fbpixel

Search icon
Search
Πώς θα «γλιτώσουμε» θερμίδες στο μαγείρεμα χωρίς στερήσεις;
WELLNESS

Πώς θα «γλιτώσουμε» θερμίδες στο μαγείρεμα χωρίς στερήσεις;

5 υγιεινές μέθοδοι, υλικά και «έξυπνες» τεχνικές για μια ποιοτική διατροφή


Λίπη και θερμίδες μπορεί να αποτελούν κεντρικούς εχθρούς στο «ταξίδι» της δίαιτας που ξεκινήσαμε πρόσφατα ή στην υγιεινή διατροφή που επιθυμούμε να ακολουθούμε πιστά στην καθημερινότητά μας. Οι γευστικοί πειρασμοί είναι πάντα πολλοί, όμως εξαρτάται από εμάς τι ακριβώς θέλουμε να επιδιώξουμε με κέντρο την υγεία του σώματος και του δέρματός μας. Πολλοί από εμάς έχει τύχει κάποια στιγμή στη ζωή μας να ταυτίσουμε, δυστυχώς, την υγιεινή διατροφή με άτυπους κανόνες υπερβολικών στερήσεων και έντονης γυμναστικής, οι οποίοι εν τέλει οδήγησαν άμεσα σε ένα ολικό «break down», παρά στην επιθυμητή αρμονία μεταξύ νου και σώματος. Γι’ αυτό, το πιο σημαντικό και ενδιαφέρον «στοίχημα», το οποίο είναι ανάγκη να λάβουμε υπ' όψιν, είναι η ισορροπία. Ακραίες κινήσεις και υπερβολικές στερήσεις αποτελούν τον νούμερο ένα καταστροφικό παράγοντα!

Πρώτη προτεραιότητα ώστε να οργανώσουμε το διατροφικό μας πρόγραμμα αποτελεί η «homemade» μαγειρική διαδικασία. Για πολλούς από εμάς μπορεί να ακούγεται στην αρχή ως μια «βαριά» υποχρέωση ή μια δέσμευση που περιορίζει τις ημερήσιες δραστηριότητές μας ή τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε θέσει για ξεκούραση και χαλάρωση. Η μαγειρική στο σπίτι μπορεί να γίνει μια ημίωρη νέα συνήθεια που θα μας φτιάχνει το κέφι και ταυτόχρονα θα συντελεί ουσιαστικά στην ποιότητα της διατροφής μας. Ας μην αντιμετωπίσουμε αυτή τη διαδικασία ως κάτι αρνητικό γιατί αυτό θα οδηγήσει αυτόματα και σε κακή ψυχολογία συνδυασμένη με λανθασμένη διαχείριση της συνθήκης που έχουμε στόχο να προετοιμάσουμε. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι και η μαγειρική στο σπίτι, αν δεν εκτελεστεί με τις κατάλληλες μεθόδους, υλικά καλής ποιότητας και «έξυπνες» τεχνικές μπορεί να έχει επίσης τα αντίθετα αποτελέσματα.

Συγκεντρώσαμε 5 υγιεινές μεθόδους, υλικά και «έξυπνες» τεχνικές μαγειρέματος για να «γλιτώσουμε» θερμίδες χωρίς στερήσεις!

1. Αντικολλητικό τηγάνι

shutterstock-1879243813.jpg

Αποτελεί ένα πρακτικό και εύκολο αξεσουάρ μαγειρικής με υγιεινά οφέλη και πλεονεκτήματα. Το ιδιαίτερο στοιχείο που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την εξασφάλιση μιας ποιοτικής διατροφής είναι ότι απαιτείται ποσότητα λαδιού από μηδενική έως ελάχιστη, ώστε να συμπληρώσουμε με γεύση τις συνταγές μας, κόβοντας ταυτόχρονα το περιττό λίπος. Τα αντικολλητικά τηγάνια σοτέ κάνουν επίσης τη διαδικασία καθαρισμού πιο γρήγορη και εύκολη, βοηθώντας μας να εξοικονομήσουμε και χρόνο στην κουζίνα.

2. Ψηφιακή ζυγαριά

shutterstock-1635395776.jpg

Είναι ο ιδανικός σύμμαχος στη διαδικασία προετοιμασίας του γεύματος όσον αφορά τη μέτρηση του μεγέθους και των συστατικών που προσθέτουμε στις συνταγές μας, όπως επίσης και των συνολικών μερίδων. Μπορούμε να τα προσδιορίσουμε με επιτυχία και ακρίβεια, λοιπόν, διευκολύνοντας την μείωση του λίπους και των θερμίδων. Είναι μια απλή και γρήγορη διαδικασία που μας λύνει αποδεδειγμένα τα χέρια. Η μέχρι πρότινος παραδοσιακή τεχνική μέτρησης με τη βοήθεια φλιτζανιού και κουταλιών, όπως έχει αποδειχθεί αφήνει με μεγάλη επιτυχία περιθώρια για λάθη!

3. Ψήσιμο στον ατμό και στον φούρνο

shutterstock-468017558.jpg

Ο στόχος μας και σε αυτήν την περίπτωση είναι να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερη ποσότητα ελαιόλαδου. Το ψήσιμο στον ατμό και στον φούρνο αποτελούν τις ιδανικές επιλογές μια υγιεινή παρασκευαστική διαδικασία απαλλαγμένη από λίπη, σε αντίθεση με τη μαγειρική στα παραδοσιακά τηγάνια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε και ποικίλες παραλλαγές των κλασικών συνταγών όπως στην περίπτωση των τηγανιτών πατατών, τις οποίες μπορούμε να τις κόψουμε σε σχήμα chips με λίγη ρίγανη και ελάχιστη ποσότητα ελαιόλαδου και να τις ψήσουμε στον φούρνο.

4. Αρωματικά και μυρωδικά

shutterstock-509904520.jpg

Η κυρίαρχη μέθοδος εδώ μπορεί να χαρακτηριστεί με ασφάλεια ως ένα επιτυχημένο γευστικό «καμουφλάζ». Προσθέτοντας μυρωδικά και αρωματικά στις συνταγές μας στη θέση της «πλούσιας» ποσότητας ελαιόλαδου και αλατιού έχει το πλεονέκτημα να μειώνει το λίπος και τις θερμίδες, ενισχύοντας, ταυτόχρονα την συνολική γεύση των πιάτων μας. Στην ελληνική γη, καλλιεργείται μια μεγάλη ποικιλία από εξαιρετικής ποιότητας αρωματικά και μυρωδικά φυτά, τα οποία «κουβαλούν» μια έντονη, μεσογειακή μυρωδιά. Θυμάρι, ρίγανη, άνηθος και μαϊντανός έχουν τη δυναμική να δημιουργήσουν μια γευστική «έκρηξη» συμβάλλοντας παράλληλα σε μια ικανοποιητική ποσότητα χωρίς περιττές θερμίδες.

5. Προϊόντα φυτικών ινών αντί για γαλακτοκομικά

shutterstock-1039444042.jpg

Μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή κόβοντας, ή τουλάχιστον μειώνοντας την ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων, αντικαθιστώντας τα με προϊόντα που περιέχουν ως κύριο συστατικό τις φυτικές ίνες. Γάλα και γιαούρτι σόγιας ή αμύγδαλου αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως και είδη νηστίσιμων τυριών που παρασκευάζονται από εξαιρετικής ποιότητας φυτικά συστατικά και φυσικά εκχυλίσματα βιταμινών και ελαίων.