Κατά τη διάρκεια του daily scrolling μου στο TikTok, με υποδέχθηκε σε ένα βίντεο μια ρομποτική αυτόματη φωνή τεχνητής νοημοσύνης που λέει "Ας φτιάξουμε καφέ στη γυναίκα μου", καθώς τα πρώτα 2 δευτερόλεπτα δείχνουν το γάλα να χύνεται σε ένα φανταχτερό ποτήρι καφέ, προτού προστεθούν τα espresso shots, που στροβιλίζονται μέσα στο γαλακτώδες μείγμα. Ο άντρας που βιντεοσκοπεί δίνει τον έτοιμο καφέ στη γυναίκα του, η οποία κάθεται στο κρεβάτι, με το καχύποπτο πρόσωπό της να είναι άβολα κοντά στο φακό της κάμερας. Εκείνη κάνει μια παύση και συνοφρυώνεται "Τι του έκανες;".
Κάνω scroll down, ακόμα στο hashtag #healthyrelationship, και το επόμενο βίντεο δείχνει έναν πατέρα να στρώνει το κρεβάτι του πριν ξυπνήσει το μικρό του παιδί. "Σηκώνομαι με την κόρη μας το 90% των πρωινών από τότε που γεννήθηκε και αυτό είναι που μας βολεύει, κυριολεκτικά το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να σηκωθώ νωρίς και να διασκεδάσω με το κορίτσι μας... επιπλέον μου αρέσει να ξέρω ότι η μαμά παίρνει τον επιπλέον ύπνο που της αξίζει". Αυτό το βίντεο μου αρέσει αυτόματα και το αποθηκεύω ανάμεσα σε άλλα που έχω ξεχωρίσει. Αλλά μετά κάνοντας μια παύση, το ξε-αποθηκεύω.
Από περιέργεια, αναρωτήθηκα αν υπάρχει μια γωνιά του TikTok αφιερωμένη στην πατρότητα και αποφασίζω να το ψάξω. Μου σερβίρονται ροές βίντεο που δείχνουν συγκινητικές στιγμές μεταξύ των πατεράδων και των παιδιών τους, αλλά παρατηρώ έναν ελαφρώς διαφορετικό τύπο περιεχομένου: Ένα "καλό παιδί" παρουσιάζει μια βασικού επιπέδου καλοσύνη προς τη σύζυγό του και για αυτό καταλήγει να γίνεται viral. Υπάρχει κάτι που αξίζει να εξερευνήσουμε εδώ. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η συζήτηση γύρω από την αρρενωπότητα, τους ρόλους των φύλων και την υπευθυνότητα έχει γίνει πολύ λιγότερο ένα "θέμα σπουδών φύλου" και περισσότερο ένας πολιτιστικός διάλογος.
Αντί να υπενθυμίζουν στις γυναίκες ότι μπορούν να "τα έχουν όλα" - μια δουλειά 40 ωρών την εβδομάδα, να κάνουν την πλειοψηφία των οικιακών εργασιών στο σπίτι, να είναι ο συναισθηματικός ρυθμιστής για ολόκληρη την οικογένειά τους, να έχουν μια παράλληλη απασχόληση, φιλίες και χόμπι και να δείχνουν ωραίες - ο κυρίαρχος διάλογος άρχισε να σημειώνει ότι το να τα έχεις όλα είναι κυριολεκτικά μια τρελή και αδύνατη πλοκή μιας ταινίας στην οποία στην πραγματικότητα δεν θα ήθελες ποτέ να παίξεις. Είναι δίκαιο να πούμε ότι το "Do you! Αλλά επίσης! Κάνε όλα τα άλλα για όλους!" δεν λειτουργεί. Οι μητέρες ζουν κάτω από ένα επιβαρυντικό βάρος της έλλειψης γονικών δικαιωμάτων και της ανισότητας των φύλων, και δεν μπορείτε να αναμορφώσετε-τον-νοητικό σας κόσμο ή να πάρετε-καλύτερες-αποφάσεις μόνοι σας από αυτή τη δομική ανισότητα, αλλά το να έχετε γύρω σας έναν σύντροφο, μια κοινότητα ή ένα σύστημα υποστήριξης που μοιράζονται το βάρος της καθημερινότητας κάνει μεγάλη διαφορά.
Έτσι, είναι κατανοητό ότι βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες σε ετεροφυλόφιλες σχέσεις να μιλούν για το εξοντωτικό άγχος της "διατήρησης συγγενών", δηλαδή της αόρατης εργασίας που κάνουν οι γυναίκες και η οποία συχνά δεν αναγνωρίζεται- από το να θυμούνται και να οργανώνουν δώρα για τα γενέθλια των ευρύτερων οικογενειακών δικτύων και να δημιουργούν τη μαγεία των Χριστουγέννων, μέχρι να κλείνουν ραντεβού, να καθαρίζουν, να δημιουργούν ένα ζεστό, άνετο σπίτι και να υπενθυμίζουν στα μέλη της οικογένειας τις υποχρεώσεις τους.
Μερικές από αυτές τις συναισθηματικές παραδοχές έγιναν εξαιρετικά viral στο TikTok, όπου το hashtag #kinkeeping έχει 13,4 εκατομμύρια προβολές και, ως απάντηση, έχει αυξηθεί το περιεχόμενο των ανδρών που δείχνουν πώς προσπαθούν να "ανέβουν" όσον αφορά την οικιακή εργασία, τις στοχαστικές χειρονομίες και τη φροντίδα των παιδιών τους (και μερικές φορές, αλλά σπάνια, τη δική τους συναισθηματική παιδεία και ανάπτυξη). Ορισμένα από αυτά τα βίντεο είναι μελετημένα: οι άνδρες μοιράζονται, με ειλικρίνεια, την προσωπική τους συνειδητοποίηση ότι κοινωνικοποιήθηκαν σε έναν ρόλο φύλου που έβλαπτε τη σχέση τους και την οικογενειακή τους δυναμική και πώς προσπαθούν να εξελιχθούν, αλλά τα περισσότερα είναι απλώς, όπως το να φτιάχνουν στη γυναίκα τους ένα φλιτζάνι καφέ ή να τους δείχνουν να ξυπνούν πριν από τη γυναίκα τους και να το πλαισιώνουν ως ανιδιοτελή θυσία.
Μολαταύτα, αυτό που κινεί το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερο είναι ότι τα σχόλια είναι γεμάτα με γυναίκες που επαινούν αυτούς τους άντρες οι οποίοι δείχνουν καλοσύνη στις συντρόφους και τις συζύγους τους και από τη μία είναι κατανοητό, αλλά από την άλλη πρόκειται για οφθαλμαπάτη. Ως πατριαρχική κουλτούρα, θέλουμε απεγνωσμένα να δούμε τον εξελιγμένο άνδρα- έναν άνδρα που έχει "κάνει τη δουλειά" και εμφανίζεται πιο σκόπιμα, αναγνωρίζει το παρελθόν του, μια κοινωνία που διευκολύνει την ικανότητά του να μην εμφανίζεται με βασικούς τρόπους για αυτή τη σύντροφο και προσπαθεί να κάνει κάτι καλύτερο, αλλά πρέπει να προσέξουμε να μην επαινούμε τους άνδρες στο διαδίκτυο ή να τους τοποθετούμε σε βάθρα, επειδή κάνουν αυτό που έκαναν πάντα οι γυναίκες.
Ο κυρίαρχος διάλογος γύρω από την "τοξική αρρενωπότητα", καθώς και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για πιο ισότιμες ή υγιείς σχέσεις σημαίνει ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι ειδικοί εισχωρεί στο λεξικό όλων. Οι περισσότεροι άνδρες γνωρίζουν ότι υπάρχει μια πολιτισμική συζήτηση γύρω από τον επαναπροσδιορισμό του ανδρισμού που αναπτύσσεται. Γνωρίζουν ότι οι γυναίκες θέλουν να βλέπουν περισσότερη "ευαισθησία", έχουν ακούσει ότι οι μέσοι αναγκάζονται να φορούν "μάσκα" και αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στις συζητήσεις γύρω από το να θέλουν να "αναπτυχθούν" ως άντρες. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι είδαμε την ανησυχητική φύση του συνδυασμού της πρόσβασης σε αυτή τη γλώσσα σε συνδυασμό με μια κουλτούρα που θέλει να θωρακίσει τους "καλούς άνδρες", όταν ο Johnathon Majors - ένας ηθοποιός που είχε εκθειάσει τη σημασία της ευαλωτότητας ως ανδρισμού και του επαναπροσδιορισμού της δικής του πολύ προς λατρεία του Twitter - συνελήφθη για υποτιθέμενες κατηγορίες για επίθεση, στραγγαλισμό και παρενόχληση.
Οι περισσότεροι άνδρες που δημοσιεύουν βίντεο με τον εαυτό τους να κάνει ωραία πράγματα για τη γυναίκα τους ή να εκτελεί τα καθήκοντά του ως γονέας στο TikTok, θα το κάνουν χωρίς ποτέ να σκεφτούν πολύ για το γιατί ακριβώς αισθάνονται την ανάγκη να το δείξουν. Αξίζει όμως να αναρωτηθούμε. Σύμφωνα με τα λόγια του Aldo Leopold "Ηθική συμπεριφορά είναι να κάνεις το σωστό όταν κανείς άλλος δεν παρακολουθεί". Θα έπρεπε να καλωσορίζουμε την ανάπτυξη που είναι αυθεντική, όχι μια τάση Tik Tok που ανεβάζει τους άνδρες σε βάθρα για να κάνουν αυτό που ανέκαθεν αναμενόταν από τις γυναίκες.
Αλλά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δίνουν κίνητρα για την αφήγηση του "καλού παιδιού", το ερώτημα δεν είναι μόνο πώς οι άνδρες διασφαλίζουν ότι εμφανίζονται για τις γυναίκες χωρίς να υπάρχει κάτι γι' αυτούς σε αυτό, αλλά επιπλέον, πότε οι άνδρες θα συνειδητοποιήσουν ότι η ανάπτυξή τους μακριά από τους τοξικούς ρόλους των φύλων επηρεάζει θετικά και τους ίδιους;