fbpixel

Search icon
Search
Getaway o'clock: 4+1 γραφικά χωριά μία «ανάσα» από τη Θεσσαλονίκη για κοντινές αποδράσεις
TRAVEL

Getaway o'clock: 4+1 γραφικά χωριά μία «ανάσα» από τη Θεσσαλονίκη για κοντινές αποδράσεις

Απολαύστε το φθινόπωρο σε μαγικά μέρη


Η διάθεση για ταξίδια, για εξερεύνηση, για νέες εμπειρίες και πανέμορφες αναμνήσεις δε μειώνεται ποτέ. Είναι πολύ ωραίο να ανακαλύπτουμε μέρη που δε γνωρίζαμε, να θαυμάζουμε από κοντά τις ομορφιές της Ελλάδας, να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή στα πιο μαγικά σημειά της. Αν αυτό που θέλετε να κάνετε, αποχαιρετώντας το καλοκαίρι, είναι να ταξιδέψετε, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Ετοιμάστε την travel-bag σας κι ετοιμαστείτε για νέες περιπέτειες. Εμείς ξεχωρίσαμε τα must-visit, γραφικά χωριά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη κι εσείς, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε τη δική σας bucket-list. Enjoy!

Η Ελλάδα μοιάζει πιο όμορφη από ποτέ!

Άνω Πορόια

poroia.jpg

Ένα μέρος γεμάτο πράσινο, με απίστευτη φυσική ομορφιά. Ένα χωριό που έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτο τον γραφικό του χαρακτήρα κι αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της παράδοσης και της τοπικής κουλτούρας. Τα Άνω Πορόια, βρίσκονται στη λίμνη Κερκίνη, σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία. Το μικρό, αυτό, γραφικό χωριό προσφέρει μοναδική θέα στη λίμνη και περπατώντας στα σοκάκια του, οι visitors έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο και να γνωρίσουν από κοντά μία άλλη εποχή, όπου όλα ήταν πιο αυθεντικά, πιο απλά. Εκτός από τους ωραίους ξενώνες και τα παραδοσιακά κτίσματα, επιβάλλεται να κάνετε μία στάση στα τοπικά ταβερνάκια, προκειμένου να δοκιμάσετε την ντόπια κουζίνα. Οι γεύσεις και τα αρώματά της, θα διεγείρουν όλες τις αισθήσεις σας και θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη σας!

Λιτόχωρο

shutterstock-2106641357.jpg

Βρίσκεται περίπου 1.5 ώρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη και ξεχωρίζει για την μαγική τοποθεσία του, καθώς συνδυάζει αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα. Το Λιτόχωρο, είναι η πύλη του Ολύμπου και θεωρείται ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις των σύντομων αποδράσεων στη φύση. Το χωριό, χωρίζεται σε δύο οικισμούς, με το νέο να απλώνεται γύρω από τον παλιό και σήμα κατατεθέν τους, είναι η αυθεντική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, τα λιθόστρωτα σοκάκια κι οι πέτρινες βρύσες που παραπέμπουν σε μία άλλη εποχή. Για όσους γνωρίζουν, must-visit θεωρείται η γειτονιά των ναυτικών, όπου βρίσκονται τα περισσότερα νεοκλασικά καπετανόσπιτα, ενώ αν θέλετε να εξερευνήσετε όλη την περιοχή, δε θα πρέπει να παραλείψετε βρεθείτε στα Πριόνια και να απολαύσετε τη διαδρομή μέχρι την καρδιά του Ολύμπου.

Ελατοχώρι

shutterstock-1314722960.jpg

Ένα χωριό σκαρφαλωμένο στα 1000 μ. υψόμετρο, με θέα τον Όλυμπο και με μία ασύγκριτη, φυσική ομορφιά. Το Ελατοχώρι αιχμαλωτίζει την καρδιά των visitors από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους σε αυτό, ενώ αποτελείται από δύο οικισμούς, τον παλιό και το νέο. Το -μακρινό- 1944 οι Γερμανοί κατέστρεψαν τον παλιό οικισμό, ενώ η πρώτη ονομασία του χωριού ήταν Σκουτέρνα, επειδή στην περιοχή κατασκευάζονταν πολλά σκουτιά, δηλαδή χοντρά μάλλινα υφάσματα. Το νέο Ελατοχώρι βρίσκεται δίπλα στον παραδοσιακό οικισμό κι υποδέχεται κάθε χρόνο επισκέπτες από κάθε σημείο της Ελλάδας, που καταφθάνουν σε αυτό για να θαυμάσουν από κοντά τον γραφικό χαρακτήρα και την πλούσια ιστορία του. Το Ελατοχώρι αποτελεί -κατά γενική ομολογία- ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας, που ξεχωρίζει για την άγρια ορεινή φύση με τα πυκνά δάση και κερδίζει εύκολα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Βλάστη

shutterstock-2097280771.jpg

Ένα πανέμορφο χωριό, σε υψόμετρο 1.240 μ. σε κλειστό οροπέδιο ανάμεσα στις πλαγιές των βουνών Άσκιο και Μουρίκι. Η διαδρομή για να φτάσει κανείς στην Βλάστη, είναι μαγευτική, καθώς περιβάλλεται από ορεινά λιβάδια με κέδρους, δάση οξιάς και βελανιδιές και -δικαίως- θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κοζάνης. Τα αναπαλαιωμένα σπίτια και αρχοντικά, τα γραφικά καλντερίμια, οι παραδοσιακές ταβέρνες, οι ξύλινοι ξενώνες κι οι locals, που υποδέχονται τους επισκέπτες με καλή διάθεση αποτελούν μερικούς μόνο από τους λόγους, για να επισκεφθεί κανείς αυτό το ιδιαίτερο χωριό της Κοζάνης, που αποτελεί πόλο έλξης όλες τις εποχές. Το 19ο αιώνα γνώρισε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ακμή κι οι κάτοικοί του είχαν τα μεγαλύτερα τσελιγκάτα της Μακεδονίας, ενώ σήμερα, ανήκει στα πιο τουριστικά spots της περιοχής, έχοντας καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτο τον αυθεντικό του χαρακτήρα και την παράδοσή του. Must-visit για όλους!

Νυμφαίο

shutterstock-1912465654.jpg

Το Νυμφαίο θεωρείται -δικαίως- ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας, που σύμφωνα με την UNESCO, ανήκει στα 10 πιο όμορφα συνολικά της Ευρώπης και κάθε χρόνο, καταφθάνουν σε αυτό visitors από πολλά διαφορετικά σημεία, προκειμένου να ανακαλύψουν την σπάνια ομορφιά του. Το πανέμορφο, αυτό, μέρος βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του όρους Βίτσι, σε υψόμετρο περίπου 1.350 μέτρων και σήμα κατατεθέν του, είναι το ξύλινο, τοξωτό γεφυράκι που ενώνει τα δύο μεγάλα αρχοντικά του χωριού. Ο παραδοσιακός οικισμός μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού με την άρτια αρχιτεκτονική και το υπέροχο αλπικό τοπίο, με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τα λιθόστρωτα σοκάκια να συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, σπάνιας ομορφιάς. Το Νυμφαίο δεν αποτελεί ιδανική επιλογή μόνο για τους χειμερινούς μήνες και προσφέρεται για δροσερές, φθινοπωρινές αποδράσεις, γεμάτες με πλούσιες γεύσεις κι αρώματα.