Τι είναι η ανθρώπινη σύνδεση; Τι είναι αυτός ο όρος, που τόσο συχνά ακούγεται, αλλά φαινομενικά είναι άυλος; Είναι πολύ πιο εύκολο να εξηγήσουμε γιατί την χρειαζόμαστε παρά τι είναι. Από τις συζητήσεις μου με εφήβους που έχουν ανατραφεί ψηφιακά, νομίζω ότι το να γνωρίζουμε πώς να ορίσουμε την ανθρώπινη σύνδεση μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη Gen Z, η οποία αναδείχθηκε ως η πιο μοναχική από όλες τις γενιές στο δείκτη μοναξιάς της Cigna. Πώς ξέρουμε πότε κάνουμε ή βρισκόμαστε μπροστά σε μια γνήσια ανθρώπινη σύνδεση;
Όλοι έχουμε βιώσει εκείνη τη στιγμή που, όταν συναντάμε κάποιον για πρώτη φορά, βρισκόμαστε ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος. Οι απόψεις, τα ήθη, οι αξίες και οι κοσμοθεωρίες μας είναι συγχρονισμένες. Βλέπουμε τόσο πολλά από τον εαυτό μας στο άλλο άτομο που η ενέργεια αρχίζει να εκτοξεύεται καθώς η συζήτηση κυλάει και κυλάει, και μέχρι το τέλος της συνάντησης, εμπνεόμαστε να αγκαλιάσουμε, να σφίξουμε το χέρι ή, με κάποιο τρόπο, να αγγίξουμε σωματικά τον νέο μας φίλο. Η σύνδεση νιώθουμε ότι είναι σωστή μέσα μας. Μας φαίνεται σχεδόν ασφαλές να αποκαλύψουμε τα τρωτά μας σημεία σε αυτό το νέο άτομο, επειδή βλέπουμε τόσα πολλά από αυτά στον εαυτό μας.
Ας δούμε τους πέντε τύπους σύνδεσης που χρειαζόμαστε, με βάση τις μελέτες μερικών από τους καλύτερους ερευνητές του χώρου:
1. Μικρό-συνδέσεις
Ο καθένας μας διαθέτει μια πρωινή ρουτίνα. Θα πάρουμε το πρωινό μας, τον καφέ μας και έτσι θα συναντήσουμε μερικούς ανθρώπους και εφόσον διαθέτουμε ορισμένα στέκια, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν άτομα στα οποία θα πούμε έστω και μια "καλημέρα" αρκετές φορές μες στη βδομάδα. Αυτές οι καθημερινές αλληλεπιδράσεις που χάσαμε τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν αξία για τη μείωση του άγχους μας με την αποτροπή της μοναξιάς - δεν είναι κάποιο αλλόκοτο ατύχημα. Μην θεωρείτε δεδομένο το νεύμα προς τον γείτονά σας ή το χτύπημα στην πλάτη του barista σας όταν παίρνετε τον πρωινό σας καφέ.
2. Αυτοσύνδεση
Η αυτοσύνδεση είναι "η διαδικασία του να είσαι σε επαφή με την αξία και την ολότητα του εαυτού σου, ανεξάρτητα από τη μορφή της εμπειρίας που βιώνεις". Χρειάζεστε μεγάλη αυτοσύνδεση για να συνδεθείτε καλά με τους άλλους - είναι στην πραγματικότητα η βασική γραμμή για τη συναισθηματική νοημοσύνη. Είναι δυνατόν να αναπτύξετε την αυτοσύνδεσή σας ανά πάσα στιγμή - ποτέ δεν είναι αργά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσω του διαλογισμού, της θεραπείας, της άσκησης, της σιωπής, της αναπνοής και της δικής σας πνευματικής πρακτικής.
3. Εγγενής σύνδεση
Χρειαζόμαστε εγγενή σύνδεση - αυτό που μπορείτε να θεωρήσετε ως ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να είστε πραγματικά ευάλωτοι και οι οποίοι σας αγαπούν, με όλες τις ατέλειες και τα ελαττώματα σας. Αυτό είναι ένα σκαλοπάτι σύνδεσης που έχετε πραγματικά ανάγκη και ξεπερνάει όλα τα άλλα. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν αυτή τη μορφή σύνδεσης στον ερωτικό τους σύντροφο, αλλά και σε σύνολα βαθιών φιλικών σχέσεων. Οι στενές σας σχέσεις είναι οι άνθρωποι με τους οποίους είστε πιο κοντά σε ολόκληρο τον κόσμο και οι οποίοι σας παρέχουν τη μεγαλύτερη συναισθηματική υποστήριξη. Σύμφωνα με το έργο του εξελικτικού ανθρωπολόγου Robin Dunbar, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περίπου πέντε στενούς φίλους ή συγγενείς σε αυτή την τροχιά σύνδεσης. Αυτοί μπορεί συχνά να είναι άνθρωποι με τους οποίους ζείτε μαζί. Αυτό που δεν θέλουμε είναι οι άνθρωποι να βασίζονται αποκλειστικά σε άλλες μορφές σύνδεσης χωρίς να καλλιεργούν κάποια εγγενή. Η έλλειψη αυτού του είδους σύνδεσης οδηγεί στη συνέχεια σε αισθήματα αγκύρωσης και απομάκρυνσης. Νομίζω ότι όλοι έχουμε νιώσει έτσι, αυτό το αίσθημα του "αθέατου" σε κάποια στιγμή.
4. Σχεσιακή σύνδεση
Αυτό σημαίνει ότι ανήκετε σε έναν κοινωνικό ιστό στον οποίο ξέρετε ότι έχετε πρόσβαση όταν χρειαστεί να τον επικαλεστείτε. Αυτές είναι βαθύτερες από τις μικρό-συνδέσεις. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν σχεσιακές συνδέσεις στην οικογένεια και τους συγγενείς τους. Το άτομο που μπορείς να καλέσεις όταν χρειάζεται να προσέξει κάποιος τα παιδιά ή να σε πάνε στα επείγοντα. Είναι ένα θλιβερό γεγονός του τρόπου που ζούμε σήμερα ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να καλέσουν ανθρώπους που θα είναι εκεί για αυτούς. Σύμφωνα με την εργασία του καθηγητή Robin Dunbar, αυτή η ομάδα αποτελείται από περίπου 15 άτομα, και συχνά πρόκειται για ανθρώπους που συνθέτουν κατά κάποιο τρόπο την ταυτότητά σας. Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ευρύτερη οικογένεια.
5. Συλλογική σύνδεση
Αυτή η κατηγορία σύνδεσης έχει να κάνει με το ανήκειν και την ένταξη και με το να γνωρίζετε ότι είστε σε αρμονία με τους ανθρώπους γύρω σας. Δεν χρειάζεται να είστε BFF με αυτό το σκαλοπάτι σύνδεσης, αλλά πρέπει να έχετε κοινά σημεία που σας ενώνουν. Μπορείτε να βρείτε εύκολα τη συλλογική σύνδεση στη ζωή σας εξετάζοντας τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα που έχετε και συμμετέχοντας σε ομάδες που ενισχύουν αυτά τα ενδιαφέροντα.
Τώρα που γνωρίζετε τα είδη των συνδέσεων που όλοι χρειαζόμαστε, εδώ είναι το βασικό συμπέρασμα
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι συνδέσεων με τους οποίους έχουμε ευλογηθεί, και η μείωσή τους σε έναν μόνο τύπο και η εγκατάλειψη των υπολοίπων μας κάνει πιο μοναχικούς. Θα πρέπει ακόμα να εστιάζουμε στην ποιότητα έναντι της ποσότητας σε κάθε ένα από αυτά τα σκαλοπάτια, αλλά η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να αποκόψουμε τους φίλους της ποδηλατικής μας ομάδας επειδή δεν μπορούν να κατανοήσουν την υπαρξιακή μας κρίση. Ούτε θα πρέπει να περιμένουμε από τον barista που μας σερβίρει καφέ να μας παραλάβει από το αεροδρόμιο μετά από ένα ταξίδι.