fbpixel

Search icon
Search
Ηλιοθεραπεία: 5 μύθοι που καταρρίπτουμε για την αγαπημένη σας συνήθεια
FACE & BODY

Ηλιοθεραπεία: 5 μύθοι που καταρρίπτουμε για την αγαπημένη σας συνήθεια

Έχετε σκεφτεί πως όσα γνωρίζετε μπορεί να απέχουν από την αλήθεια;


Είτε είστε ένα βήμα πριν από τις διακοπές, είτε απλώς σκοπεύετε να πάτε για ηλιοθεραπεία το Σαββατοκύριακο, το μαύρισμα εξακολουθεί να αποτελεί ένα μέρος της καλοκαιρινής ρουτίνας που όλοι λατρεύουν να ακολουθούν. Έτσι, παρά τις προειδοποιήσεις των δερματολόγων και κυρίως παρά την αύξηση του μελανώματος η επιθυμία για μια χάλκινη επιδερμίδα παραμένει ζωντανή. Είναι εντυπωσιακό πως δεδομένα από την Ιατρική Σχολή του Μπράιτον και του Σάσεξ εκτιμούν ότι περίπου το 86% όλων των καρκίνων του δέρματος στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με την υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως. Επειδή, λοιπόν, γνωρίζουμε πως οι κίνδυνοι του μαυρίσματος είναι πραγματικοί, σας αποκαλύπτουμε τους μύθους που το συνοδεύουν.

tanning.jpg

Μύθος 1: Εφόσον δεν καίγεστε, η ηλιοθεραπεία είναι ασφαλής

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν δεν καίγεστε, η ηλιοθεραπεία δεν είναι ασφαλής. Το μαύρισμα είναι ένας μηχανισμός που αναπτύχθηκε από το δέρμα για να αποτρέψει τη ζημιά από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά εξακολουθείτε να είστε εκτεθειμένοι σε επιβλαβείς ακτίνες UV από τον ήλιο. Υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο διαδικασίες, η πρώτη εμφανίζεται εντός τεσσάρων ωρών από την έκθεση στην UVA -ακτίνες που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση- κατά την οποία υπάρχει ήδη οξείδωση της μελανίνης στο δέρμα. Αυτό ονομάζεται άμεσο μαύρισμα και είναι υπεύθυνο για το σκουρόχρωμο δέρμα που ακολουθεί την άμεση έκθεση στον ήλιο. Η δεύτερη διαδικασία συμβαίνει εντός 24 έως 48 ωρών από την έκθεση στην UVB -υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα- και εκεί γίνεται η αυξημένη παραγωγή της χρωστικής μελανίνης, η οποία απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία, προστατεύοντας τα κύτταρα του δέρματος από βλάβες. Το θέμα είναι ότι τόσο κατά το άμεσο όσο και κατά το καθυστερημένο μαύρισμα, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και τις πρωτεΐνες του δέρματος, όπως η ελαστίνη και το κολλαγόνο, συμβάλλοντας στη γήρανση του δέρματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύετε, είτε καείτε είτε όχι.

Μύθος 2: Το να αποκτήσετε ένα «βασικό μαύρισμα» είναι καλό για το δέρμα

Η ιδέα του «βασικού μαυρίσματος», δηλαδή η ιδέα του να κάθεστε στον ήλιο για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τη μεταγενέστερη παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι κάτι που οι άνθρωποι έχουν αποδεχθεί εδώ και χρόνια. Παρόλα αυτά αποτελεί μια πλάνη καθώς το να εκτεθείτε απροστάτευτοι σε υψηλής έντασης υπεριώδη ακτινοβολία, θα προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα του δέρματος, θα προάγει τη γήρανση του δέρματος και θα αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος όπως το μελάνωμα. Και το πιο εντυπωσιακό είναι πως αυτό ισχύει για όλους τους τόνους δέρματος.

self-tanners.jpg

Μύθος 3: Το fake tanning δεν είναι ασφαλές για το δέρμα

Το κύριο συστατικό του self-tan, μια χημική ουσία που ονομάζεται διυδροξυακετόνη ή DHA, έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν, και θεωρείται ασφαλής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) όταν εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα. Το DHA είναι μια ένωση με βάση τη ζάχαρη που όταν εφαρμόζεται σε μια ζεστή επιφάνεια με αμινοξέα, όπως η επιφάνεια του δέρματος, εμφανίζεται μια αντίδραση αλλαγής χρώματος χωρίς να διεισδύσει σε αυτό.

Μύθος 4: Το μαύρισμα βελτιώνει τις δερματικές παθήσεις

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως το φως του ήλιου βοηθάει στις δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ακμή, αλλά οι έρευνες λένε πως δεν αξίζει τον κόπο. Μπορεί στο παρελθόν να έχετε παρατηρήσει διαφορές παρόλα αυτά, αυτό δε σημαίνει πως η ηλιοθεραπεία είναι η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα σας. Επιλέξτε θεραπείες που αφορούν το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά και εμπιστευτείτε το γιατρό σας.

Μύθος 5: Το fake tanning θα προκαλέσει ξεσπάσματα

Είναι ένας μύθος ότι το ψεύτικο μαύρισμα επιδεινώνει την ακμή. Ορισμένες φόρμουλες μπορεί να περιέχουν ερεθιστικά, αλλεργιογόνα ή συστατικά που θα μπορούσαν να ερεθίσουν το δέρμα σας, αλλά να θυμάστε: αυτό δεν ισχύει για όλα τα fake tanners. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα αρωματικά προϊόντα και αυτά που περιέχουν φαγεσωρογόνα συστατικά όπως ορυκτέλαιο, μυριστικό ισοπροπυλεστέρα και στεατικό οκτυλεστέρα. Αναζητήστε για συστατικά όπως η νιασιναμίδη και το υαλουρονικό οξύ, τα οποία θα υποστηρίξουν την υγεία του δέρματός σας ενώ παράλληλα θα σας προσδώσουν λάμψη.