Όταν ο νεαρός Γάλλος ξυλουργός Louis Vuitton ξεκίνησε για πρώτη φορά ένα ταξίδι 248 μιλίων (με τα πόδια!) στο Παρίσι το 1837 για να ξεκινήσει την καριέρα του ως κατασκευαστής μπαούλων, έβαλε σε κίνηση ένα έργο ζωής που θα ξεπερνούσε κατά πολύ τη διάρκεια της ζωής του. Το σήμα κατατεθέν του; Το ταξιδιωτικό μπαούλο, ένα τότε επαναστατικό είδος πολυτελείας που άφησε το μονογραμμικό του στίγμα στην ιστορία του σχεδιασμού.
Τώρα, στα 200ά γενέθλια του Louis, οι προκάτοχοί του προχώρησαν το εφευρετικό ρητό του "art of travel" ένα βήμα παραπέρα: μετατρέποντας το εμβληματικό μπαούλο σ' έναν κενό καμβά. Η περιοδεύουσα έκθεση "200 Trunks, 200 Visionaries", που θα προβληθεί στο Los Angeles έως τις 6 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει ένα μωσαϊκό 200 ταλέντων που προσκλήθηκαν να ονειρευτούν τις δικές τους εκδοχές αυτού του iconic item.
Η most-talked about έκθεση διοργανώνεται σ' ένα εκπληκτικό κτίριο με πορτοκαλί και άσπρες ρίγες, λίγα βήματα μακριά από το εμβληματικό κατάστημα του οίκου μόδας στο περίφημο Rodeo Drive του Beverly Hills. Στο εσωτερικό, η ομάδα της Louis Vuitton κατασκεύασε μια τεράστια σκηνογραφία από τοίχο σε τοίχο που αποτίνει φόρο τιμής στο μοτίβο της υπογραφής του Vuitton, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις μοναδικές δημιουργίες του.
Ακόμη, μια εγκατάσταση υπογραμμίζει τα σχέδια του Frank Gehry, του αρχιτέκτονα που όχι μόνο σχεδίασε το κτίριο του Ιδρύματος Louis Vuitton στη Γαλλία, αλλά και δημιούργησε μια σειρά από ξεχωριστά μπουκάλια αρωμάτων, τα οποία κυκλοφόρησαν στο εμπόριο το 2021. Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και η ομάδα του οίκου έχουν ενώσει πολλές φορές τις δυνάμεις τους, γεγονός που κάνει το έργο του designer αναπόσπαστο από αυτήν την έκθεση.
Ο Louis Vuitton γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1821 σε ένα μικρό χωριό
στην Ανατολική Γαλλία, το Anchay, και στα 10 του είχε μείνει ήδη
ορφανός από μητέρα και πατέρα. Στα 13 του χρόνια, έχοντας βαρεθεί τη ζωή
στην επαρχιακή πόλη αλλά και με τη μητριά που τον μεγάλωνε, παίρνει την
απόφαση να ταξιδέψει στο Παρίσι και για να καταφέρει να φτάσει στον
προορισμό του στη διαδρομή κάνει διάφορες δουλειές.
Το 1837 ξεκίνησε να εργάζεται στο Παρίσι ως μαθητευόμενος σε ένα από τα καλύτερα εργαστήρια κατασκευής κουτιών και αποσκευών, και σύντομα θα αποκτήσει τη φήμη του ταλαντούχου δεξιοτέχνη. Η φήμη αυτή το 1853 τον έφερε στην αυλή της τελευταίας βασίλισσας των Γάλλων, της αυτοκράτειρας Eugenie de Montijo, η οποία τον έκανε υπεύθυνο για το πακετάρισμα και τις αποσκευές της στη διάρκεια των ταξιδιών της. Η θέση αυτή τον τοποθέτησε στα σαλόνια της γαλλικής ελίτ.
Αργότερα, ξεκίνησε να κατασκευάζει αποσκευές από καμβά αντί για δέρμα, που τις
έκανε πιο ανθεκτικές και αδιάβροχες, κι εν τέλει, τέσσερα χρόνια μετά τα
εγκαίνια του εργαστηρίου του, παρουσίασε στην αγορά την ορθογώνια
εκδοχή του μπαούλου έναντι τις στρογγυλεμένης που ήταν καθιερωμένη ως
τότε. Οι πρωτοποριακές αποσκευές του Louis Vuitton απογείωσαν τη ζήτηση
των προϊόντων του και σύντομα χρειάστηκε να μεταφέρει το εργαστήριό του
εκτός Παρισιού, για περισσότερο χώρο.
Στη διάρκεια του Γαλλοπρωσικού Πολέμου (1870-71) το εργαστήριο του λεηλατήθηκε και καταστράφηκε, ωστόσο με τη λήξη του πολέμου ο Vuitton άνοιξε νέο εργαστήριο στην «καρδιά» του Παρισιού, σε αριστοκρατική περιοχή, και ανάκτησε τη φήμη και την πελατεία του. Το 1872 λάνσαρε την αποσκευή με λευκή- κόκκινη ρίγα σε καμβά, ένα σχέδιο που έγινε εξαιρετικά δημοφιλές στη γαλλική αριστοκρατία και διατήρησε τη θέση του brand ανάμεσα στους οίκους πολυτελείας.
«Αυτό το έργο αφορούσε πάντα στη δημιουργικότητα - ένας πραγματικός φόρος τιμής στην εφευρετικότητα και το επιχειρηματικό πνεύμα του Louis», είπε η Faye McLeod, image director του Louis Vuitton. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στο ιστορικό Asnières-sur-Seine της Γαλλίας, και ακολούθησε μια ενδιάμεση στάση στη Σιγκαπούρη τον Απρίλιο. Αφού ανοίξει τις πόρτες του στο Beverly Hills, θα συνεχίσει στη Νέα Υόρκη.
Info: Το 2023, όλα τα μπαούλα θα βγουν σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby's, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που υποστηρίζουν νέους δημιουργικούς.
Δείτε στην gallery τις επανασχεδιασμένες αποσκευές των δημιουργών που έχουν πάρει τη θέση τους στην έκθεση!
Φωτογραφίες: Elle Decor