fbpixel

Search icon
Search
Μeditation walks: Το νέο trend που υπόσχεται να σας αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε
WELLNESS

Μeditation walks: Το νέο trend που υπόσχεται να σας αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε

Αποκομίστε όλα τα οφέλη και δείτε την καθημερινότητά σας να αλλάζει


Το walking meditation έχει τις ρίζες του στις αρχές του Βουδισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας πρακτικής mindfulness. Αυτή η συνήθεια που σίγουρα θα λατρέψετε προσφέρει πολλαπλά οφέλη και υπόσχεται να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο γειωμένοι, ισορροπημένοι και γαλήνιοι. Ενισχύει ακόμη τη σχέση σας με το γύρω περιβάλλον, το σώμα καθώς και τις σκέψεις σας. Ο ρυθμός είναι αργός και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη συγκεκριμένη τεχνική που επιλέγετε. Σε αυτό το είδος του διαλογισμού θα πετύχετε την επιθυμητή συγκέντρωση μέσα από τον δικό σας ρυθμό -κυριολεκτικά- και θα εναρμονίσετε τις αισθήσεις σας, καθώς παράλληλα χαρίζετε στο σώμα σας ένα υπέροχο δώρο. 

walking-meditation.jpg

Tα κατάλληλα βήματα για να πετύχετε τον διαλογισμό

 • Επιλέξτε ένα μέρος για να περπατήσετε: Μπορεί να είναι μέσα ή έξω, αρκεί να είναι σχετικά ήσυχο. Αποφύγετε απότομους λόφους ή μέρη όπου θα πρέπει να σταματάτε καθώς θα συναντάτε πολύ κόσμο. Είναι σημαντικό να κάνετε μερικές διατάσεις για την αρχή.
 • Ξεκινήστε: Περπατήστε 10-15 βήματα προς τη μία κατεύθυνση, ενώ αναπνέετε κανονικά και στη συνέχεια κάντε την αντίθετη κατεύθυνση. Ακολουθήστε αυτό το μοτίβο για τουλάχιστον 10 λεπτά.
 • Ρυθμίστε τον εαυτό σας: Μπορείτε να περπατήσετε με όποια ταχύτητα επιλέξετε. Ωστόσο, είναι καλύτερο να το κάνετε αργά και με μικρά βήματα. Διαλέξτε έναν ρυθμό που σας κάνει να νιώθετε πως δε ζορίζεστε και αφήστε τα χέρια σας να κινούνται χωρίς καθοδήγηση. 
 • Συνδυάστε την αναπνοή και τα βήματά σας: To walking meditation βοηθά στην δημιουργία ενότητας μεταξύ του σώματος και του μυαλού σας. Αναπνεύστε καθώς παίρνετε δύο ή τρία βήματα. Στη συνέχεια, εκπνεύστε και κάντε τρία, τέσσερα ή πέντε βήματα. Τροποποιήστε τον αριθμό των βημάτων που κάνετε με κάθε αναπνοή και βρείτε τι σας ταιριάζει περισσότερο. 
 • Χρησιμοποιήστε ένα gatha: Το gatha είναι ένας σύντομος στίχος που μπορείτε να απαγγέλλετε σιωπηλά και που θα σας βοηθήσει να εστιάσετε την προσοχή σας κατά την διάρκεια του διαλογισμού. 
walking-meditation-3.jpg
 • Εξετάστε την ψυχική και συναισθηματική σας κατάσταση: Τα συναισθήματα που βιώνετε, ενώ διαλογίζεστε θα αλλάζουν. Μπορεί να επηρεαστούν από το τι συμβαίνει στη ζωή σας αυτήν τη στιγμή ή από την ημέρα που είχατε. Παρατηρήστε τα και αποδεχτείτε τα. 
 • Αναπτύξτε την ικανότητά σας να εστιάζετε: Μπορεί να είναι δύσκολο να ελέγχετε τόσο το σώμα όσο και τα συναισθήματά σας τη στιγμή που διαλογίζεστε αλλά προσπαθήστε το με μικρές απαιτήσεις στην αρχή. Μόλις νιώσετε άνετα με αυτές τότε αυξήστε σταδιακά την ικανότητά σας να εστιάζετε. Όσο περισσότερο εξασκείστε τόσο καλύτεροι θα γίνετε.
 • Ζήστε τη στιγμή: Επικεντρωθείτε στο ταξίδι και όχι στον προορισμό, στο παρελθόν ή στο μέλλον. Εάν το μυαλό σας περιπλανιέται, αφήστε το. Παρακολουθήστε αυτές τις σκέψεις να περνούν κι επιτρέψτε στο μυαλό σας να επιστρέψει στο παρόν, στην αναπνοή σας. Κάντε κάθε βήμα με την ίδια πρόθεση και συνεχίστε να είστε παρόντες.

Όλα τα οφέλη του walking meditation

walking-meditation-2.jpg
 • Βελτιώνει τη ροή του αίματος: Ο διαλογισμός αυτού του είδους χρησιμοποιείται συχνά από άτομα που κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η πρακτική του περπατήματος βοηθά να ρέει το αίμα, ειδικά στα πόδια. Plus, προσφέρει ανακούφιση από την αίσθηση της βραδύτητας ή της στασιμότητας.
 • Βοηθάει την πέψη: Το περπάτημα περίπου 2 ώρες μετά το φαγητό είναι ένας φανταστικός τρόπος για την ενίσχυση της πέψης, ειδικά εάν αισθάνεστε ότι φάγατε ένα βαρύ γεύμα. Η κίνηση βοηθά τα τρόφιμα να μετακινούνται μέσω του πεπτικού σας σωλήνα και μπορεί επίσης να αποτρέψει την δυσκοιλιότητα. 
 • Μειώνει το άγχος: Εάν θέλετε να περιορίσετε τα επίπεδα άγχους σας, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να κάνετε μια καθιστική πρακτική διαλογισμού πριν ή μετά την άσκηση. Παρόλα αυτά, μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι το περπάτημα είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους όταν συνδυάζεται με διαλογισμό. 
 • Καλυτερεύει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Μια πρακτική walking meditation έχει θετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην κυκλοφορία σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Εάν, λοιπόν, εφαρμόσετε αυτήν την τακτική -σύμφωνα με τους ειδικούς- για 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες, θα δείτε σαφή βελτίωση στον οργανισμό σας.  
 • Απομακρύνει την κατάθλιψη: Είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι, ειδικά καθώς μεγαλώνετε. Η τακτική άσκηση βοηθά στην αύξηση των επιπέδων φυσικής κατάστασης και στην βελτίωση της διάθεσης. Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2014, οι ηλικιωμένοι είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης μετά από αυτήν την πρακτική. Επίσης, καλυτέρευσαν την αρτηριακή τους πίεση και τα λειτουργικά επίπεδα φυσικής κατάστασης. 
 • Ενισχύει την ευεξία: Όταν είναι δυνατόν, κάντε μια βόλτα στην φύση ή σε έναν κήπο. Αυτή η συνήθεια όταν συνδυάζεται με τον διαλογισμό μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα ευεξίας και να σας κάνει να αισθανθείτε πιο ισορροπημένοι.
 • Αναβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου: Για να πάρετε τα οφέλη της άσκησης, δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μια έντονη προπόνηση. Έρευνες από το 2019 έδειξαν ότι η τακτική μέτρια άσκηση έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου. Έτσι, το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της ευελιξίας και στη μείωση της έντασης των μυών, ώστε να αισθάνεστε καλύτερα σωματικά. Επιπλέον, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να περιορίσετε τα συναισθήματα του στρες και του άγχους, ειδικά αν περπατήσετε το πρωί. Όλα αυτά τα οφέλη μπορούν να σας αφήσουν με ένα ήρεμο, καθαρό μυαλό, ώστε να είστε έτοιμοι να κάνετε το απαραίτητο unplug και να κοιμηθείτε βαθιά κάθε βράδυ.