fbpixel

Search icon
Search
Στέφανος Τσιτσιπάς: Έκανε ξανά το «θαύμα» του κι εξόργισε όλες τις γυναίκες
PEOPLE & MOMENTS

Στέφανος Τσιτσιπάς: Έκανε ξανά το «θαύμα» του κι εξόργισε όλες τις γυναίκες

Σπουδαίος εντός court, εξαιρετικά... απρόσεκτος εκτός


Είναι ξεκάθαρο πως η ανθρωποφαγία που κυριαρχεί στα social media το τελευταίο διάστημα -κι όχι μόνο- δεν είναι κάτι που υποστηρίζουμε, ωστόσο, είναι εξίσου ξεκάθαρο πως στη ζωή δεν υπάρχουν τρίτες και τέταρτες ευκαιρίες. Τα λάθη κι οι αστοχίες συγχωρούνται, όμως όταν κάτι επαναλαμβάνεται, τότε δεν υπάρχει γυρισμός. Στην περίπτωση του Στέφανου Τσιτσιπά, τα πράγματα -λοιπόν- είναι πλέον πολύ απλά. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για έναν σπουδαίο αθλητή, έναν τενίστα που κάνει περήφανη όλη την Ελλάδα με τις επιδόσεις του εντός court, αλλά έξω από αυτό, είναι όλα τελείως διαφορετικά και φρόντισε ο ίδιος να μας το θυμίσει για μία ακόμη φορά...

Εκνευρισμός κι ερωτηματικά!

Νέο λάθος;

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στέφανος Τσιτσιπάς μονοπωλεί το ενδιαφέρον, για τους τελείως λάθος λόγους. Δεν είναι η πρώτη φορά, που βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά όχι για τις επιδόσεις του εντός court. Πρωταγωνίστησε σε διαφημιστικό spot για τον Covid-19 και λίγο αργότερα δήλωνε ότι δε θα εμβολιαστεί, αν δεν γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά. Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθούσε -κι εξακολουθεί να το κάνει- τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τον πόλεμο που μαίνεται εδώ κι εβδομάδες στην περιοχή, ο Έλληνας τενίστας μιλούσε για το Μαλιμπού και για το πόσο ωραίες είναι οι παραλίες της Καλιφόρνια, ωστόσο, αυτήν τη φορά μάλλον «ξεπέρασε» τον εαυτό του, γι' αυτό οι αντιδράσεις είναι πιο σοβαρές από ποτέ.

shutterstock-1311875348.jpg

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, όλα ξεκίνησαν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου πριν από το Miami Open. Μιλώντας για το τουρνουά, ο Στέφανος Τσιτσιπάς θεώρησε ότι ήταν... απαραίτητο να μιλήσει για το χρηματικό έπαθλο, που πλέον είναι ίδιο για τους άνδρες και τις γυναίκες, σημειώνοντας πως ίσως θα έπρεπε κι εκείνες να παίζουν σε αγώνες που θα κρίνονται στα 3 νικηφόρα sets. Αυτό που ισχύει αυτήν τη στιγμή, είναι ότι στα Grand Slam, οι γυναίκες παίζουν μέχρι και 3 sets, ενώ οι άνδρες μέχρι και 5. Το make the long story short, ο Έλληνας τενίστας θεωρεί πως είναι άδικο να παίζουν οι γυναίκες λιγότερα sets και να έχουν τις ίδιες απολαβές με τους άνδρες, υποστηρίζοντας πως αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

«Δε θέλω να προκαλέσω αντιδράσεις με αυτό που θα πω, ωστόσο, υπάρχει ισότητα στα χρηματικά έπαθλα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών – αλλά στις γυναίκες γίνονται ματς των 3 sets και στους άνδρες των 5. Υπάρχουν επιστήμονες και στατιστικολόγοι εκεί έξω. Μου είπαν ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη αντοχή από τους άνδρες. Δεν ξέρω, δεν ξέρω. Ίσως θα μπορούσαν να παίζουν 5 sets κι αυτές», ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Για τα Grand Slam θα μου άρεσε να παίζουν 5 sets. Από την άλλη βέβαια, με 3 sets στους άνδρες, ίσως βλέπαμε μεγαλύτερη γκάμα νικητών στα Slams. Πιστεύω ότι οι τίτλοι θα ήταν εντελώς διαφορετικοί στους άνδρες αν είχαμε νικητή σε σύνολο 3 sets». Εκτός από εκνευρισμό, τα λόγια του προκαλούν κι ερωτηματικά και πραγματικά ακόμη κι αυτοί που μέχρι πρότινος τον υποστήριζαν, μάλλον αλλάζουν στάση. 

Αντιδράσεις και σκληρή κριτική

naomi-osaka.webp
Naomi Osaka

Φυσικά, οι αντιδράσεις όχι απλά είναι πολλές, αλλά ίσως είναι και πιο σκληρές. Στα social media τα σχόλια κι οι αναρτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα συνεχώς αυξάνονται, ενώ μερικές από τις πιο γνωστές τενίστριες έχουν ήδη πάρει θέση απέναντι από τον Τσιτσιπά. Η Naomi Osaka ήταν από τις πρώτες που εξέφρασαν τον εκνευρισμό τους, χρησιμοποιώντας μάλιστα αρκετά σκληρή γλώσσα. «Θέλει να παίξει εννιά sets; Αν προσπαθεί εκείνος να αυξήσει τα δικά μου sets, τότε θα αυξήσω κι εγώ τα δικά του», ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Αυτός ο τύπος είναι τόσο αστείος. Δε θέλω να φανώ αγενής. Προσπαθώ πραγματικά να το πω με τέτοιο τρόπο που να μην ακουστώ ενοχλητική, αλλά νομίζω ότι είναι δεκαετίες σκληρής δουλειάς (που μας έφεραν εδώ). Μέχρι τώρα, οι γυναίκες έχουν δουλέψει σκληρά γι’ αυτό, δεν ήρθε από το πουθενά η ίση αμοιβή». Όπως είπε αργότερα, το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν τον ρώτησε την άποψή του γι' αυτό, αλλά ο ίδιος θεώρησε σωστό το timing για να θίξει αυτό το ζήτημα.

karolina-pliskova.jpg
Karolina Pliskova

Ανάλογη ήταν κι η αντίδραση της Karolina Pliskova. Η τενίστρια έκανε ένα story στο Instagram, με την επίμαχη ατάκα του Τσιτσιπά και το σχόλιο «μεγάλος εγκέφαλος». Είναι γυναίκες που παλεύουν σκληρά, που θέτουν πολύ υψηλούς στόχους και μοχθούν να τους πετύχουν. Είναι αθλήτριες, που δεν κάνουν τίποτα λιγότερο από τους άνδρες που κάνουν τη δική τους προσπάθεια σε αυτό το χώρο. Πάνω από όλα όμως, είναι άνθρωποι με δικαιώματα. Σε μία εποχή, που οι γυναίκες δίνουν πραγματική μάχη για τα αυτονόητα κι είναι πιο κοντά από ποτέ στην αλλαγή, ο Έλληνας τενίστας έρχεται να μας υπευνθυμίσει πως -πράγματι- υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι, που σκέφτονται προφανώς με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο...

Οι εντυπώσεις κι η αλήθεια

Από μόνη της, η δήλωση του Τσιτσιπά είναι το λιγότερο ατυχής και σίγουρα, προκαλεί πολλά διαφορετικά συναισθήματα σε κάθε γυναίκα. Όμως, είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει και καμία απολύτως βάση, γιατί λογική δεν έχει σίγουρα... Το 1973, η Billy Jean King απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τους αγώνες του US Open, αν δεν μειωνόταν το οικονομικό χάσμα μεταξύ των γυναικών και των ανδρών για κάθε νίκη τους στη διοργάνωση. Κάπως έτσι, οι διοργανωτές πήραν την απόφαση να αλλάξουν όσα ίσχυαν. Το 2001 το ίδιο έκανε και το Australian Open, για να ακολουθήσει η Γαλλική Ομοσπονδία Τένις και το Wimbledon. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες, για να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο τα χρηματικά ποσά στα τέσσερα Grand Slam της σεζόν και μία τεράστια προσπάθεια, από πολλές διαφορετικές πλευρές. Από εκεί και πέρα όμως, σε όλα -σχεδόν- τα υπόλοιπα τουρνουά, υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές.

shutterstock-1966647898.jpg

Σύμφωνα με τους The New York Times, τα ετήσια έσοδα των 100 καλύτερα αμοιβόμενων αθλητριών στα πρωταθλήματα του WTA παραμένουν μέχρι και σήμερα, πολύ λιγότερα σε σχέση με τους 100 καλύτερα αμοιβόμενους άνδρες στα πρωταθλήματα του ATP. Πρόκειται αν μη τι άλλο, για μία μεγάλη διαφορά. Για να γίνουν ακόμη πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, στο Open του Oχάιο το 2015, η Serena Williams κέρδισε περίπου 495 χιλιάδες δολάρια, την ώρα που ο Roger Federer, πήρε 731 χιλιάδες. Ίδιο τουρνουά, ίδιο τρόπαιο, διαχωρισμός. Υπάρχει -λοιπόν- ακόμη και τώρα κάποιος που θεωρεί ότι πράγματι οι γυναίκες είναι ευνοημένες στη συγκεκριμένη περίπτωση; Κάποιος που να πιστεύει ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς δικαιολογημένα πήρε αυτή τη θέση κι έθιξε αυτό το θέμα, σε αυτή τη χρονική περίοδο; Όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη τους, αλλά σε αυτή την περίπτωση, ίσως πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος...