fbpixel

Search icon
Search
Intermittent fasting: Η διατροφή που κάνω εδώ και 4 χρόνια και μου έχει αλλάξει τη ζωή
HEALTH

Intermittent fasting: Η διατροφή που κάνω εδώ και 4 χρόνια και μου έχει αλλάξει τη ζωή

Διαλειμματική νηστεία και άλλα μυστήρια


Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι πάντα εμφανείς όπως και η σχέση που έχει ο καθένας με το φαγητό παραμένει ένα άλυτο μυστήριο. Για εμένα ο όρος φαγητό, για χρόνια, ήταν κάτι κάτι που πίστευα πως δεν είχα τη δύναμη να αγγίξω. Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια που ο βαρύς όρος «δίαιτα» ήταν στο τραπέζι καθημερινά πίστευα πως ποτέ δε θα καταφέρω να δημιουργήσω αυτό που πραγματικά θέλω. Για την ακρίβεια πίστευα πως οι άνθρωποι που μιλούν για υγιεινή διατροφή ως στάση ζωής απλώς επαναλαμβάνουν στον εαυτό τους ένα καλά δομημένο παραμύθι. 

woman.jpg

Κάποια στιγμή, λοιπόν, μπήκε στη ζωή μου εντελώς ξαφνικά ο όρος διαλειμματική νηστεία, αγγλιστί intermittent fasting. Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που αλλάζει μεταξύ νηστείας και φαγητού σε ένα κανονικό πρόγραμμα. Έρευνες δείχνουν ότι είναι ένας τρόπος για να διαχειριστούμε το βάρος και να αποτρέψουμε - ή ακόμα και να αντιστρέψουμε - ορισμένες μορφές ασθένειας. 

Η βάση πίσω από τη διαλειμματική νηστεία

Πολλές δίαιτες επικεντρώνονται στο τι πρέπει να τρώμε, αλλά η διαλειμματική νηστεία έχει να κάνει με το πότε τρώμε και αυτό περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη ώρα. Η νηστεία για συγκεκριμένο αριθμό ωρών κάθε μέρα ή η κατανάλωση μόνο ενός γεύματος δύο ημέρες την εβδομάδα, μπορεί αποδεδειγμένα να βοηθήσει το σώμα να κάψει λίπος. Και τα μέχρι τώρα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν και κάποια οφέλη για την υγεία. Ο νευροεπιστήμονας του Johns Hopkins, Mark Mattson, έχει μελετήσει τη διαλειμματική νηστεία για 25 χρόνια και αναφέρει πως το σώμα μας έχει εξελιχθεί ώστε να μπορεί να μείνει χωρίς φαγητό για πολλές ώρες, ή ακόμα και αρκετές ημέρες. Στην προϊστορική εποχή, πριν οι άνθρωποι μάθουν να καλλιεργούν, ήταν κυνηγοί και συλλέκτες κάτι που πρακτικά τους άφηνε χωρίς τροφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

woman-jVUZw.jpg

Σήμερα, η τηλεόραση, το διαδίκτυο και άλλη ψυχαγωγία είναι διαθέσιμα 24/7. Μένουμε ξύπνιοι για περισσότερες ώρες για να παρακολουθήσουμε τις αγαπημένες μας εκπομπές, για να παίξουμε παιχνίδια και για να συνομιλήσουμε στο διαδίκτυο. Καθόμαστε και τσιμπολογάμε όλη μέρα — και το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας» Οι επιπλέον θερμίδες και η λιγότερη δραστηριότητα μπορεί να σημαίνουν υψηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή αυτών των τάσεων.

Πώς δουλεύει αυτό το διατροφικό πλάνο

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για να πετύχουμε όλοι αυτό το πλάνο, αλλά όλοι βασίζονται στην επιλογή τακτικών χρονικών περιόδων για φαγητό και νηστεία. Για παράδειγμα, μπορούμε να καταναλώνουμε τρόφιμα μόνο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ ωρών κάθε μέρα και να νηστεύουμε για το υπόλοιπο. Ή μπορούμε να επιλέξουμε να τρώμε μόνο ένα γεύμα την ημέρα δύο ημέρες την εβδομάδα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προγράμματα διαλειμματικής νηστείας. Αυτό που πρακτικά συμβαίνει είναι πως μετά από ώρες χωρίς φαγητό, το σώμα εξαντλεί τα αποθέματα ζάχαρης και αρχίζει να καίει λίπος, κάνοντας μια μεταβολική αλλαγή. 

Τι επιτρέπεται και τι όχι

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, επιτρέπονται το νερό και τα ροφήματα με μηδενικές θερμίδες, όπως ο μαύρος καφές και το τσάι. Και κατά τη διάρκεια των διατροφικών περιόδων, το Μότο είναι πως η διατροφή πρέπει να είναι φυσιολογική. Αυτό σημαίνει να μένετε μακριά από υπερβολές και από πρόχειρο φαγητό γεμάτο θερμίδες και κακά λιπαρά. Από την άλλη μεριά δεν μπορείτε να κάνετε λάθος όταν επιλέγετε σύνθετους, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φυλλώδη λαχανικά, υγιή λίπη και άπαχη πρωτεΐνη.

face-woman.jpg

Τι κρατάω προσωπικά

Μπορεί στην αρχή να φαίνεται εξουθενωτικό αλλά μετά από λίγο καιρό υπάρχουν μαγικά πράγματα που ξεκινούν να συμβαίνουν. Για παράδειγμα τα κιλά δεν ανεβαίνουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και το πρωινό που παραλείπεται γίνεται πιο εύκολο από όσο φαινόταν. Το κυριότερο όμως είναι πως τις ώρες που μένω μακριά από το φαγητό σταματάει η ανάλωση μου για αυτό. Ως ένα άτομο που κοιμόμουν και ξυπνούσα με τη σκέψη του επόμενο γεύματος αυτό έμοιαζε απίθανο. Και όμως, 4 χρόνια μετά, με μερικές παραλείψεις στο ενδιάμεσο για διακοπές και φαγητά έξω αυτό το πλάνο δουλεύει υπέροχα. Αυτό το πλάνο πλέον αποτελεί τη διατροφή μου και τη συστήνω ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε πάρει την άδεια από τον ειδικό που τον παρακολουθεί.