Μετά την ανακοίνωση του Παλατιού, οι φήμες για την επιδείνωση της υγείας της Βασίλισσας Ελισάβετ γίνονται όλο και πιο έντονες και τα ερωτήματα για το αν πλησιάζει το «τέλος εποχής» της μακροβιότερης μοναρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μεγαλώνουν. Η Queen Elisabeth II, όπως είναι ο επίσημος τίτλος της, έγινε Βασίλισσα στα 25 της, μετά το θάνατο του πατέρα της King George VI τον Φεβρουάριο του 1952. Φέτος κλείνει τα 70 χρόνια στον βασιλικό θρόνο κι αποτελεί τη μακροβιότερη μονάρχη του κόσμου. Εδώ κι ένα χρόνο, κυρίως από το θάνατο του Πρίγκιπα Φιλίππου κι έπειτα, επικρατεί ένα μυστήριο γύρω από την υγεία της και οι συζητήσεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που θα πεθάνει είναι ολοένα και πιο συχνές.
Όταν έρθει η ώρα, ο θάνατος της βασίλισσας θα προκαλέσει τεράστια θλίψη και αβεβαιότητα στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο. Όπως εξηγεί η βασιλική βιογράφος Penny Juror, ο θάνατός της θα είναι ένα «τραυματικό» γεγονός για τη Βρετανία.
«Η βασίλισσα είναι μια τόσο δημοφιλής προσωπικότητα και κατά τη διάρκεια της βασιλείας της έχουν γίνει δραματικές αλλαγές. Δεν υπάρχει μια πτυχή της ζωής που δεν έχει αλλάξει, αλλά εν μέσω αυτής η βασίλισσα παραμένει μια σταθερά, ένας βράχος που βασιζόμαστε», δήλωσε η Juror στο Town & Country.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα 10 πράγματα που θα ακολουθήσουν το θάνατό της!
1. Η Ανακοίνωση
Όσοι έχετε παρακολουθήσει την επιτυχημένη σειρά του Netflix "The Crown" αλλά κι όσοι έχετε ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους Royals της Βρετανίας, θα γνωρίζετε πολύ καλά ότι κάθε ένα μέλος της οικογένειας έχει ένα κωδικό όνομα, το οποίο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Στη Βασίλισσα αυτό που αντιστοιχεί είναι το "London Bridge". Ο πρώτος που θα ενημερωθεί για το τραγικό γεγονός θα είναι ο ιδιαίτερος γραμματέας της βασίλισσας που από τον περασμένο Οκτώβριο είναι ο Edward Young. Αυτός θα πρέπει να καλέσει πρώτος τον ή την πρωθυπουργό για να του πει πως η «London bridge is down». Ύστερα το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να ενημερώσει τις 15 χώρες στις οποίες η βασίλισσα είναι ακόμα η κεφαλή του κράτους
2. Η αντίδραση της χώρας
Η Βρετανία θα υποστεί ένα τεράστιο σοκ. Η χώρα κυριολεκτικά θα παραλύσει για λίγο. Το χρηματιστήριο θα κλείσει, κοστίζοντας δισεκατομμύρια στην οικονομία της. Τα προγράμματα των καναλιών θα σταματήσουν, η βουλή θα κλείσει και οι πολίτες θα σταματήσουν να δουλεύουν και θα επιστρέψουν νωρίτερα. Κάθε ραδιοφωνικός σταθμός διαθέτει ένα δίκτυο φώτων που θα αναβοσβήνουν για να δείξουν μια εθνική καταστροφή όπως αυτή. Όλες οι εκπομπές του BBC θα σταματήσουν και θα προβάλουν μια ροή αφιερωμένη στη βασίλισσα. Οι παρουσιαστές των ειδήσεων θα αλλάξουν σε μαύρα κοστούμια και ρούχα που είναι πάντα διαθέσιμα στο στούντιο ειδήσεων, και το παραδοσιακό κόκκινο σήμα του BBC News θα γίνει μαύρο. Οι εφημερίδες, τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν ημέρες κάλυψης του γεγονότος ήδη έτοιμες.
3. Αλλαγή του Εθνικού Ύμνου
Ο Βρετανικός Εθνικός Ύμνος είναι χαρακτηριστικός για τον στίχο "God Save the Quee", μία φράση που έχει γίνει ιδιαίτερα διάσημη και στην pop κουλτούρα. Μετά το θάνατο της Ελισάβετ αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Καθώς, όπως όλα δείχνουν θα τη διαδεχθεί άντρας, η φράση θα αντικατασταθεί από το "God Save the King".
4. Καινούρια νομίσματα
Όπως είναι γνωστό τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα του Ηνωμένου Βασιλείου απεικονίζουν την Ελισάβετ, κάτι το οποίο θα σταματήσει να υφίσταται μετά τον θάνατό της. Θα πρέπει να εκδοθούν νέα, σε λιγότερες από δέκα μέρες με το πρόσωπο του καινούριου διαδόχου. Η αλλαγή αυτή δεν θα γίνει μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε όλες τις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Ινδίας.
5. Η θέση του Καρόλου
Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, είναι αυτός -όπως γνωρίζουμε μέχρι τώρα- που θα διαδεχθεί την Βασίλισσα. Η ανακήρυξή του ως νέος μονάρχης θα γίνει την ίδια κιόλας μέρα, και στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από ταξίδια στις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρώτα στο Εδιμβούργο, μετά στο Μπέλφαστ και στο Κάρντιφ, όπου θα παρίσταται σε τελετές μνήμης για την μητέρα του. Μετά θα επιστρέψει στο Λονδίνο θα κάνει το ίδιο σε πιο μεγάλη κλίμακα. Η στέψη του, άλλη μια ημέρα αργίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, θα γίνει λίγους μήνες μετά την κηδεία.
6. Εθνικό Πένθος
Η διάρκεια του θα είναι περίπου 12 ημέρες. Οι σημαίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο θα κυματίζουν μεσίστιες και θα τοποθετηθούν βιβλία συλλυπητηρίων σε πρεσβείες διεθνώς. Εκτός από το χρηματιστήριο που θα παραμείνει κλειστό, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αθλητική εκδήλωση, ενώ τα παιδιά δεν θα επιτρέπεται να παίζουν στα πάρκα. Η κηδεία της βασίλισσας θα γίνει 9 ημέρες μετά τον θάνατό της. Η τελετή θα γίνει από τον Αρχιεπίσκοπο του Canterbury, ο οποίος είναι ο ανώτερος επίσκοπος της Εκκλησίας της Αγγλίας, και θα πραγματοποιηθεί είτε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ είτε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, όπου είναι πιθανό να υπάρξει μια εντυπωσιακή διεθνής προσέλευση.
7. Η σωρός της Βασίλισσας
Η σωρός της θα τοποθετηθεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου θα φυλάσσεται από τέσσερις φύλακες. Μετά από ακριβώς τέσσερις μέρες, το φέρετρο θα μεταφερθεί στο Westminster Hall, όπου το κοινό μπορεί να την επισκεφτεί για να την αποχαιρετήσει και να της δείξει τον σεβασμό του. Την ημέρα της κηδείας το χρηματιστήριο θα κλείσει για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και πολλές επιχειρήσεις θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Στις 11 π.μ. απότομα, οι καμπάνες του Μπιγκ Μπεν θα χτυπήσουν, η χώρα θα σωπάσει και το φέρετρο θα μεταφερθεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, όπου 2.000 ειδικά προσκεκλημένοι θα σκύψουν το κεφάλι και θα προσευχηθούν. Μετά τη λειτουργία, το φέρετρο θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ και στη συνέχεια στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ Β' πιθανότατα θα αναπαυθεί δίπλα στον πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο ΣΤ'.
8. RATS
Το Radio Alert Transmission System, αλλιώς RATS, θα χρησιμοποιηθεί από το BBC για να μεταδώσει την δυσάρεστη είδηση. Δεν είναι πολύ γνωστό τι ακριβώς θα συμβεί, αλλά πολλοί κάνουν λόγο για έναν ψυχροπολεμικό συναγερμό, που θα μοιάζει με εκείνον που σημαίνει όταν η χώρα δέχεται επίθεση. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.
9. Η επόμενη μέρα
Ο Κάρολος θα ανέβει στον θρόνο και η Βρετανοί θα έχουν νέο βασιλιά. Όσον αφορά τη νέα βασίλισσα δεν είναι ακόμα σίγουρο, καθώς δεν γνωρίζουμε αν θα δωθεί αυτός ο τίτλος στη Δούκισσα της Κορνουάλης. Ο Κάρολος λοιπόν θα αναλάβει τα καθήκοντα της μητέρας του, αφού στεφθεί βασιλιάς και αφού τα πάντα πλέον απεικονίζουν τον ίδιο, όπως τα νομίσματα, τα χαρτονομίσματα, τα γραμματόσημα. Οι Βρετανοί από εκείνη την ημέρα θα λένε καθημερινά, «God save the King». Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως ο τρόπος που θα αντιδράσει ο κόσμος και η Κοινοπολιτεία στον νέο βασιλιά θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Για παράδειγμα, υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη στην Αυστραλία για να γίνει η χώρα δημοκρατική. Και ο θάνατος της βασίλισσας θα μπορούσε να αυξήσει αυτή την υποστήριξη.