fbpixel

Search icon
Search
Η Νένια Γιανναράκη, ιδρύτρια του γραφείου Nenia Yiannaraki Architects, εμπνέεται από ισχυρά concepts που «ξυπνούν» μοναδικά συναισθήματα
MAGAZINE

Η Νένια Γιανναράκη, ιδρύτρια του γραφείου Nenia Yiannaraki Architects, εμπνέεται από ισχυρά concepts που «ξυπνούν» μοναδικά συναισθήματα

Η ενασχόλησή της με projects σε Κυκλάδες, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα δημιουργεί επενδυτικές δυνατότητες σε real estates


Η Νένια Γιανναράκη, αρχιτέκτων και interior designer, με σπουδές και εργασιακή εμπειρία στο Λονδίνο, ιδρύτρια του γραφείου Nenia Yiannaraki Architects, αναλαμβάνει έργα κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, εμπνεόμενη από ισχυρά concepts που «ξυπνούν» μοναδικά συναισθήματα. Η ενασχόλησή της με projects σε Κυκλάδες, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα δημιουργεί επενδυτικές δυνατότητες σε real estates, τα οποία διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα μαζί με τους νομικούς και οικονομικούς συνεργάτες της.

Για το εντυπωσιακό Sayini Restaurant στην Πάρο, το πιο πρόσφατο έργο σας στο νησί, πού βασίσατε την έμπνευσή σας; 

Το έναυσμα για τον σχεδιασμό του δόθηκε από το ίδιο του το όνομα. Εμπνεύστηκα από τη θάλασσα και τη λέξη «σαγήνη», ένα παλιό κάθετο αλιευτικό δίχτυ, πλεγμένο από λινό, εξού και το ρήμα «σαγηνεύω» που σημαίνει «έλκω», «αιχμαλωτίζω», «μαγεύω». Η Αλυκή είναι ένα ψαροχώρι νότια της Πάρου και το concept “Sayini” περιγράφει την προσέλκυση, το «ψάρεμα» των περαστικών και την αποπλάνησή τους μέσα από το περιβάλλον και τη γευστική εμπειρία του εστιατορίου.

463472538-17946565232877898-8944150485504919185-n.jpg


Ό
ταν συναντήσατε προκλήσεις κατά την υλοποίησή του, τι φύσης ήταν αυτές και πώς τις ξεπεράσατε; 

Ιδιαίτερη πρόκληση παρουσίασε η θέση του ακινήτου, όντας εκτεθειμένο από δύο πλευρές, το οποίο τελικά διαμορφώθηκε ως ένας «ανοιχτός κλειστός» χώρος, προσφέροντας την ιδιωτικότητα που αρμόζει σ’ ένα gourmet restaurant στην κοσμική Πάρο. Με αφετηρία την καμπυλωτή πρόσοψη του παλιού καταστήματος, ο χώρος σχεδιάστηκε σε επίπεδο κάτοψης, μέσα από χαράξεις ομόκεντρων κύκλων, προσδίδοντας μία ελευθερία στην κίνηση όπως αυτή της θάλασσας. 

Με το αποτέλεσμα να έχει ολοκληρωθεί, ποια θεωρείτε ότι είναι τα πιο δυνατά σημεία του; 

Η Sayini προσφέρει μια ανεπιτήδευτη πολυτέλεια, την οποία ανακαλύπτει κάποιος σταδιακά. Τα τραπέζια προσκολλώνται στις διαμορφωμένες καμπυλωτές χαράξεις και επιτρέπουν ευέλικτη χωροθέτηση. Τα σχοινιά στην οροφή κατευθύνουν το βλέμμα δημιουργώντας δίχτυα στα σημεία που διασταυρώνονται, ενώ η παραλία αντιμετωπίζεται ως συνέχεια του χώρου.

Ποια είναι τα 5 βασικά tips που πρέπει να γνωρίζουμε, όπως υπαγορεύονται από τις τάσεις που ακολουθούν τελευταία τα interior projects;

1. Γενικά, προτείνουμε την επανάχρηση των χώρων αντί για την κατασκευή νέων κτισμάτων - κάτι που συμβάλλει στην επέκταση της διάρκειας ζωής τους.

2. Σήμερα, στα design projects με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη, συστήνεται η χρήση ανακυκλωμένων και ανακυκλώσιμων υλικών, όπως ανακυκλωμένο πλαστικό ή μέταλλο.

3. Η επαναχρησιμοποίηση και η μεταποίηση αφορούν και στα έπιπλα. Ο χώρος αποκτάει χαρακτήρα με μια εκλεκτικιστική retro αισθητική που τον αναβαθμίζει. 4. Προτιμώνται τοπικά υλικά και κατασκευές - κάτι που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και ενισχύει την ελληνική ταυτότητα και οικονομία.

5. Τέλος, σχεδιάζοντας χώρους με στόχο τη μελλοντική αποδόμησή τους και επαναχρησιμοποίηση των υλικών τους δημιουργούμε έναν βιώσιμο κύκλο ζωής των κατασκευών, με περιβαλλοντική ενσυναίσθηση.

468449600-17951311142877898-2211151056742641273-n.jpg

Info

Kωφίδου 30, πανόραμα, τηλ. 2310 420032, info@nyarchitects.gr.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024