλές Τέχνες και τα παπούτσια του είναι καθαρή Τέχνη, φτιαγμένα με τα καλύτερα υλικά, το καθένα με μια ιστορία πίσω του. Πέρασα πέντε χρόνια έχοντας την επιμέλεια για τις εκθέσεις του σε όλο τον κόσμο – αναμφίβολα τα πιο ευχάριστα και χαρούμενα χρόνια της καριέρας μου! Ως συγγραφέας, έχω τα αγαπώ; Τα αντικείμενα Τέχνης είναι βαθιά ενσωματωμένα σε αιώνες πολιτισμού. Πάρτε, για παράδειγμα, τα αντικείμενα καθημερινής ζωής από την Αρχαία Αίγυπτο ή την εξαιρετική χειροτεχνία της αυτοκρατορικής τέχνης του Fabergé. Μέσα από αυτά, μπορείτε να εντοπίσετε ολόκληρο το τόξο της ανθρώπινης ιστορίας, αφού διατηρούν την ουσία διαφορετικών εποχών και πολιτισμών.
Έχετε πάθος με τους εσωτερικούς χώρους. Ποιο είναι το αγαπημένο σας interior στιλ;
Με ελκύουν οι εσωτερικοί χώροι του Axel Vervoordt, που ενσωματώνουν την αναζήτηση της αρμονίας. Η προσέγγισή του σέβεται την αυθεντικότητα και εμβαθύνει στην ουσία. Το αποτέλεσμα είναι μια διαχρονική αισθητική όπου αισθάνεσαι άνετα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα όπου η απλότητα και η ζεστασιά συνυπάρχουν όμορφα.
Τι ρόλο παίζουν η Τέχνη και το design στη ζωή σας;
Η Τέχνη, σε όλες τις μορφές της -μουσική, καταγράψει τις ιστορίες μερικών από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες και δημιουργούς, όπως οι Balthus, Botero, Borges, Ai Weiwei και Manolo Blahnik, και έχω συγγράψει έργα όπως το “Gandhi: My Life is My Message”, το “Un Beso en Tokio” και το “Madrid Chic”.
Τι κάνει το νέο σας βιβλίο για τη Μαδρίτη τόσο ξεχωριστό;
Αυτό το βιβλίο είναι σαν μια αποκλειστική πρόσκληση, αφού ανοίγει τις πόρτες στις πιο ιδιωτικές και αυθεντικές γωνιές της Μαδρίτης. Προσφέρει μια ματιά στην καθημερινή ζωή χαμηλού προφίλ αλλά αξιόλογων ατόμων - αριστοκρατών, καλλιτεχνών, συγγραφέων, interior designers, επιφανών προσωπικοτήτων της μόδας και ιμπρεσάριων της θρυλικής νυχτερινής ζωής της πόλης. Μέσα από αυτόν τον πολυμορφικό φακό, οι αναγνώστες θα βιώσουν πόσο δροσερή και δυνατή είναι πραγματικά η Μαδρίτη - μια πόλη που συνδυάζει την πλούσια ιστορία της με μια ζωντανή, σύγχρονη ψυχή. Δεν έχει υπάρξει ποτέ τέτοιο βιβλίο για τη Μαδρίτη!
Ποια είναι τα πράγματα που δεν πρέπει να χάσει ένας ταξιδιώτης στη Μαδρίτη;
Το The Meninas at the Prado Museum, ένα αριστούργημα του Velázquez που αναδεικνύει το μεγαλείο της ισπανικής τέχνης. Τους κήπους στο Fundación March, μια γαλήνια απόδραση για όμορφους περιπάτους, με μια μοναδική συλλογή έργων Τέχνης. Ένα κοκτέιλ στο κομψό περιβάλλον του Santo Mauro, του ιστορικού ξενοδοχείου που έχει μετατραπεί σε παλάτι. Τα εμβληματικά churros με σοκολάτα στο San Ginés, αλλά και τα tapas στο Calle Jorge Juan – πρέπει να ζήσει τη ζωντανή ατμόσφαιρα και το φανταστικό φαγητό στα μοντέρνα εστιατόρια και τα tapas bar σε αυτόν τον δημοφιλή δρόμο.
Αγαπάτε τα αντικείμενα με ιστορία;
Πώς θα μπορούσα να μην κινηματογράφος, χορός, ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική- δίνει βαθύ νόημα στη ζωή μου και μου θυμίζει συνεχώς την ομορφιά της. Όσο για το design, δε μου αρέσει ο όρος του, καθώς συχνά τον αισθάνομαι περιοριστικό για την τόσο βαθιά σχέση που έχει με την Τέχνη.
Ένα dream project;
Mια έκθεση με τον Εl Anatsui. Ένα βιβλίο για την Ιστορία της Τέχνης μέσα από το μπλε χρώμα. Το μπλε είναι το χρώμα των ονείρων. Ωστόσο, η πιο πιεστική μου φιλοδοξία είναι να δω το μυθιστόρημά μου “Un Beso en Tokio” μεταφρασμένο σε άλλες γλώσσες - ίσως και στα ελληνικά; Η ουσία του περιστρέφεται γύρω από ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο ενός κορυφαίου αρχιτέκτονα σε αναζήτηση της ομορφιάς.
Είστε πολίτης του κόσμου. Ποιο από τα ταξίδια σας είναι το αγαπημένο σας;
Είναι δύσκολο να διαλέξεις μόνο ένα! Μερικά από τα πιο αγαπημένα μου ταξίδια περιλαμβάνουν τη συναρπαστική έρημο της Ναμίμπια, τις όμορφες παραλίες Quinta do Lago στην Πορτογαλία, τη μαγευτική πόλη της Αγίας Πετρούπολης και τους καταρράκτες Victoria στην Αφρική. Κάθε προορισμός έχει τη δική του γοητεία.
Πώς νιώθετε για την Ελλάδα;
Ως έφηβη, ερωτεύτηκα τον «Αποξυόμενο» του Λυσίππου. Νιώθω μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα ως λίκνο του πολιτισμού, ως ρίζες της ουσίας μας. Ενσαρκώνει τη μαεστρία των όμορφων αναλογιών και λειτουργεί ως σταθερό σημείο αναφοράς για μένα. Απολαμβάνω τη χαρά της Μεσογείου. Μια από τις αγαπημένες μου σκηνές στον κινηματογράφο είναι το τέλος του “Zorba Τhe Greek”, όπου το κάλεσμα «μάθε με πώς να χορεύω» αιχμαλωτίζει το πνεύμα της ζωής. Επιπλέον, η Ελλάδα αφηγείται μια από τις πιο συγκινητικές ιστορίες αγάπης όλων των εποχών: αυτή της Κάλλας και του Ωνάση. Η ιστορία τους, με πάθος, προδοσία, συγχώρεση, χαρά και τραγωδία, εμπνέει απίστευτα.
Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...
Την οικογένεια, τους φίλους και την καλή υγεία. Έχει να κάνει με το να μοιράζεσαι γέλιο, να χαζεύεις το φως και να απολαμβάνεις τα απλά, όπως τις ελιές και τη σαμπάνια.
Ποιος είναι ο ορισμός σας για την ομορφιά;
Η ομορφιά εκπέμπει το μυστήριο της ύπαρξης, είναι κάτι άπιαστο που εκπλήσσει και μαγεύει. Δεν τη βαριέσαι ποτέ. Διαθέτει μια ισχυρή γοητεία, προωθεί μια φανταστική και, μερικές φορές, μοιραία έλξη. Η ομορφιά είναι παντού γύρω μας, αλλά δεν είναι ένα απλό μονοπάτι, όπως εξήγησε ο Πλάτωνας. Απαιτεί ήρεμη και στοχαστική ανακάλυψη, μια διαδικασία που μοιάζει να σβήνει κι αυτό, αλήθεια, με στεναχωρεί.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ OLIVER PILCHER
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025