fbpixel

Search icon
Search
Η αρχιτέκτονας & designer Faye Tsakalides, μας μιλάει για τη νέα συλλογή της Rituals, αλλά και την επόμενη μέρα στον χώρο της τέχνης μετά την πανδημία
#GREEKSDOITBETTER

Η αρχιτέκτονας & designer Faye Tsakalides, μας μιλάει για τη νέα συλλογή της Rituals, αλλά και την επόμενη μέρα στον χώρο της τέχνης μετά την πανδημία

Μια σειρά φτιαγμένη από μάρμαρο που μετατρέπει τις καθημερινές στιγμές μας σε μικρές χαρές πολυτέλειας


Η White Cubes | Faye Tsakalides αποτελεί ένα δημιουργικό γραφείο design με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα. Προσπαθώντας να προσεγγίσει της ομορφιά, τον μινιμαλισμό και το φίνο στοιχείο στη φόρμα, η Faye Tsakalides, δημιουργεί έργα -γλυπτά κι έπιπλα, που καταρρίπτουν τους κανόνες του εφήμερου κι εγκαθιδρύουν μια «γλώσσα» πρωτοποριακού σύγχρονου σχεδιασμού. Δεχόμενη το design σαν μια φιλοσοφική και πνευματική προσέγγιση πάνω στη φόρμα, μας δίνει κομμάτια που χαρακτηρίζονται από ηρεμία (tranquility), γραμμικότητα (linearity), γλυπτική καθαρότητα (sculptural purity), χωρίς να αγνοήσουμε την ευθραυστότητα (fragility) και την ελαφρότητα (lightweightness).

Faye Tsakalides

Η Faye Tsakalides, αρχιτέκτονας, designer και δημιουργός της συλλογής, με σπουδές στην Ευρώπη (συγκεκριμένα στο Edinburgh College of Art, Ecole Nationale Superieure d'Architecture de Paris-Belleville) αλλά με μια καθολική ματιά πάνω στην αισθητική, παίζει πάνω στην έννοια του μοντερνισμού και της καθαρότητας της γραφής, σχεδιάζοντας αντικείμενα, που προκαλούν και τις πέντε αισθήσεις με μεγάλη δόση ποιητικής διάθεσης. Η ζωή είναι γεμάτη από στιγμές. Συχνά μας προσπερνούν, καθώς είμαστε πολυάσχολοι κάνοντας σχέδια, πηγαίνοντας σε μέρη, βοηθώντας άλλους και πολύ συχνά αμελώντας τον ίδιο μας τον εαυτό. Σταματήστε για ένα λεπτό. Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Κάντε ένα μικρό διάλειμμα. Δώστε χρόνο. Δημιουργήστε μια στιγμή «εμπειρίας». 

Λίγα λόγια για τη συλλογή Rituals

7-teut3.jpg
2-wyqOO.jpg

Η σειρά Rituals για παράδειγμα, λοιπόν, είναι ένας φιλόξενος κόσμος μοναδικών εμπειριών που προσκαλεί να μυηθούμε σ’έναν κόσμο άνεσης κι ευζήν μετατρέποντας τις καθημερινές στιγμές μας σε μικρές χαρές πολυτέλειας. Βασικό στοιχείο της συλλογής είναι το ελληνικό μάρμαρο. Η σειρά ενσαρκώνει τις υπέρτατες ιδιότητες ενός από τα πιο ευγενή και αρχαία υλικά του κόσμου. Ενσαρκώνει τη σοφία της δεξιοτεχνικής κατασκευής σε συνδυασμό με την αναζήτησή μιας παγκόσμιας σύγχρονης γλώσσας. Αναφέρεται στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αλλά συνεχίζει να εμπνέει μέχρι και σήμερα.

Η έμφαση στη Rituals 2019/2020 δίνεται στις καθημερινές μικρές στιγμές μας: Η τελετουργία του σερβιρίσματος του φαγητού, η τελετουργία ενός ωραίου ζεστού μπάνιου, η τελετουργία της μεταμόρφωσης του δικού μας χώρου σε ένα ζεστό και χαλαρό περιβάλλον μακριά από τον θόρυβο, η τελετουργία να μετατρέψουμε το γραφείο μας σε έναν δημιουργικό χώρο εργασίας. Το νόημα είναι να περιβάλλουμε τους εαυτούς μας με αντικείμενα με ιδιαίτερο ρόλο και αξία, που δίνουν νόημα στην κάθε στιγμή της ζωής μας, μετατρέποντας τις μικρές καθημερινές μας ρουτίνες σε στιγμές ιδιαίτερης σημασίας. Με λίγα λόγια αποτελείται από προϊόντα καθημερινής χρήσης και σύγχρονα, που προκαλούν έκπληξη και απευθύνονται σε μια διεθνή κοινότητα και γλώσσα. Η συλλογή αποπνέει έναν αέρα νεωτερισμού, παρουσιάζοντας την πολυτέλεια που συλλέγει κανείς από τη φύση κι ενισχύει με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

6-xYxTz.jpg

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί, ότι η συλλογή ξεκίνησε από το Trade Center Dubai στο πλαίσιο της Index Exhibition 2018 για να φιλοξενηθεί λίγο αργότερα στο φημισμένο Salone del mobile του Μιλάνου, τον Απρίλιο του 2018. Έργα της ίδιας έχουν βραβευτεί και φιλοξενηθεί στην εβδομάδα design της Στοκχόλμης, στην εβδομάδα design του Λονδίνου, στο Paris Now le off design, στο Milan Salone del Mobile & Milan Fuorisalone, στο μουσείο μοντέρνας τέχνης του Ρέικιαβικ, στη Μπιενάλε Design στο Kortrijk του Βελγίου, στο φεστιβάλ design του Βερολίνου, στην εβδομάδα design της Βιέννης και τελευταία στην Νέα Υόρκη στη φημισμένη ICFF και στο Wanted Design Manhattan καθώς και στο Los Angeles Design Festival.

Εμείς συνομιλήσαμε με τη δημιουργό της, Faye Tsakalides, για τη σημερινή θέση του greek design σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και για την επόμενη ημέρα στον χώρο της τέχνης μετά την πανδημία...

Greek Design: Που θεωρείτε ότι βρίσκεται αυτήν την περίοδο και πόσο αναγνωρίσιμο είναι στο εξωτερικό;

Είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Έλληνες ταξιδεύουν και εκθέτουν τα προϊόντα, objects τους, σε διεθνή σαλόνια και μεγάλα καταστήματα και concept stores έξω φιλοξενούν Έλληνες σχεδιαστές. Σε αυτό έχει συντελέσει επίσης η εξωστρέφεια των Ελλήνων, η αστείρευτη δημιουργικότητα τους και αυτό το μοναδικό πάντρεμα που κάνουν design, τέχνης και πολλές φορές αρχιτεκτονικής. Πολλοί από τους δημιουργούς μάλιστα είναι πλέον και μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Επειδή το ελληνικό design παντρεύει την καθαρότητα και σαφήνεια των γραμμών, την αυθεντικότητα των υλικών μαζί με τον μοντερνισμό και την καινοτομία μιας ευρωπαϊκής σχεδιαστικής λογικής χωρίς να γίνεται φλύαρο και πομπώδες, υπερβολικό και «γυαλιστερό», κερδίζει όλο και παραπάνω έδαφος. Φυσικά, μπορεί να μην είναι τόσο αναγνωρίσιμο όπως η Ιταλική σχολή του Μιλάνου, το σκανδιναβικό design με τον μινιμαλισμό και την εξαιρετική κατασκευή, την ολλανδική σχολή με έμφαση στον πειραματισμό και το χιούμορ, ή την βρετανική, εκλεκτική και αστεία σχεδιαστική ταυτότητα, αλλά έχει ύφος, στυλ και οντότητα. Βελτιώνεται συνεχώς, διεισδύει όλο και πιο πολύ στις αγορές και βελτιώνεται κατασκευαστικά. Ίσως αυτό είναι ένα σημείο που θα πρέπει να είχαμε δουλέψει νωρίτερα. Την χειροποίητη εξαιρετική κατασκευή στην μικρή κλίμακα.

Πώς βιώσατε τη νέα αυτή συνθήκη που έφερε στην πραγματικότητά μας η πανδημία;

Την περίοδο αυτή έμαθα -όλοι μάθαμε- πολλά πράγματα: Αφού δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω, έμαθα/μάθαμε να μπαίνουμε μέσα. Ήταν μια περίοδος για ενδοσκόπηση, διαλογισμό, εκτίμηση απλών καθημερινών πραγμάτων που πριν τα θεωρούσαμε δεδομένα. Σίγουρα υπήρχαν δύσκολες στιγμές αλλά ήταν και μια περίοδος όπου έμαθα την «παύση» ή το slow down. Είμαι ένα άτομο που κινείται από φύση πολύ όλη την ημέρα όποτε αυτό ήταν μια υπαγόρευση στην «στατικότητα». Στην αρχή ζορίστηκα, εκνευρίστηκα αλλά σιγά σιγά έμαθα να δημιουργώ μέσα σε μια άλλη καθημερινότητα και να ανακαλύπτω πράγματα και δυνάμεις που δεν πίστευα ότι έχω. Μια από τις πιο χαρούμενες ανακαλύψεις μου ήταν τα on line μαθήματα που προσέφεραν κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπου είχα τη δυνατότητα να τελειώσω 5 courses πάνω στο digital marketing, στο brand management και στο entrepreneurship τόσο χρήσιμα για τους Έλληνες designers. Είμαι πολύ ευγνώμων για αυτό!

Ποια είναι τα vibes από το εξωτερικό;

Επειδή από φύση είμαι θετικό άτομο, μου αρέσει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Νομίζω τα vibes είναι θετικά - αρκετά θετικά. Σίγουρα οι συνθήκες είναι σκληρότερες, πολύ σκληρότερες έξω από ο,τι στην Ελλάδα γιατί τα κρούσματα ήταν πολλά και οι θάνατοι, αλλά όλο αυτό θα αποτελέσει μια επανεκκίνηση, ένα restart, ένα reboot, που θα μας βρει σοφότερους, δυνατότερους, πιο στοχευμένους και πιο ευγνώμονες για όλα αυτά που έχουμε και που τα εκτιμούμε κυρίως όταν τα χάνουμε. Σίγουρα θα μας πάρει χρόνο να επανενταχθούμε και θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε και να αλλάξουμε στρατηγικές και τρόπους δράσης αλλά θα μας κάνει πιο ευφυείς και πολυμήχανους και σίγουρα δυνατότερους και πιο κοντά στον πραγματικό αυθεντικό μας εαυτό.

Ποια τα σχόλιά σας για την επόμενη ημέρα στον κόσμο της τέχνης;

Νομίζω το κάλυψα λίγο πιο πάνω. Δυστυχώς το κομμάτι της τέχνης συγκεκριμένα έχει πληγεί αρκετά γιατί έχουν μηδενίσει οι εκδηλώσεις, οι συναθροίσεις, τα δρώμενα και αυτό είναι πολύ στενάχωρο. Ας ελπίσουμε ότι ο κάθε καλλιτέχνης θα βρει και έναν νέο τρόπο έκφρασης και εξωτερίκευσης της δημιουργικής του δύναμης μέχρι τα πράγματα πάλι να πάρουν μια ροή και τάξη σε φυσικό επίπεδο.

1-YEVRv.jpg
8.jpg

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες σας; Το ελληνικό στοιχείο αποτελεί έμπνευση για εσάς;

Για μένα είναι η απλότητα και η καθαρότητα, στις γραμμές, στις φόρμες, στην χρήση. Αυτό είναι τόσο συνυφασμένο με την Ελλάδα, το ελληνικό τοπίο και την ελληνικότητα. Οτιδήποτε το περιττό, το υπερβολικό, το δήθεν, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Σπούδασα αρχιτεκτονική στο Παρίσι όπου το έργο του "Le Corbusier" ήταν Βίβλος για μένα. Ο μοντερνισμός διέπει όλο το έργο μου σαν βάση, σαν ένα καμβάς όπου πάνω δομείται η σκέψη και μετουσιώνεται σε φόρμα. Σίγουρα έχω επιρροές επίσης από τα διεθνή ρεύματα. Η Ευρώπη, έχω συμμετέχει σε πολλά σαλόνια επίπλου και σε εβδομάδες design της κάθε χώρας, σίγουρα εξελίσσεται και επανεφευρίσκει τον εαυτό της συνέχεια και σίγουρα αποτελεί τη βάση κι ένα μεγάλο σχολείο αλλά διέπεται και από έναν συντηρητισμό.

Για μένα αγαπημένη χώρα και Ήπειρος είναι η Αμερική. Η ελευθερία της Νέας Υόρκης στην έκφραση, στη φόρμα, στο πάντρεμα των υλικών, ότι είναι «εντάξει» να μην είσαι «εντάξει», ότι σε προκαλεί και σε αγκαλιάζει να παραβιάσεις τους κανόνες, ότι δεν έχει στην πραγματικότητα κανόνες και ότι εσύ μπορείς να δημιουργήσεις τους δικούς σου -είναι τόσο απελευθερωτικό. Σε γυρνά στην πραγματική σου φύση που είναι αυτή της καθαρής δημιουργίας.

Η τελευταία σειρά μου που έχει βάση το ελληνικό μάρμαρο (πρωτοπαρουσιάστηκε στο Salone del mobile Milano 2018 και στην Index Dubai 2019) πριν να φιλοξενηθεί από τη σειρά καταστημάτων Cocomat είναι ένας φόρος τιμής στην Ελλάδα, στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, στο πολύτιμο αυτό ορυκτό το μάρμαρο που παραμένει ένα αιώνιο αξεπέραστο υλικό από το οποίο έχουν φιλοτεχνηθεί τα μεγαλύτερα έργα τέχνης, γλυπτά, αρχαία οικοδομήματα και ναοί, με αποκορύφωμα την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα. Ένα υλικό που συνεχίζει να εμπνέει μέχρι και σήμερα.

Τι καινούριο ετοιμάζετε;

Ετοιμάζω πολλά κι ενδιαφέροντα πράγματα. Δυστυχώς η νέα συλλογή Marble Rituals 2, θα παρουσιαζόταν στο Μιλάνο τον Απρίλιο και μετά στη Νέα Υόρκη στην ICFF τον Μάιο αλλά λόγω του Convid ακυρώθηκαν όλες οι εβδομάδες design. Ετοιμάζεται το brand της καινούριας εταιρίας, όπου με θέμα το μάρμαρο και το ευ ζην θα μας μυεί σε έναν κόσμο ευεξίας και τελετουργιών. Στόχος είναι να είμαστε παρόντες στη στιγμή και να ανάγουμε τις καθημερινές στιγμές μας σε μικρές στιγμές πολυτέλειας. Επίσης, ετοιμάζονται συνεργασίες με concept stores και αλυσίδες καταστημάτων του εξωτερικού όπου τα marble design objects θα διατίθενται προς πώληση.