Μες τη ροή της καθημερινότητας καλούμαστε διαρκώς να παίρνουμε αποφάσεις. Όσο και να τις αξιολογούμε είναι απόλυτα φυσιολογικό να οδηγούμαστε ορισμένες φορές σε λάθη και η αλήθεια είναι πως η διαχείρισή τους δεν είναι εύκολη για όλους. Είτε επειδή βρισκόμαστε εν θερμώ είτε λόγω της απειρίας μας, καταλήγουμε σε μια έντονη σύγχυση. Για παράδειγμα, μια συνήθης κατηγορία, για την οποία προβληματιζόμαστε ως προς το τι ορίζεται ως «σωστό» ή «λάθος», αφορά το εργασιακό κομμάτι. Δουλεύετε γι' ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σ' ένα περιβάλλον, όπου ξαφνικά προκύπτει μια νέα επαγγελματική ευκαιρία. Αξίζει το ρίσκο;
Αν, λοιπόν, ανήκετε στους ανθρώπους που αδυνατούν να προβούν στη λήψη αποφάσεων, υπάρχει μέθοδος. Το μυστικό κρύβεται στο να μάθετε να εφαρμόζεσαι βασικά tips, τα οποία θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε τα «θέλω» σας, συνειδητοποιώντας ποιο είναι το καλύτερο για εσάς. Βέβαια, να θυμάστε πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη ζωή. Είναι όλα κομμάτι της. Το σημαντικό είναι να καταφέρουμε να τα περιορίσουμε.
Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε παρακάτω 6+1 συμβουλές για έναν αποτελεσματικό μηχανισμό λήψης αποφάσεων!
Συγκεντρώστε πληροφορίες
Οι μεγάλες επιλογές προϋποθέτουν προσεκτική και λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων που μας δίνονται. Προσπαθήστε να μάθετε όσα μπορείτε και καταγράψτε τα. Με αυτόν τον τρόπο, θα διαθέτετε ένα ικανοποιητικό κομμάτι από τη συνολική της εικόνα.
Πορευτείτε με τη λογική
Το συναίσθημα δεν λειτουργεί πάντοτε αποτελεσματικά. Σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί να κάνετε ένα step back και να κινηθείτε με τον άκρως αντίθετο τρόπο. Θα μπορείτε να δείτε καθαρά την κατάσταση, χωρίς να επηρεαστείτε από την παρούσα ψυχολογία σας. Ειδικότερα, σε έντονες στιγμές θυμού αποφύγετε να αποφασίσετε το οτιδήποτε. Προτιμήστε να προσφέρετε λίγο χρόνο απομόνωσης και ηρεμίας στον εαυτό σας έως ότου ξανά επανέλθετε.
Μάθετε από το παρελθόν
Ο καλύτερος σύμβουλος είναι οι προηγούμενες εμπειρίες μας. Είτε θετικές είτε όχι μας προμηνύουν τη συνέχεια για το μέλλον. Ανατρέξτε τη μνήμη σας σε παρόμοια γεγονότα, ώστε να διαπιστώσετε τις πιθανές εκβάσεις που θα ακολουθήσουν.
Εξετάστε τις συνέπειες
Αναρωτηθείτε το τι θα συμβεί, όποια απόφαση κι αν λάβετε. Σκεφτείτε τα υπέρ και τα κατά. Στο τέλος, ρωτήστε τον εαυτό σας με ποιο θα είναι περισσότερο ικανοποιημένος, και ποιο θα είναι αυτό που θα τον προκαλέσει την ανάλογη στεναχώρια. Είναι αναγκαίο προτού καταλήξετε, να γνωρίζετε τι επρόκειτο να συμβεί. Σε αυτήν τη ζωή κάτι χάνουμε, αλλά κάτι κερδίζουμε.
Μην επηρεάζεστε από τρίτα πρόσωπα
Τα άτομα του κύκλου μας επιθυμούν να μας στηρίξουν και να μας δώσουν τη δική τους οπτική επί του θέματος. Στο τέλος της ημέρας, όμως, εμείς αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Ακούστε τι έχουν να σας πουν, αλλά μην τα ακολουθήσετε αποκλειστικά επειδή σας το πρότειναν. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα το τι θέλετε. Επικεντρωθείτε σ' εσάς και είναι σίγουρο πως θα πράξετε σωστά.
Διατηρήστε μια αισιόδοξη στάση
Οι ειδικοί προτείνουν να αποφύγουμε τη γνωστή «τοξική θετικότητα», αλλά να εστιάσουμε σε μια γενικότερη αισιόδοξη ματιά γύρω από τη ζωή. Έπειτα, μάλιστα, από τον καιρό της καραντίνας και της έξαρσης της πανδημίας, έχουμε τη τάση να τα βλέπουμε όλα με λιγότερη αισιοδοξία. Αναζητήστε την «κρυμμένη» σας ελπίδα. Όταν στοχεύουμε στο θετικό, να είστε βέβαιοι πως θα γίνεται μαγνήτης πολλών καλών πραγμάτων.
Ελαττώστε το multitasking
Έχετε ως προτεραιότητα ένα πράγμα τη φορά. Καλό θα ήταν να μειώσετε τη συνήθεια να ασχολείστε με πολλά ταυτόχρονα, καθώς είναι αρκετά πιθανό να σας αποσυντονίσουν, αλλά και να σας αποδιοργανώσουν από τις σκέψεις σας. Πρόκειται για το λεγόμενο «burnout», το οποίο σας εξουθενώνει. Δημιουργώντας ένα πρόγραμμα στο μυαλό και τις κινήσεις σας, δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για το πώς θα δράσετε.