fbpixel

Search icon
Search
Γιατί είναι δύσκολο να κάνεις φίλους στα 30
PSYCHOLOGY

Γιατί είναι δύσκολο να κάνεις φίλους στα 30

Όσο μεγαλώνει κανείς οι ανθρώπινες σχέσεις γίνονται και πιο δύσκολες


Σε σχετικό άρθρο του στους New York Times, ο Alex Williams περιέγραψε με εξαιρετικά χιουμοριστικό τρόπο τη βραδιά που γνώρισε τον Brian, έναν εκπληκτικό τύπο –σύμφωνα με τα λεγόμενά του- με τον οποίο φάνηκε να έχουν μεγάλη χημεία, από εκείνες που έχει κανείς με τους καλύτερους φίλους του. Από εκείνη τη βραδιά, ωστόσο, ο Alex είδε τον Brian τέσσερις φορές στο διάστημα τεσσάρων χρόνων, όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες γνωριμίες που κάνουμε μετά τα 30. Αλήθεια, όσο μεγαλώνει κανείς, είναι πια τόσο δύσκολο να κάνει αληθινούς φίλους και όχι απλώς γνωστούς; Τι είναι αυτό που σας εμποδίζει μετά τα 30 να γίνετε με κάποιον B.F.F (best friends forever=καλύτεροι φίλοι για πάντα), αλλά διατηρείτε με κάθε καινούργια γνωριμία μια σχέση K.O.F. (kind of friends=περίπου φίλοι);

Ok, σίγουρα οι συνεχείς απαιτήσεις της καθημερινότητας και η δουλειά σας εμποδίζουν να επενδύσετε σε νέους ανθρώπους, καινούργιες γνωριμίες και φιλίες. Μια σχέση που δεν προβλέπεται να γίνει ερωτική, από μια ηλικία και μετά τείνει να περιορίζεται σε ευγενικά τηλεφωνήματα σε γιορτές και γενέθλια ή lunch break στο γραφείο, με θέματα συζήτησης που περιορίζονται σε δουλειά, παιδιά, μόδα ή αθλητισμό.

friend-1.jpeg

Επίσης, τεράστιο μέρος της μέρας σας το αφιερώνετε στην οικογένειά σας. Στον καλό ή την καλή σας, τους μικρούς θησαυρούς σας, τους γονείς που ίσως να είναι πλέον ηλικιωμένοι και να χρειάζονται τη βοήθειά σας ή ακόμα και τα αδέρφια, που μπορεί να είναι άνεργα και να στηρίζονται πάνω σας. Έπειτα, μεταξύ προσωπικών χόμπι (όπως το γυμναστήριο, ξένες γλώσσες, σεμινάρια κλπ), αν διαθέτετε έστω και μια ελεύθερη ώρα στη διάθεσή σας, θα πάρετε την κολλητή φίλη για να βγείτε για καφέ (εκείνη που σας έχει δει στα καλά και –πολύ-κακά) κι όχι μια γνωστή, με την οποία δε νιώθετε άνετα, για να της πείτε τα προσωπικά σας.

About making friends

Παρόλα αυτά, θα υπάρξουν φάσεις στη ζωή σας που θα αναγκαστείτε να κάνετε νέους φίλους, όπως ένα μεταπτυχιακό/διδακτορικό σε άλλη χώρα ή μια νέα δουλειά σε άλλη πόλη ή απλώς θα επιθυμήσετε μια καινούργια αρχή στη ζωή σας, που προσφέρει ένα νέο πρόσωπο.

«Αν δεν ανήκετε στους ανθρώπους που συνήθως ξεκινά μια συζήτηση με έναν εντελώς άγνωστο, μην αγχώνεστε. Δεν είναι αναγκαστικό αυτό, για να κάνετε νέους φίλους» τονίζει η διακεκριμένη ψυχολόγος Joy Harden Bradford. «Όσο περισσότερα κοινά μοιράζεστε με ένα πρόσωπο, τόσο λιγότερο άβολο θα είναι για εσάς να ξεκινήσετε μια κουβέντα μαζί του. Γι’αυτό, ο κοινωνικός περίγυρος είναι μια πολύ καλή βάση για να ξεκινήσετε» προσθέτει. 

How to: Σίγουρα, μπορείτε να πλησιάσετε μια πολύ καλοντυμένη γυναίκα και να της δώσετε συγχαρητήρια για τις στιλιστικές επιλογές της, ζητώντας της, ίσως, να μάθετε από που πήρε τα τέλεια μποτάκια που φοράει. Αν, όμως, την αναγνωρίζετε από το γυμναστήριο που πάτε ή την πετυχαίνετε κάθε πρωί στην ίδια στάση του αστικού, τότε θα είναι πιο εύκολο για εσάς. Στη συνέχεια, ανοίξτε συζήτηση για τα προγράμματα στο gym ή ξεκινήστε να παραπονιέστε για την αστική συγκοινωνία -είναι αγαπημένο θέμα πολλών! Τελειώστε την κουβέντα με ένα ευγενικό «τα λέμε!» και την επόμενη φορά θα δείτε, ότι και οι δυο θα είστε πιο χαλαρές.

friend-2.jpg

Από την άλλη, μπορείτε να εμπλουτίσετε τις καθημερινές συνήθειες, με το να ξεκινήσετε κάτι καινούργιο. Είτε αυτό είναι ένα νέο χόμπι, μια συνδρομή στο γυμναστήριο που αναβάλλετε από μήνα σε μήνα ή ακόμα και ο εθελοντισμός σε μια μη-κυβερνητική οργάνωση, όπου θα έχετε την ευκαιρία να βοηθήσετε και σ’ έναν ευγενή σκοπό. Ένα άγνωστο περιβάλλον, με ανθρώπους που δεν έχετε ξανασυναντήσει, μπορεί στην αρχή να σας φανεί ξένο, άβολο και ανοίκειο, στη συνέχεια ωστόσο, ίσως να συνειδητοποιήσετε ότι η συχνή απόδραση από το safe zone, κάνει καλό στην προσωπικότητα και το χαρακτήρα, καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθείτε και να ανακαλύψετε πτυχές του εαυτού σας που δεν γνωρίζατε καν, ότι υπάρχουν.

Καλή επιτυχία!