fbpixel

Search icon
Search
Jean-Michel Othoniel: Ο βιρτουόζος του γυαλιού παρουσιάζει τη νέα του έκθεση στο Παρίσι με ένα ιδιαίτερο μήνυμα
ARTS & CULTURE

Jean-Michel Othoniel: Ο βιρτουόζος του γυαλιού παρουσιάζει τη νέα του έκθεση στο Παρίσι με ένα ιδιαίτερο μήνυμα

Θα είναι διαθέσιμη στο κοινό μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2022


Μετά τις Βερσαλλίες, το Centre Pompidou ή το Λούβρο, είναι η σειρά του Petit Palais να ανοίξει τις πόρτες του στον Jean-Michel Othoniel για τη μεγαλύτερη ατομική του έκθεση από το 2011. Με τουλάχιστον 70 έργα, ο καλλιτέχνης επινοεί «Le Théorème de Narcisse» και μας καλεί να παρατηρήσουμε τον παγκόσμιο προβληματισμό του ναρκισσισμού ταυτόχρονα με τον προσωπικό μας. 

petit-palais-othoniel-2.jpg

Τα έργα εκτίθενται στις αίθουσες και τον κήπο του μουσείου για πρώτη φορά στη Γαλλία -10 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία του έκθεση στο Pompidou- και πρόκειται να «στολίζουν» τον χώρο έως τις 2 Ιανουαρίου 2022.

Jean-Michel Othoniel: ένας βιρτουόζος από γυαλί

fb397ab1de84a18df2619e71ca74fa9f.jpg
Jean-Michel Othoniel

Εάν το όνομα του Jean-Michel Othoniel δεν σας λέει κάτι, τότε σίγουρα θα σας πουν τα έργα του. Πολλοί Παριζιάνοι μάλιστα περνούν κάθε μέρα μπροστά από ένα από αυτά, που στόλισε την είσοδο του μετρό το 2000. Ενώ, το 2014 ο Othoniel αποτέλεσε τον πρώτο σύγχρονο καλλιτέχνη που παρουσίασε ένα μόνιμο έργο στο Château de Versailles. Πιο πρόσφατα, προσκλήθηκε από το Λούβρο να εκθέσει μια σειρά από πίνακες... και αυτά είναι μόνο μερικά από τα εκπληκτικά κατορθώματά του.

Με σπουδές στην Εθνική Σχολή Ανώτατων Τεχνών στο Cergy-Pontoise, ο γάλλος καλλιτέχνης εργάστηκε για πρώτη φορά με θείο και κερί πριν αρχίσει να χρησιμοποιεί γυαλί το 1994. Συνεργαζόμενος με τους καλύτερους υαλουργούς του Murano, εξερεύνησε σιγά σιγά τις πολλές ιδιότητες αυτού του υλικού, το οποίο στη συνέχεια έμελλε να γίνει και το σήμα-κατατεθέν του.

4.jpg

Ο Jean-Michel Othoniel, που εκλέχθηκε το 2018 στην Académie des Beaux-Arts, είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένος. Κάθε έκθεσή του γίνεται a must-see και η γοητεία των έργων του λειτουργεί και φέτος στο όμορφο περιβάλλον του Petit Palais.

Μια έκθεση για να αντισταθεί στην απογοήτευση του κόσμου

Σε αυτήν την έκθεση, που μόλις άνοιξε τις πόρτες της στο Petit Palais, ο καλλιτέχνης εφευρίσκει το Θεώρημα του Νάρκισσου: την ιστορία ενός άντρα που, αντανακλώντας τον εαυτό του, αντικατοπτρίζει τον κόσμο γύρω του. 

3.jpg
11.jpg

«Με τα έργα μου ήθελα να δημιουργήσω έναν σουρεαλιστικό χώρο γοητείας, ψευδαίσθησης, απελευθέρωσης από τη φαντασία, έναν τόπο στα όρια των ονείρων, που μας επιτρέπει να αντισταθούμε στην απογοήτευση του κόσμου, με μια μόνο επίσκεψη», λέει ο ίδιος.

Στο «μαγευτικό σύμπαν» που ξεκινά στην είσοδο του μουσείου με αυτόν τον Μπλε Ποταμό να φαίνεται να κυλά στα σκαλιά του Palais, ο καλλιτέχνης μάς καλεί να βυθίσουμε το βλέμμα μας στα έργα του και να παρατηρήσουμε τη δική μας αντανάκλαση και, μαζί της, την αντανάκλαση του κτιρίου. Τοποθετημένα σε δέντρα ή στις λίμνες του κήπου, οι δημιουργίες του απηχούν το Petit Palais, τα γλυπτά και τα διακοσμητικά στοιχεία του.

2.jpg

Αφού περπατήσει κανείς στον κήπο, μπορεί να κάνει μια περιήγηση στο υπόγειο για να εξερευνήσει το υπόλοιπο έκθεμα. Πάνω από την όμορφη σκάλα που οδηγεί στα υπόλοιπα έργα θα παρατηρήσετε ένα άλλο έργο του καλλιτέχνη, το "Couronne de la Nuit", πριν ανακαλύψετε το θαύμα: Ένα δωμάτιο καλυμμένο με ένα μεγάλο «γαλάζιο ποτάμι» πάνω από το οποίο κρέμονται διάφορα γλυπτά, καρπός 10 χρόνων δουλειάς. Κάθε αντανάκλασή του είναι ένα νέο έργο που πρέπει να ανακαλυφθεί.

5.jpg

Η ομορφιά των εικόνων που δημιουργεί ο Jean-Michel Othoniel είναι κάτι που γίνεται αντιληπτό από την απήχησή του στον κόσμο. Ανάλογα με την ώρα της ημέρας που πηγαίνει κανείς να θαυμάσει τα έργα του, σύμφωνα με τις εποχές, τον φωτισμό ή απλά τη διάθεσή μας, κάτι νέο αναδύεται και προσδίδει μια αέναη γοητεία...

Μια έκθεση ανοιχτή σε όλους

1-nSjFN.jpg

Ενώ οι μόνιμες συλλογές του Petit Palais εξακολουθούν να είναι προσβάσιμες δωρεάν, οι συγκεκριμένες εκθέσεις του συνήθως χρεώνονται... με εξαίρεση αυτήν, την οποία οι επισκέπτες μπορούν ελεύθερα να ανακαλύψουν, μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2022.