Το θέμα της δίαιτας συχνά ταλανίζει πολλούς. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο διαιτώμενος αρνείται να συνεργαστεί με τον διατροφολόγο του, διότι νιώθει παράξενα υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, αρνούμενος να παραμείνει πιστός στο διατροφικό πρόγραμμα που του έχει οριστεί, ενώ επηρεάζεται σημαντικά και η ψυχολογική του κατάσταση. Ένας νέος τύπος δίαιτας έρχεται να «ταράξει» τα γαλήνια νερά του διατροφικού τομέα και το μόνο σίγουρο είναι, ότι θα την αγαπήσουν και θα την προτιμήσουν αρκετοί.
Εσείς γνωρίζετε τι είναι η δίαιτα της διαίσθησης;
Τι είναι η δίαιτα της διαίσθησης;
Σε αυτήν τη δίαιτα δεν υπάρχει καταμέτρηση θερμίδων, ούτε απαγορευμένες τροφές. Η δίαιτα της διαίσθησης (intuitive eating) είναι η διατροφή που βασίζεται στο ένστικτο. Η ιδέα του intuitive eating βασίζεται στον έλεγχο του εαυτού μας ως προτεραιότητα για την επιτυχή απώλεια βάρους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του, καθώς και να τρώμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε τη συγκεκριμένη στιγμή. Και όταν λέμε να ακούμε το σώμα μας εννοούμε να δίνουμε προσοχή σε τρία βασικά πράγματα: πείνα, όρεξη και κορεσμό.
Οι διατροφολόγοι που υποστηρίζουν τον συγκεκριμένο τύπο δίαιτας απορρίπτουν την έννοια του κλασικού διατροφικού προγράμματος, όπως πολλοί το έχουν στο μυαλό τους, με τους αυστηρούς κανόνες και τον αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφών, όπως είναι οι υδατάνθρακες. Σε αυτήν την διατροφική προσέγγιση υπάρχει ένας και μόνο απαράβατος κανόνας: το σώμα του καθενός γνωρίζει από μόνο του τι είναι καλύτερο, αλλά και τι ακριβώς χρειάζεται.
Ο ρόλος των συναισθημάτων
Σαφέστατα υπάρχουν τρόφιμα που μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ όμορφα και άλλα που μας κάνουν να βιώνουμε μέτριας έντασης θετικά συναισθήματα. Ένα γλυκό, για παράδειγμα, θα μας δώσει στην αρχή πρόσκαιρη ικανοποίηση και στη συνέχεια πολλές τύψεις και διάφορα άλλα αρνητικά συναισθήματα.
Ένα όμως υγιεινό σνακ, υψηλό σε θρεπτικότητα και χαμηλό σε θερμίδες θα μας δώσει περισσότερα θετικά συναισθήματα και θα το προτιμήσουμε την επόμενη φορά που θα θελήσουμε κάτι γλυκό. Τα συναισθήματα λοιπόν που μας προκαλούν διάφορες τροφές θα μας αλλάξουν τη στάση που έχουμε στο φαγητό και στις επιλογές μας.
Σημαντικό ρόλο, επομένως έχει η οπτική με την οποία αντιμετωπίζουμε το φαγητό στην καθημερινότητά μας.
Η γνώμη των διατροφολόγων
Πολλοί διατροφολόγοι εκτιμούν ότι η ενστικτώδης προσέγγιση στο φαγητό είναι και η πιο αποτελεσματική. Και αυτό γιατί όταν λέμε σε έναν άνθρωπο ότι απαγορεύεται να καταναλώσει το συγκεκριμένο τρόφιμο, τόσο πιο δύσκολο ή απίθανο είναι να τηρήσει μια δίαιτα.
Ο διατροφολόγος Ούβε Κνοπ θεωρεί ότι οι ενήλικες, σε αντίθεση με τα παιδιά, δεν ακούνε το διατροφικό τους ένστικτο. Τα παιδιά θα φάνε όταν νιώσουν πείνα και αντίστοιχα, θα σταματήσουν μόλις αισθανθούν κορεσμό. Εμπιστεύονται το σώμα τους, ακόμη κι όταν πρόκειται για φαγητά που για τους ενήλικες είναι απαγορευμένα, όπως το άσπρο ψωμί. Μάλιστα ο Ούβε Κνοπ σημειώνει ότι η αγάπη των παιδιών για το άσπρο ψωμί δεν είναι λανθασμένη. Τους προσφέρει άμεσα την ενέργεια που χρειάζονται και είναι πιο εύκολο στην πέψη.
Βέβαια, και εκεί υπάρχουν περιορισμοί. Για παράδειγμα, τα βρέφη δεν πρέπει να τρώνε fast food, γιατί μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες, ενώ επίσης απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου ένα βρέφος να μην πνιγεί από το φαγητό. Επί της αρχής όμως, πολλοί διατροφολόγοι εκτιμούν, ότι η ενστικτώδης ή διαισθητική προσέγγιση στο φαγητό είναι και η πιο αποτελεσματική. Όσα περισσότερα «πρέπει» και «μη» τίθενται, τόσο πιο δύσκολη ή απίθανη είναι η τήρηση μιας δίαιτας.