fbpixel

Search icon
Search
200 χρόνια Louis Vuitton: Πώς ο γαλλικός οίκος τιμά τον ιδρυτή του
FASHION NEWS

200 χρόνια Louis Vuitton: Πώς ο γαλλικός οίκος τιμά τον ιδρυτή του

Οι λεπτομέρειες πίσω από τους εορτασμούς "Louis 200"


Ο οίκος Louis Vuitton γιορτάζει τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη γέννηση του ιδρυτή του με μια άκρως ενδιαφέρουσα σειρά από ενέργειες και συναρπαστικές εκδηλώσεις. Ένας φόρος τιμής στον άνθρωπο που κατάφερε να εξελίξει σε κολοσσό το fashion house και να τον συνδέσει άρρηκτα με τον χώρο της μόδας και τη διαμόρφωση των τάσεων.

Πάμε να δούμε ένα προς ένα όλα όσα διοργανώθηκαν με αφορμή αυτό το γεγονός!

Οι ενέργειες & οι εκδηλώσεις

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν στις 4 Αυγούστου -ημέρα γενεθλίων του Louis Vuitton-, υπό τον τίτλο "Louis 200" και η αρχή έγινε με ένα παιχνίδι, το "Louis: The Game”, που μπορεί να κατεβάσει κανείς στο κινητό του. Παράλληλα, θα αποκαλυφθούν στις βιτρίνες των Louis Vuitton Boutiques παγκοσμίως μία σειρά από μπαούλα όπως τα φαντάστηκαν 200 διαφορετικοί καλλιτέχνες από όλο τον πλανήτη, με διαφορετικό backround, προσπαθώντας να επανερμηνεύσουν τον Louis, τον άνθρωπο με την ασυναγώνιστη ποιότητα και δεξιοτεχνία.

lv2021-concept-lv-birthdaycake-min.png
Louis: The Game


Μάλιστα, τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει στα γαλλικά και στα αγγλικά ένα μυθιστόρημα από την Caroline Bongrand με τον τίτλο "Louis Vuitton, L’Audacieux”, τον Δεκέμβριο ένα ντοκιμαντέρ στο Apple Tv με τον τίτλο "Looking for Louis”, ενώ θα αποκαλυφθεί κι ένα έργο τέχνης που έχει ανατεθεί στον καλλιτέχνη Alex Katz.

Όλοι αυτοί οι εορτασμοί αποτελούν τη γέφυρα ανάμεσα στον οραματιστή του χθες, τον πρωτοπόρο στη δημιουργία ταξιδιωτικών ειδών και όσους αγωνίζονται για τα όνειρά τους σήμερα. Ένα πραγματικό σύμβολο που άλλαξε μια για πάντα τα δεδομένα στη μόδα και κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τους πιο iconic οίκους όλων των εποχών.

Ο ιδρυτής ή αλλιώς ένα πρότυπο προς μίμηση

louis-200-portrait.jpeg

Ο Louis Vuitton γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1821 σε ένα μικρό χωριό στην Ανατολική Γαλλία, το Anchay, και στα 10 του είχε μείνει ήδη ορφανός από μητέρα και πατέρα. Στα 13 του χρόνια, έχοντας βαρεθεί τη ζωή στην επαρχιακή πόλη αλλά και με τη μητριά που τον μεγάλωνε, παίρνει την απόφαση να ταξιδέψει στο Παρίσι και για να καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του στη διαδρομή κάνει διάφορες περίεργες δουλειές.

To 1837 ξεκίνησε να εργάζεται στο Παρίσι ως μαθητευόμενος σε ένα από τα καλύτερα εργαστήρια κατασκευής κουτιών και αποσκευών, και σύντομα θα αποκτήσει τη φήμη του ταλαντούχου δεξιοτέχνη. Η φήμη αυτή το 1853 τον έφερε στην αυλή της τελευταίας βασίλισσας των Γάλλων, της αυτοκράτειρας Eugenie de Montijo, η οποία τον έκανε υπεύθυνο για το πακετάρισμα και τις αποσκευές της στη διάρκεια των ταξιδιών της. Η θέση αυτή τον τοποθέτησε στα σαλόνια της γαλλικής ελίτ.

Αργότερα, ξεκίνησε να κατασκευάζει αποσκευές από καμβά αντί για δέρμα, που τις έκανε πιο ανθεκτικές και αδιάβροχες, κι εν τέλει, τέσσερα χρόνια μετά τα εγκαίνια του εργαστηρίου του, παρουσίασε στην αγορά την ορθογώνια εκδοχή του μπαούλου έναντι τις στρογγυλεμένης που ήταν καθιερωμένη ως τότε. Οι πρωτοποριακές αποσκευές του Louis Vuitton απογείωσαν τη ζήτηση των προϊόντων του και σύντομα χρειάστηκε να μεταφέρει το εργαστήριό του εκτός Παρισιού, για περισσότερο χώρο.

portrait-louis-vuitton.jpg
Louis Vuitton | Wikimedia


Στη διάρκεια του Γαλλοπρωσικού Πολέμου (1870-71) το εργαστήριο του λεηλατήθηκε και καταστράφηκε, ωστόσο με τη λήξη του πολέμου ο Vuitton άνοιξε νέο εργαστήριο στην «καρδιά» του Παρισιού, σε αριστοκρατική περιοχή, και ανάκτησε τη φήμη και την πελατεία του. Το 1872 λάνσαρε την αποσκευή με λευκή- κόκκινη ρίγα σε καμβά, ένα σχέδιο που έγινε εξαιρετικά δημοφιλές στη γαλλική αριστοκρατία και διατήρησε τη θέση του brand ανάμεσα στους οίκους πολυτελείας.

Ο Louis συνέχισε να εργάζεται μέχρι και τον θάνατό του στις 27 Φεβρουαρίου το 1892, σε ηλικία 72 ετών. Τον διαδέχτηκε στη διοίκηση του οίκου ο γιος του Georges Vuitton. Η πορεία για τον οίκο που ξεκίνησε με αποσκευές και είδη ταξιδιού είναι ένα πραγματικό success story, ενώ το μέλλον του προβλέπεται εξίσου επιτυχημένο και με τις πωλήσεις να αγγίζουν τα ύψη!