fbpixel

Search icon
Search
Let’s talk about: Αρχιτεκτονική και design με την Αντιγόνη Τσιβανίδου
DESIGN

Let’s talk about: Αρχιτεκτονική και design με την Αντιγόνη Τσιβανίδου

Οι τάσεις της σεζόν και οι δημιουργοί που ξεχωρίζει


Μοντέρνα, με μια ιδιαίτερη ματιά που συνδυάζει τη σύγχρονη με την παραδοσιακή αισθητική, η Αντιγόνη Τσιβανίδου είναι ένα άξιο παράδειγμα της γενιάς Ελλήνων αρχιτεκτόνων που δε στέκονται σε ό,τι επιτάσσουν τα trends, αλλά προσπαθούν να «ακούν» το ίδιο το κτίριο και να το φέρνουν στα μέτρα του ιδιοκτήτη τους, αλλά και στα δικά τους. Με σπουδές Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μεταπτυχιακό στο Ιnterior Design, στο Central Saint Martins, έχει συμμετάσχει στη Biennale Αρχιτεκτονικής στη Βενετία το 2014 και είναι μόνιμη συνεργάτης του διακεκριμένου γραφείου SMKInteriors. Φυσικά, πάθος της είναι και η εσωτερική διακόσμηση –κάτι που εύκολα καταλαβαίνει κανείς από το υπέροχο διαμέρισμά της, όπου τη συναντήσαμε- και οι μικρές λεπτομέρειες που αναβαθμίζουν τον χώρο. Συζητήσαμε για καλοκαιρινή ανανέωση, έμπνευση, πρόσωπα που την παρακινούν να εξελίξει το σχεδιαστικό στιλ της και πολλά άλλα…

img-8212.jpg

Ποιες ανοιξιάτικες τάσεις ξεχωρίζεις φέτος στον χώρο της διακόσμησης;

Φυσικά υλικά, γήινα χρώματα, φύση εντός σπιτιού, αντιθέσεις! Βέβαια, πέρα από κάθε τάση, σημασία έχει ο χώρος να αντανακλά την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη. Οπότε, καλό είναι ο ίδιος να «παντρεύει» την αισθητική του με 1-2 μεταβλητά στοιχεία της επικρατούσας τάσης που προτιμά.

Πώς μας προτείνεις να τις υιοθετήσουμε στον χώρο μας;

Δεν πιστεύω σε κανόνες που περιορίζουν τη φαντασία. Ανάλογα με το χαρακτήρα του, τα ερεθίσματά του, την ερμηνεία της άνεσης και της χαλάρωσης στον χώρο του, ο καθένας επιλέγει αν μια τάση του ταιριάζει και τον αντιπροσωπεύει ή όχι -και αναλόγως βρίσκει τρόπο να την εκφράσει μέσα από το «καταφύγιο» του.

Μπορείς να μας δώσεις πέντε συμβουλές για να ανανεώσουμε το σπίτι με απλές κινήσεις;

Φυτά για θετική ενέργεια, μαξιλάρια για χρώμα, τέχνη για μια ενδιαφέρουσα συνύπαρξη, μάρμαρο για μια ελληνική πινελιά, στυλιστικές ατέλειες για ένα αυθεντικό σπίτι!

Ποιες décor αγορές προτείνεις για τη νέα σεζόν;

Αγαπώ τις αντιθέσεις! Μου αρέσει, όταν σε ένα γήινο χρωματικά καμβά προσθέσεις μια έντονη πινελιά χρώματος, που μπορεί να τη βρεις είτε σε ένα art-deco έπιπλο, είτε σε ένα μαροκινό κιλίμι, είτε σε ένα κομψό αλλά με προσωπικότητα και ιδιαίτερη υφή wallpaper. Αγορές με χρώμα αλλά με διαχρονική αξία είναι η παντοτινή μου αγάπη, ανεξαρτήτως τάσεων και εποχής. Βέβαια, καλό θα ήταν να μην το παρακάνουμε  και να μην ξεχνάμε το “less is more”.




img-8266.jpg

Ποια χώρα του κόσμου θαυμάζεις για την αρχιτεκτονική της και ποια κτίρια μας προτείνεις να επισκεφτούμε σε αυτήν;

Μια ερώτηση που θα μπορούσα να σου μιλάω για ώρα! Η Ιταλία είναι σίγουρα αγαπημένος προορισμός! Από τη Φλωρεντία μέχρι τη Βενετία, από τα λιθόστρωτα γραφικά στενά με τις πολύχρωμες όψεις μέχρι τις κεντρικές πλατείες με τις εντυπωσιακές γοτθικές εκκλησίες και τους μεσαιωνικούς πύργους, προτείνω να επισκεφτείτε όσο περισσότερα κτίρια μπορείτε, χωρίς να ξεχωρίζω κάποιο. Το καθένα έχει τόσο δυνατή «προσωπικότητα» που με αγγίζει για διαφορετικούς λόγους.

Ποιους ξένους ή Έλληνες αρχιτέκτονες και interior design θαυμάζεις και θα ήθελες να συνεργαστείς μαζί τους;

Όταν σχεδιάζω δίνω έμφαση στη λεπτομέρεια, στην ατμόσφαιρα και στα συναισθήματα που επιθυμώ να δημιουργεί ο κάθε χώρος, καθώς και στη συνομιλία του με το περιβάλλον, στο οποίο βρίσκεται. Έτσι, οι εμπνευστές μου δε θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τον Ιταλό Carlo Scarpa, αρχιτέκτονα της λεπτομέρειας, τον  Ελβετό  Peter Zumthor, αρχιτέκτονα των αισθήσεων και τον  Ισπανό  Alberto Campo Baeza, αρχιτέκτονα της εξωστρέφειας. Θαυμάζω τις καθαρές γραμμές που χαρακτηρίζουν το ελληνικό γραφείο Tense Architecture Network, με το οποίο συμμετείχα στην Biennale Aρχιτεκτονικής στη Βενετία το 2014, καθώς και την interior designer Συλβίνα Κροντηρά, της οποίας η φαντασία, το έμφυτο ταλέντο και η αισθητική με "ταξιδεύουν" καθημερινά, ως συνεργάτη της.




img-8223.jpg

Στη Θεσσαλονίκη, ποια σημεία ξεχωρίζεις για την αισθητική τους;

Παραλιακό μέτωπο και Άνω Πόλη. Δυο σημεία τόσο διαφορετικά, μα και τόσο μοναδικά! Η Άνω Πόλη με ταξιδεύει πίσω στο χρόνο με την αρχιτεκτονική της, τη γραφικότητα της και τις ιδιαιτερότητες της και με την πανοραμική θέα στο Θερμαϊκό με μεταφέρει σε ένα Παραλιακό μέτωπο γεμάτο ζωντάνια, παλμό, ενέργεια αλλά και ασύλληπτη ομορφιά!

Ποιους Instagram λογαριασμούς ξεχωρίζεις για καθημερινή έμπνευση και γιατί;

CabanamagazineDimorestudio, Degournay, Mimithor, YatzerIrini Giotopoulou και το μυαλό ταξιδεύει σε χώρους  ονειρικούς, το μάτι εκπαιδεύεται από ουτοπικά σκηνικά και η φαντασία χάνει τον έλεγχο, με εικόνες γεμάτες πρωτοτυπία.

Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν χώρα δημιουργών, ενώ τελευταία έχει παρατηρηθεί και το έντονα παραδοσιακό και Grecian style. Εσύ υιοθετείς τέτοια στοιχεία στα projects σου;

Το παραδοσιακό, αυθεντικό design μέσα από μια σύγχρονη ματιά μπορεί να δημιουργήσει θησαυρούς. Δεν χωράει αμφιβολία, λοιπόν, πως «δεν έχει αξία το δένδρο, αν δεν έχει ρίζα» και αναμφίβολα η ρίζα αυτή για τους περισσότερους από εμάς είναι ελληνική.


img-8253.jpg

Πώς καταφέρνεις να προσαρμόζεις τα στοιχεία αυτά στη σύγχρονη εποχή;

Η σύγχρονη ματιά είναι αυτή που κάνει τη διαφορά! Ο συνδυασμός της καινοτομίας με την παράδοση, οι παραδοσιακές τεχνοτροπίες που οδηγούν σε διαχρονικές  γεωμετρίες.   

Ποιους 5 κανόνες πρέπει να ακολουθεί ένας νέος αρχιτέκτονας για να μείνει πιστός στην αισθητική του, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει στον χώρο;

Για μένα δεν υπάρχουν κανόνες στον σχεδιασμό, αλλά κι όταν υπάρχουν, συνήθως τους σπάω. Είναι σημαντικό ο κάθε αρχιτέκτονας και designer να διαμορφώσει τη δική του ταυτότητα, τη δική του προσωπική αυθεντική ματιά, να ξεχωρίζει για το δικό του στιλ, ώστε όταν βλέπεις κάτι, να μπορείς να αναγνωρίζεις και το δημιουργό του. Είναι πολύ εύκολο να μιμούμαστε ο ένας τον άλλο, αλλά σίγουρα αυτοί που κρατούν το κλειδί της επιτυχίας είναι αυτοί που τόλμησαν και διαφοροποιήθηκαν, σπάζοντας τους κανόνες!

Ποιο είναι το life motto σου;

Βe the energy you want to attract!
img-8627.jpg


Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου